Fareler çoğunlukla geceleri yiyecek ve su ararlar, temas halinde veya solunduklarında semptomlara neden olan alerjen izlerini gerilerinde bırakırlar. Fare alerjisi deri, tükürük ve idrardır. Bu zararlılar, evlerde çatlak ve yarıklarda saklanır ve duvar boşlukları, sıhhi tesisat ve diğer yardımcı tesisler aracılığıyla odadan odaya veya bitişik konut birimlerine serbestçe hareket ederler. Fareler, zeminlerdeki, duvarlardaki ve temellerdeki çok küçük açıklıklardan geçebilir. Fareler ve sıçanlar, dışarıda olmanın daha az arzu edildiği zamanlarda genellikle evlerde barınak ararlar. Kışın başlangıcı, sıçanların ve farelerin daha sıcak olan bir barınak aramasına neden olur. Evde bol miktarda yiyecek veya çöp varsa, fareler de onu arayacaktır. Bir farenin bir eve girmesi için fazla bir açıklık gerekmez. Bir kapının altındaki bir çatlak, açık bir havalandırma deliği veya temeldeki çatlaklar yeterlidir. 

Fare Alerjisi Nasıl Olur?

Bağışıklık sistemin çoğu zaman zararsız olan bir maddeyi zararlı ve tehlikeli olarak algılaması ve bunlarla savaşması, alerjik reaksiyona neden olur. Kendini korumak için antikor ve histamin gibi kimyasallar üreten bağışıklık sistemi, zararlı olarak gördüğü madde ile karşılaştığında bu kimyasalları salgılar ve reaksiyon belirtileri ortaya çıkar. Farelerden gelen alerjen seviyeleri genellikle mutfak dolaplarında ve zeminlerde en yüksektir, nem yüklü banyolar ise ikincil alanlardır. Fareler ve sıçanlar özellikle çocuklarda astım ve alerji belirtilerini artırabilir. Yaygın inanışın aksine, fare alerjenlerine maruz kalabilmek için evinizde fare olmasına gerek yoktur. Maruz kalmanın birincil suçluları farelerden gelen dışkı parçacıklarından gelir. Bu alerjenler, parçacıklar kurudukça havada uçuşur. Fare ve hamam böceğinin ev tozundaki bileşenler olduğu bulunmuştur. Hem fare hem de hamamböceği kontaminatları, kumaşlarda, yiyeceklerde, kartonlarda, halılarda ve eve getirilen yatak takımları, giysiler ve paketler gibi diğer birçok nesne ve malzemede bulunabilir. Ev dışında da dikkate alınması gereken bir maruziyet vardır ve bu maruziyet işyerlerinde, okullarda, restoranlarda ve mağazalarda da olabilir. Fare alerjenleri, mevcut vakalarda astımı tetiklemekle ve muhtemelen çocuklarda astıma neden olmakla ilişkilendirilmiştir.

Fare Alerjisi Belirtileri

Fare alerjisi belirtileri değişkendir. Bazı kişilerde çok hafif belirtiler ile kendini gösterebilir. Ancak özellikle astımı ve alerjisi olan çocuklarda belirtileri şiddetli olabilir, astım alevlenmelerine neden olabilir. Fare alerjisinin bazı belirtileri şu durumları içerebilir:

-Burun tıkanıklığı ya da burun akıntısı,

-Hapşırma,

-Öksürük, hırıltılı solunum,

-Kızarıklık,

-Nefes tıkanıklığı,

-Gözlerde kaşınma, kızarma, sulanma. 

***Evinizde fare varsa ve fareden kurtulmak için ilaç, fare zehiri ve benzeri bir şey kullanıyorsanız dikkatli olmanızda fayda vardır. Çünkü kullandığını bu ürünler sizde ve çocuğunuzda alerjileri arttırabilir ve çeşitli istenmeyen durumlara neden olabilir. 

Fare Alerjisi Teşhisi

Fare alerjisinin teşhisi standart alerji testleri ile zor ve yanıltıcı olabilir. Bu sebeple fare alerjisinin teşhisinde kapsamlı bir alerji testi kullanılabilir. Bu noktada moleküler alerji testi, alerjiyi derinlemesine inceleyerek çok detaylı sonuçlar ortaya çıkaracaktır. Bileşene dayalı olan bu test, alerjen maddeyi saptamakla birlikte alerjenin moleküllerini de inceler. Yüzlerce alerjene bakabilen moleküler alerji testi aynı zamanda çapraz reaksiyonu da dışlayarak alerjinin gerçek bir alerji mi ya da başka alerjilerden etkilenen bir alerji mi olduğu sonucunu da ortaya koyar. Vücudun alerjik yapısının belirlenmesi ve alerjinizin tüm detaylarının incelenmesi, tedaviye de yön verir.