Egzama, cilt yüzeyinde oluşan, kuru, kabarık, kaşıntılı, kırmızı lekelerdir. Egzama genellikle çocuklarda ve bebeklerde yaygın olarak görülür. Egzamanın sebepleri arasında genetik faktörler ve çevresel faktörler rol oynamaktadır. Egzamada gelişebilecek komplikasyonlar bulunur. Bu sebeple egzamanın tedavi edilmesi son derece önemlidir.

Egzamanın Yol Açabileceği Durumlar

Egzama, ilerleyen dönemlerde çeşitli rahatsızlıklara neden olabilir. Özellikle astıma yol açabilme etkisi bulunan egzamanın tedavi edilmesi gereklidir. Egzamanın neden olabileceği bazı durumlar şunlardır:

Astım ve saman nezlesi: Egzaması olan çocukların çoğu ilerleyen yaşlarda astım ve alerjik rinit geçirir. 

Kronik kaşıntılı, pullu cilt: Nörodermatit (liken simpleks kronikus) adı verilen bir cilt rahatsızlığı, derinin bir kısmının kaşınması ile başlar. Kaşınan bölgeyi kaşımak daha çok kaşınmasına neden olur. bu durum, etkilenen bölgenin cildinin renginin solmasına, kalınlaşmasına ve kösele gibi olmasına neden olabilir. 

Deri enfeksiyonları: Tekrarlanan kaşıma, açık yaralara ve çatlaklara neden olabilir. Bunlar, herpes simpleks virüsü dahil olmak üzere bakteri ve virüslerden enfeksiyon riskini artırır.

Tahriş edici el dermatiti: Bu özellikle yüksek miktarda sabun, deterjan, temizlik malzemesine maruz kalan kişilerde görülen bir durumdur.

Alerjik kontakt dermatit: Bu durum atopik dermatiti olan kişilerde yaygındır.

Uyku problemleri: Kaşıntı-çizilme döngüsü, düşük uyku kalitesine neden olabilir. Sürekli kaşınan ve huzursuz olan çocuğunuz rahat uyuyamaz ve bu durum günlük enerjisinin ve aktivitelerinin kısıtlanmasına da neden olabilir. 

Egzamada Muhtemel Tetikleyicilerden Kaçınma

Çocuğunuzda egzama belirtisi varsa eğer alerji uzmanına gitmeniz gerekmektedir. Çocuk alerji uzmanınız, egzamanın altında yatan nedeni tespit edecektir. Egzamaya neyin sebep olduğunu bilmeniz, bu maddeden kaçınmanızı ve egzamanın tekrar etmemesini sağlayacaktır. Egzamadan korunma yollarından bazıları şunlardır:

  • Sık sık doğal içerikli nemlendirici kullanın. 
  • Yün veya sentetik yerine pamuklu giysiler giymeye çalışın. 
  • Kokulu ve katkı maddesi çok olan deodorant ve sabunlardan uzak durmaya çalışın. 
  • Duş esnasında sıcak su yerine ılık su kullanmaya çalışın. 
  • Banyodan sonra vücudunuzu kurularken havluyu nazikçe cildinize dokundurun, tahriş edici sertlikten kaçının. 
  • Giysilerinizi yıkarken, onları sertleştirecek deterjanları kullanmayın. 
  • Alerjiniz olduğunu bildiğiniz besinlerden uzak durun. 
  • Temizlik ve kimyasal ürünlere doğrudan maruz kalmaktan kaçının. 
  • Isı, güneş ışığı ve soğuk gibi çevresel faktörler durumu tetikleyebilir. Bu tarz hava durumları için önlem almaya çalışın.