Egzama; yüz, boyun, eklem bölgeleri gibi farklı bölgelerde kızarıklık, kaşıntılı kızarıklık olmasıdır. Egzama neden olur sorusu çok merak edilen bir konudur. Egzamanın birçok nedeni olabilir. Bu nedenlerden en sık karşılaşılanları sizler için derledik. Peki egzamanın nedenleri nelerdir?

Egzama Belirtiler Nasıl Ortaya Çıkar?

Egzamalı çocukların ciltlerinin yapısında bulunan yağ miktarında ve içeriğinde değişme olur. Cildin yapısındaki bu değişme sonucunda deriden yoğun su kaybı olur. Su kaybı dirençli kaşıntıya neden olur.
Cildin yapısının bozulmasıyla alerjik gıdalar veya çeşitli kimyasal maddeler cilde daha fazla zarar vererek iltihap hücrelerin cilt bölgesine toplanmasına neden olur. Bu olaylar sonucunda da ciltte egzamanın belirtileri ortaya çıkar.

En Sık Görülen Neden: Genetik!

Egzama neden olur sorusunda genetik çok önemlidir. Filaggrin mutasyonu denilen genetik bir bozukluk egzama oluşmasında önemlidir. Bu genetik bozukluk sonucu cildi dış etkenlerden koruyan bariyer özelliğinde bozulma görülmektedir. Yani ailede, akrabalarda alerjik hastalıklar varsa egzama görülme riski artar.

Bebeklerde En Önemli Neden: Gıda Alerjisi

Bebeklerde özellikle en önemli neden gıda alerjisidir. Egzamalı çocuklar genellikle cilt doktorlarına gider. Doktorlar da onlara nemlendirici ve kortizonlu merhemler verir. Düzelir veya düzelir gibi olur ama bir türlü düzelmez. Çünkü altta yatan neden gıda alerjisidir. Alerjik gıdayı aldıkça da düzelme görülmez. Bu nedenle egzama teşhisi konan çocuklarda kesin nedenin bulunması kesin tedaviyi yanında getirir. Gıda alerjisi ve genetik nedenle birlikte egzamanın birçok nedeni olabilir. Egzamada erken teşhisi yapılmalı ve egzamanın nedeni bulunmalıdır. Neden bulunduktan sonra egzama tedavisi yapılmalıdır. Mümkün olduğu kadar kortizonlu kremlerden uzak durulmalıdır. Mecbur kalınırsa da kortizonlu kremler kısa süreli kullanılmalıdır.

Egzamalı Çocuklarda Dikkat Edilmesi Gerekenler

Çocuklarda egzama cildin çok kuru ve daha narin olmasına yol açar. Bu nedenle dikkat edilmesi gereken şeyler bulunur. Bunlar:

– Cildi kurutan sabun ve şampuanlar cildin kuruluğunu daha da artırmaktadır.
– Yünlü kıyafetler cilde zarar vermektedir.
– Sıkı kıyafetlerden sakınmak gerekir.
– Egzamalı çocukların saçlarında sıklıkla konaklar vardır. Saçlı deride konağa seboreik dermatit denir. Egzamalı çocuklar seboreik dermatit bakımından incelenmelidir. Sedef hastalığı ve uyuz yönünden de incelenmelidir.

Egzamalı çocukların egzama konusunda uzmanlar tarafından teşhis edilip tedavi edilmesi çok önemlidir. Çocuk alerji/immünoloji uzmanları çocuklardaki egzama ve alerji hastalıkları konusunda özel eğitim almış uzmanlardır. Bu nedenle çocuk alerji uzmanları tarafından egzamadan şüphelenilen çocukların incelenmesi ve teşhis konulup tedavi edilmesi gerekir.