Hayvanlara karşı gelişen alerjiler son yıllarda büyük bir artış göstermeye başladı. Özellikle evcil hayvan alerjilerinin artması, astımı olan çocukları ve yetişkinlerin de şikayetlerinin artmasına neden oldu. Evcil hayvanlar dışında çiftlik hayvanlarına karşı da çok sayıda kişide alerjik reaksiyon meydana gelmektedir. Bu alerjilerin sorumlularından biri de ineklerdir. İnek tüyü alerjilerinin çoğu mesleki maruziyetten kaynaklanmaktadır. İnek alerjenlerinin ana kaynakları inek kılı ve tüyleridir, ancak bu alerjenler idrar, tükürük, peynir altı suyu, amniyotik sıvı ve inek etinde de bulunur. İneklerde bulunan ve alerjik reaksiyona neden olabilen çok sayıda alerjen karakterize edilmiştir. Bu alerjenlerden birine ya da daha fazlasına karşı alerjik reaksiyon gelişmesi mümkündür. 

İnek Tüyü Alerjisi Nasıl Olur?

Bağışıklık sisteminin, genel olarak zararsız bir maddeyi zararlı ve tehlikeli olarak algılaması alerjik reaksiyonun ortaya çıkma nedenidir. İnek alerjisinde de durum böyledir. İneğin tüyünde toplanan alerjenlerin solunması ya da bu alerjenlere maruz kalmak reaksiyonu başlatmaktadır. İnek tüyü alerjisi, özellikle astımı ve alerjik nezlesi olan kişilerde daha rahatsız edici boyutlara ulaşmaktadır. Diğer hayvan alerjenlerinde de olduğu gibi inek tüyü alerjisinde de alerjen maruziyeti, evler, eğitim tesisleri, işyerleri ve farklı türdeki kamu binaları ve toplu taşıma türleri dahil olmak üzere çok çeşitli kapalı ortamlarda meydana gelir. İnsan kıyafeti veya saç yoluyla pasif geçiş nedeniyle, hayvanların bulunmadığı yerlerde (örneğin okullar ve halka açık yerler) sıklıkla yüksek alerjen seviyeleri tespit edilmiştir. Bazı çalışmalar, bu çoğunlukla kamuya açık ortamlardaki hayvan alerjen düzeylerinin, hayvan bulunmayan ev içi alanlara göre önemli ölçüde daha yüksek olabileceğini göstermiştir. 

İnek Tüyü Alerjisi Belirtileri

İnek tüyüne karşı gelişen alerjik reaksiyon belirtileri ile diğer hayvanlara karşı gelişen alerjilerin belirtileri benzerdir. Bu belirtilerin şiddeti kişiden kişiye değişkenlik gösterir. Bazı kişilerde belirtiler hafif olabilirken bazı kişilerde ise günlük hayatın rutinini bozacak etkiler meydana gelebilir. Özellikle astımı olan kişilerde inek tüyü alerjisi, astım ataklarına neden olabilir ve belirtiler şiddetli olabilir. Alerjik nezlesi olan kişilerin de belirtileri daha şiddetli olabilir. İnek tüyü alerjisinin başlıca belirtileri şunlardır:

-Kontakt dermatit (inekle temas eden alerjik kişilerde görülebilir),

-Gözlerde sulanma, kaşınma, kızarma, tahriş,

-Burun tıkanıklığı ya da burun akıntısı,

-Hapşırma,

-Öksürük, hırıltılı solunum (özellikle astımı olan kişilerde bu belirtiler nefes alma güçlüğü de eşlik edebilir).

İnek Tüyü Alerjisi Teşhisi

İnek tüyü alerjisi, kaynağına inilmesi gereken ve detaylı bir şekilde incelenmesi gereken bir alerjidir. Alerjinin hangi alerjenden kaynaklandığı, çapraz reaksiyon durumu ve alerjinin şiddetinin bilinmesi önem arz eder. İnek tüyü alerjisinin teşhisinde deri testi, kan testi ve moleküler alerji testi kullanılabilir. Deri testinde, inek alerjeninin özütleri derinizin altına küçük bir çizik atılarak yerleştirilir ve bu alerjene vücudunuzun vereceği tepki gözlemlenir. Uygulama bölgesinde herhangi bir kızarıklık ya da kaşıntı varsa alerjiniz olduğu sonucuna varılabilir. Kan testinde, inek tüyü alerjenine karşı kanınızda bulunan antikor miktarına bakılır. İnek tüyü alerjisinde, çapraz reaksiyonları dışlamak ve alerjinin şiddetini ölçmek için moleküler alerji testi de yapılabilir. Moleküler alerji testi, bileşene dayalı bir testtir ve alerjinin nedenini, şiddetini, moleküler yayılımını ve ciddiyetini ölçebilir. Bunların yanı sıra moleküler alerji testi, diğer olası alerjileriniz hakkında da bilgi sağlar.