Atopik dermatit veya atopik egzama isimleriyle de bilinen egzama, bebeklikte yanaklarda oluşan kızarıklıklarla kendini göstermeye başlar. Egzama gelişiminde genetik faktör çok önemli rol oynar. Özellikle bebeklerdeki egzamanın arkasında yatan en önemli şey gıda alerjisidir. Egzama teşhisi konan çocuklarda egzamanın arkasında yatan asıl nedenin bulunması kesin tedavi sürecini başlatır. Egzama tedavisi; alerjenlerden ve kimyasallardan korunmak, nemlendiriciler ve cilde uygulanan tedavileri içerir. Egzama tedavisinde en önemli nokta egzamaya neden olan şeyin bulunması, en az ilaçla ve mümkünse kortizonsuz merhemlerle çocuğu tedavi etmektir.

EGZAMA TEDAVİSİNDE KORUNMA YÖNTEMLERİ

Diyet Çok Önemli
Egzama tedavisinde diyet çok önemlidir. Alerji saptanan gıda kesinlikle diyetten çıkarılır. Bu maddenin dile bile sürülmesi alerjiye neden olur. Nefes sıkışması, tansiyon düşmesi gibi ciddi alerjik sorunlara neden olabilen alerjik şok bile görülebilir. Bu nedenle sıkı diyet çok önemli bir faktördür. Katkı maddesi içeren gıdalar tüketilmemelidir. Gıda alerjisi olan kişilerde katkı maddelerine karşı alerji, 10 kat daha fazla görülmektedir. Anne sütünden de alerjik madde geçebilir. Bu nedenle, bebek anne sütü alıyorsa annenin de diyet yapması gerekir.
Egzamalı çocuklarda, gıda alerjisinden başka ev tozlarındaki akarlara (mite’lara) alerji de çok sık görülmektedir. Bu nedenle ev tozu mite alerjisinde de önlemler alınmalıdır.

Randevu ve Bilgi İçin Sizi Arayalım

    phone

    Bilgi ve Randevu Hattı

    Cilt Temizliği ve Banyonun Etkisi Büyük

    Egzamalı çocukların cildi kurudur ve bariyeri bozuktur. Bu nedenle egzama tedavisinde cildin temiz ve bakımı da çok önemli rol oynar. Cilde zarar vermeyen sabun ve şampuanlar kullanılmalıdır. Haftada 2-3 defa banyo yapılmalı, banyodan çıkarken de vücudun su kaybını önlemek için banyo yağları kullanılmalıdır. Banyo yağları küvetin içine ya da durulama suyuna konularak da kullanılabilir. Havluyla nazikçe ve tamponlayarak kurulama gerçekleşir.

    Cildi Nemli Tutun
    Egzamalı çocukların cilt bariyerleri bozuk ve ciltleri kuru olduğu için egzama tedavisi için nemlendirici kullanmak çok önemlidir. Günde en az 2 defa nemlendirici kullanılması faydalı olur. Her banyodan sonra ilk 5 dakika içinde hafif nemliyken kullanılması da tavsiye edilir.

    Antiseptik Tekstil Ürünleri (ipek giysiler)
    Egzama tedavisinde ipek giysiler de kullanılabilir. Nemlendirme ve tedavi edici merhemler sürüldükten sonra ağır egzamalı çocuklara tavsiye edilebilir. İpek giysiler ciltten su kaybını azaltmaktadır. Cildi daha az tahriş etme, cilde mikrop yerleşmesini azaltma gibi etkileri de vardır.

    Egzama Tedavisi Seçenekleri Neler?

    Merhemler

    -Kortizonlu Merhemler
    Kaşıntılı cilt lezyonları için kullanılır. Banyodan sonra uygulanacaksa banyodan hemen sonra ilk 5 dakika içinde uygulanmalıdır. Günde 3 defa uygulanabilir.
    -Pimekrolimus Merhem
    Kortizonlu merhemlerden daha az etkilidir. Zararlı etkisi daha azdır ancak henüz 2 yaş altında ruhsatı yoktur.

    -Kaşıntı Azaltıcı İlaçlar
    Kortizonlu merhemler kaşıntıya faydalıdır. Antihistaminik ilaçlar da kullanılabilmektedir.

    PUVA

    Psoralen Ultra-Violet A ifadesinin kısaltılmasıyla oluşturulmuş olan PUVA tedavisinde  bazı egzama türlerinde başarılı sonuçlar alınsa da cilt kanserine yatkınlık yaratma riskinden dolayı çok deneyimli ekipler tarafından uygulanabilir.
    Ultraviyole Işın Tedavileri
    Egzama tedavisine cevap vermeyen hastalarda faydalı olabilir. 12 yaş üstünde uygulanabilir. Güneşe hassas olan kişilere uygulanmamalıdır.
    Aşı Tedavisi (immunoterapi)
    Henüz egzama tedavisinde aşı uygulanması tavsiye edilmemektedir.
    İmmunosüpresif Tedaviler
    Egzama tedavisine dirençli vakalarda uygulanabilir.

    Egzama Tedavisinde Bilinmesi Gerekenler

    -Sadece vücuttaki kızarıklığı düzelten ilaçlar kesin tedavi değil geçici çözümdür ve yeterli değildir. Çocuk alerji uzmanı tarafından değerlendirilmeli ve altında yatan neden bulunmalıdır.
    -Egzamaya neden olan durumun bulunması ve ciltte oluşan zararın düzeltilmesi, cilt bariyerinin kuvvetlendirilmesi ve daha sonra egzamanın yenilenmesinin önlenmesi gerekmektedir. Aksi taktirde tedaviniz kısa süreli olacaktır. 2 yaşından önce doğru sonuç vermez diyenlerin aksine, çocuk alerji uzmanları tarafından yapılan ciltten alerji testi 2-3 aylıktan itibaren yapılabilir ve egzamanın altında yatan asıl neden bulunabilir.
    -Öncelikle çocuğa zarar vermemek için kortizon içermeyen ilaçlarla düzeltilmesi amaçlanmalı, ancak bu tedaviye cevap vermeyen bebeklerde ve çocuklarda kortizonlu karışım tedavileri uygulanmalıdır.
    -Doğumdan 18 yaşına kadar olan çocuğunuzda egzama varsa mutlaka çocuk alerji uzmanı tarafından görülmesi gerekir. Çocuk alerji uzmanlarınca egzama nedeni bulunmalı, tedavi edilmeli ve daha sonra egzamalı çocuklarda oluşabilecek alerjik nezle ve astım açısından izlenmeli ve önlemler alınmalıdır.
    -Egzamalı çocukların ciltleri ev tozu akarları (mite’ları) alerjisi gelişmesine çok eğilimlidir. Bu nedenle ev tozu mite alerjisi için önlemler alınması da önemlidir.