Her çocuğun sık sık yaşadığı bir sorundur öksürük.  Öksürük deyip geçmemek gerek. Öksürük, ciddi bir hastalığın belirtisi olabilir. Özellikle uzun süren öksürük mutlaka kontrol altına alınmalıdır. Çocuklarınızın öksürüklerini dikkatle dinlemelisiniz. Şuan belki ‘Öksürük dinleyerek ne anlayacağız?’ diyebilirsiniz. Ancak bu yazımızdan sonra öksürük çeşitleriyle ilgili detaylı bilgi elde edeceksiniz.

Öksürüğe ne zaman ‘uzun’ sıfatını ekleriz?

Çocuğunuzun öksürüğü başladı ve durmuyor. Üstelik 2 haftadır devam ediyor. O zaman çocuğunuzun öksürüğünü uzun süren öksürük kategorisine ekleriz. Bu durumda çocuğunuzun öksürüğünün altında yatan neden mutlaka araştırılmalı.

Öksürük çeşitleri nelerdir?

Eğer çocuğunuzda balgamlı ve yüksek ateşle birlikte öksürük varsa zatürre belirtisi olabilir. Boğulur şekilde ve arkasından kusma oluyorsa boğmacadan, havlar şekilde öksürüyorsa kruptan şüphelenebilir. Ötme şeklinde öksürük ise psikolojik öksürüğün ipucu olabilir.
Öksürük bazen de astımın belirtisi olabilir. Astımda görülen öksürüğün özellikleri:
· Kuru öksürük varsa,
· Öksürük özellikle uyuduktan 1-2 saat sonra veya sabaha doğru oluyorsa,
· Öksürük veya hışıltı nedeniyle gece uyanmaları oluyorsa,
· Oyun oynadıktan veya egzersiz yaptıktan sonra öksürük artıyorsa, Balgamın çok zor çıktığı öksürük varsa astımdan şüphelenilebilir.

Dediğimiz gibi öksürük var öksürük var. Her öksürüğün altında bir hastalık arayarak kendinizi endişelendirmeyin. Yapılan araştırmalara göre sağlıklı çocuklar 1 ay içinde ortalama 10 kez öksürüyor. Bu nedenden dolayı rahatsız etmeyen tek tük öksürüklerden korkmamak lazım.

Uzun süren öksürükler hangi durumlarda hastalık belirtisidir?

·  Göğüste hışıltı varsa,
·  Kalp rahatsızlığı varsa,
·  Göğüs ağrısı varsa,
·  Nefes sıkışması, sık nefes alıp verme durumlarında,
·  Çomak parmak varsa,
·  Morarma varsa,
·  Koşmayla öksürük veya nefes sıkışması oluyorsa,
·  Beslenme problemleri varsa,
·  Kanlı balgam varsa öksürüğün nedeni araştırılmalıdır.
1 ayda 10 öksürük normal, 2 haftadır devam eden öksürük ise uzun süren öksürük dedik. Peki 2 haftadan fazla sürüyorsa öksürük? 4 haftadır devam eden öksürüğe ise kronik öksürük diyoruz. Kronik öksürüğün birçok nedeni olabilir ve bu yüzden de elde edilen bilgilere göre inceleme yapmak gerekir.

Kronik öksürüğün nedenleri nelerdir?

·  Astım,
·  Bağışıklık yetmezliği,
·  Fıstık, fındık gibi besinlerin akciğerlere kaçması,
·  Yutma bozuklukları (zekası normal olmayan çocuklarda sıktır),
·  Verem,
·  Kistik fibroz,
·  Doğumsal nedenler,
·  Bronşektazi,
·  Kalp hastalıkları,
·  Reflü.
1 aydan uzun süren öksürüğün en sık nedenlerinden birisi astımdır. Astım belirtisi sadece öksürük olabilir. Nefes sıkışması olmayabilir.

Uzun Süren Öksürüklerde Ne Yapmalıyım?

Kronik öksürük durumunda yani 4 haftadan daha uzun süren öksürükte yapmanız gereken şey; mutlaka çocuk alerji doktoruna gitmelisiniz. Kronik öksürük tedavi edilmez ise, akciğerlerde kalıcı harabiyetler gelişebilir ve tedavisi mümkün olan hastalık tedavi edilemez hale gelir.
Uzun süren öksürükte ve kronik öksürükte neden bulunduktan sonra nedene göre tedavi edilir. Balgamlı öksürükler genellikle enfeksiyon nedenli olduklarından antibiyotik verilir ve kuru öksürükler astım yönünden incelenmelidir.

Özellikle 1 aydan uzun süren öksürüğü olan çocukların alerjik hastalıklar konusunda uzmanlar tarafından teşhis edilip tedavi edilmesi çok önemlidir. Çocuk alerji uzmanları (diğer adı çocuk immünoloji ve alerji hastalıkları uzmanları) çocuklardaki astım ve alerjik hastalıklar konusunda eğitim almış diploması olan uzmanlardır. Bu nedenle 1 aydan uzun süren öksürüğü olan çocukların çocuk alerji uzmanı tarafından değerlendirilmesinde fayda vardır.