Köpeklere alerjisi olan kişiler, köpek tükürüğüne veya köpek tüylerine maruz kaldıklarında kızarıklık, kurdeşen veya gözlerde sulanma yaşayabilir. Köpekler, tüyleri (ölü derileri), tükürükleri ve idrarları ile bazı proteinler salgılar. Alerjik reaksiyon, hassas bir kişinin bağışıklık sistemi genellikle zararsız proteinlere anormal şekilde tepki verdiğinde ortaya çıkar. Farklı ırklar farklı tüyler üretir, bu nedenle bazı köpeklere diğerlerinden daha fazla alerjik olmak mümkündür. Alerjen hayvanın kürkünde bulunur. Oradan halılarda, kıyafetlerde, duvarlarda ve koltuk minderleri arasında toplanır. Evcil hayvan tüyünün kendisi bir alerjen değildir, ancak tüylerde alerjenler barınır. Evcil hayvan tüyü uzun süre havada kalabilir. Bu tüyler gözlerinize veya ciğerlerinize girebilir.

Köpek Alerjisi Belirtileri

Bir köpek alerjisinin belirtileri hafiften şiddetliye kadar değişebilir. Köpek alerjisi belirtileri şunları içerir:

-Burun zarlarında veya göz çevresinde şişme ve kaşıntı,

-Hapşırma, gözlerde sulanma,

-Bir köpek tarafından yalandıktan sonra ciltte kızarıklık,

-Alerjenlere maruz kaldıktan sonra 15 ila 30 dakika içinde öksürük, nefes darlığı veya hırıltılı solunum,

-Yüz, boyun veya göğüste döküntü,

-Şiddetli astım krizi (astımı olan bir kişide).

Köpek alerjisi olan çocuklar, yukarıdaki belirtilere ek olarak sıklıkla egzama geliştirirler. Egzama, cildin ağrılı bir iltihabıdır.

Hipoalerjenik Köpek Irkları Var Mı?

Bazı köpekler diğerlerinden daha az alerjik belirtiye neden olabilir ancak hipoalerjenik köpek ırkı yoktur. Pek çok insan, evcil hayvan alerjilerinin bir köpeğin veya kedinin tüyünden kaynaklandığını düşünür, ancak evcil hayvan alerjilerinin gerçek kaynağı genellikle köpeklerin ve kedilerin tükürük ve idrarında bulunan bir proteindir. Bu protein, evcil hayvanınızın derisindeki ölü, kurumuş pullara (tüylere) yapışır. Bazı köpek ırkları, tüy dökmedikleri veya çok az tüy döktükleri için hipoalerjenik olarak pazarlanmaktadır. Bu köpekler tüy dökmedikleri için, tüylerine yapışan alerjiye neden olan tüyler, tüy döken bir köpek kadar havaya ya da yere salınmaz. Ancak tüy dökmeyen bir köpekle daha az köpek tüyünüz olabilirken, hiçbir köpek ırkı hipoalerjenik değildir.

Hipoalerjenik Bir Evcil Hayvan İçin Bilimsel Kanıt Var mı?

Hipoalerjenik evcil hayvanla ilgili herhangi bir bilimsel kanıt yoktur. Amerikan Alerji, Astım ve İmmünoloji Akademisi ve Amerikan Alerji, Astım ve İmmünoloji Koleji dahil olmak üzere profesyonel kuruluşların web siteleri, bu iddiaları çürüten referanslara atıfta bulunmaktadır. Amerikan Alerji, Astım ve İmmünoloji Akademisi web sitesindeki kaynaklarda “gerçek anlamda hipoalerjenik türlerin olmadığı” belirtilmektedir. PubMed’in İnternet aramalarında “hipoalerjenik evcil hayvanlar” kavramını destekleyen kanıt bulunmamaktadır. 

Köpek Alerjisi Teşhisi

Köpeğe karşı alerjiniz olduğundan şüpheleniyorsanız, vakit kaybetmeden bir alerji uzmanına başvurmanız gerekir. Köpek alerjisinin teşhisinde kullanılabilecek birkaç test yöntemi bulunur. Köpek alerjisinin teşhisinde alerji uzmanınız deri prick testi yöntemini kullanabilir. Deri delme testi sırasında, derinize çok az miktarda köpek proteini içeren bir damlacık koyulur. Daha sonra deriye küçük bir iğne ile delik açılır ve alerjenin vücuda girmesi sağlanır. Uygulama yerinde herhangi bir alerji bulgusu varsa alerjiniz olduğu sonucu ortaya çıkar. Alerji uzmanınız alerjinizin teşhisi için kan testi de yapabilir. Kan testinde, kanınızda bulunan antikor miktarına bakılır.

Köpek Alerjisinin Teşhisinde Moleküler Alerji Testi

Moleküler alerji testi, bileşene dayalı kapsamlı bir alerji testidir. Alerji uzmanınız, köpek alerjinizin kaynağına inmek ve alerjinize uygun tedavi yöntemini belirlemek için sizden moleküler alerji testi isteyebilir. 300 alerjene bakabilen moleküler alerji testi, köpek alerjinizin hangi alerjenden kaynaklandığını ortaya koyabilecek yetkinlikte bir testtir. Çapraz reaksiyonla ilgili de bilgi sağlayan moleküler alerji testi, alerjinizin gerçek bir alerji mi ya da başka alerjilerden kaynaklanan bir durum mu olduğunu ortaya koyar. 

Alerji Aşısı İle Köpek Alerjisi Önlenebilir

Alerjik reaksiyonu önlemenin en iyi yolu alerjiye yol açan maddeden uzak durmaktır. Ancak köpek alerjisinde, köpekten uzak durmak pek mümkün değildir. Alerjisi olan kişilerin köpeklerinden uzak kalmak istememesinin yanı sıra köpek alerjenleri kapalı alanlarda uzun süre bulunabilir. Bu sebeple köpek alerjenlerinden kaçınmak pek mümkün değildir. Alerji uzmanınız, alerjinizi tedavi etmek bir alerji aşısı programı oluşturabilir.  Alerji aşısı, alerjenlerin bir kişiye giderek artan miktarlarda enjekte edilmesini içerir. Bu alerji aşıları, kişinin alerjenlere karşı tolerans oluşturmasına yardımcı olur. Başarı oranı oldukça yüksek olan bu tedavi birkaç yıl devam eder.