Evcil hayvan alerjileri çok sayıda kişinin etkilendiği alerji türlerindendir. Kedi ve köpek alerjisi kadar sık olmasa da evlerde beslenen kuşlar da alerjik reaksiyona neden olabilir. Kuşların tüylerinde barındırdığı çeşitli maddeler reaksiyonu başlatabilir. Kuşlarda bulunan ve alerjiye neden olabilen birkaç alerjen vardır. Ev tozu akarları tüylü hayvanların deri döküntülerinden beslenir ve evcil hayvan olan evde, ev tozu akarları da fazladır. Ayrıca kuşların tüylerinde de farklı ev tozu akarları bulunabilir. Bunlar hem ev tozu akarlarına benzer hem de kendilerine özgü alerjenler üretebilir. Kuşla ilişkili bir başka alerjik durum ise kuş yeminden kaynaklanabilir. Beslediği muhabbet kuşunun kafesini temizlerken astım atağı geçiren bir hastanın kuşa değil yem olarak kullandığı tahıla alerjisi olduğu saptanmıştır.

Kuş Tüyü Alerjisi Nasıl Olur?

Bağışıklık sisteminin, genel olarak zararsız bir maddeyi zararlı olarak görmesi alerjik bir tepki vermesine neden olur. Kuş tüyü alerjisinde de durum aynıdır. Kuş tüyünde bulunan bazı maddeler bağışıklık sistemi için bir tehdit oluşturur ve bağışıklık sistemini harekete geçirir. Tehlikeli durumla mücadele etmek için bağışıklık sistemi antikor ve histamin gibi kimyasallar üretir. Zararlı madde ile bir sonraki karşılaşmada histamin salınır ve histamin salınımı alerjik reaksiyon belirtilerinin ortaya çıkmasına neden olur. Kuş alerjilerinde önemli noktalardan biri de kuşların kanatlarını çırparak alerjen maddeleri etrafa yaymasıdır. Havada uçuşan alerjenler solunduğunda reaksiyon belirtileri şiddetlenebilir. Bununla birlikte, alerjenlerin kuşların dışkılarında da yaşayabileceğini ve evcil hayvan sahiplerinin kafes temizliği gibi rutin görevleri yaparken bununla kolayca temasa geçebileceğini belirtmek de önemlidir.

Kuş Tüyü Alerjisi Belirtileri

Kuş tüyü alerjisi belirtileri diğer evcil hayvan alerjilerinin belirtileri ile tipik olarak aynıdır. Bu belirtilerin şiddeti kişiden kişiye değişiklik gösterir. Özellikle astımı ve alerjik nezlesi olan çocuklarda belirtiler şiddetli olabilir. Bir kişinin tüy varlığında yaşayabileceği en yaygın reaksiyon, saman nezlesi olarak da bilinen alerjik rinittir. Diğer olası tüy alerjisi semptomları hapşırma, öksürme, boğaz ağrısı, geniz akıntısı, sulu ve kaşıntılı gözler ve hatta alerjik parlatıcılar olarak bilinen gözlerin altındaki siyah halkaları içerebilir. Aşırı durumlarda, reaksiyonlar nefes alma güçlüklerine, düşük akciğer kapasitesine ve kilo kaybına dönüşebilir. 

Kuş Alerjisi ve Aşırı Duyarlılık Zatürresi

Kuş besleyenlerde daha çok görülen ve güvercin besleyici hastalığı yani hipersensitive pnömonisi olarak bilinen hastalıktır. Aşırı duyarlılık zatürresi olarak da bilinen bu durum kuş alerjisinin tekrarlayan inhalasyonu sonucu akciğerlerde hasar gelişmesiyle oluşmaktadır. Akciğer filminde zatürreye bağlı hasar görülebilir. Bu durum güvercin besleyen her on kişiden birinde görülmektedir. Sık öksürük, nefes sıkışması ve kilo kaybıyla kendini gösteren bir durumdur. 

Kuş Tüyü Alerjisinin Teşhisi

Çocuğunuzda kuş ile temastan sonra herhangi bir belirti gelişmesi durumunda vakit kaybetmeden bir çocuk alerji uzmanına başvurmanız gerekmektedir. Çocuk alerji uzmanınız, çocuğunuzun belirtilerine ve durumuna uygun yöntemlerle alerji olup olmadığının teşhisini net bir şekilde ortaya koyacaktır. Alerji uzmanınızın teşhiste kullanacağı testler değişiklik gösterebilir. Alerji uzmanınız, deri testi ya da kan testi gibi testler kullanabilir. Çocuğunuzun mevcut durumunu ve belirtilerini göz önünde bulunduracak olan alerji uzmanınız, çocuğunuza uygun tedavi seçenekleri ile ilgili sizi bilgilendirecektir. 

Kuş Tüyü Alerjenlerinden Korunman İçin Yapılabilecekler

Kediler ve köpeklerde de olduğu gibi maalesef tamamen hipoalerjenik kuş diye bir şey yoktur. Nihayetinde, tüylere alerjiniz varsa, yapabileceğiniz en iyi şey, onlardan tamamen uzak durmaktır. Ancak, çoğu durumda kişiler evcil hayvanları uzaklaştırmak istemezler. Bu durumda aşağıda uygulamaları denemek, belirtilerinizin hafiflemesine yardımcı olabilir.  

– Kuşu elledikten sonra ellerinizi iyice yıkayana kadar gözlerinize, burnunuza veya ağzınıza dokunmayın.

– Kuşunuzun kafesini yatak odanızdan uzak tutun.

– Evinizin duvarlarını, zeminlerini ve mobilyalarını, özellikle kuş kafesinin bulunduğu odayı düzenli olarak temizleyin.

– Evinizdeki kepeği ve toz akarlarını yok etmek için HEPA filtreli bir vakum kullanın.

– Kuş kafeslerini temiz tutun ve bu işi evinizde alerjisi olmayan birinin yapmasını sağlayın.