Çocuk Alerji Uzmanı Hangi Doktorlardır? Çocuk Alerji Uzmanlarının ismi değişerek çocuk immünoloji ve alerji hastalıkları uzmanı olmuştur. Çocuk alerji uzmanı çocuklarda görülen astım, immünoloji ve alerjik hastalıklar konusunda eğitim alarak uzmanlık belgesi olan uzmanlardır. Bu makaleyi sizlere çocuk alerji uzmanlığını çok detaylı anlatmak için yazdık.

Randevu ve Bilgi İçin Sizi Arayalım

    phone

    Bilgi ve Randevu Hattı

    Çocuk Alerji Uzmanı Olan Doktorlar

    Çocuk Alerji uzmanı denilince doğumdan 18 yaşına kadar çocukluk yaş grubunda görülen alerji hastalıkları, astım ve bağışıklık sistemindeki bozukluklar konusunda deneyimli olan ve bu hastalıklar konusunda özel eğitim alarak çocuk alerji uzmanı diploması olan uzmanlardır. Çocuk Alerji Uzmanı adı Sağlık Bakanlığı tarafından 2012 yılında değiştirilerek Çocuk İmmünoloji ve Alerji Hastalıkları olarak değiştirilmiştir.

    Çocuk İmmünoloji ve Alerji Hastalıkları Uzmanı Olan Doktorlar

    Çocuk Alerji Uzmanı olarak bilinen ve ayrıca Çocuk İmmünoloji Uzmanı olarak bilinen uzmanlık alanlarının Sağlık Bakanlığı tarafından 2012 yılında kanuni düzenleme ile değiştirilerek her iki branşın ortak adı Çocuk İmmünoloji ve Alerji Hastalıkları Uzmanı olarak değiştirilmiştir. Eski isimler halk arasında daha çok bilinmekle artık bu alanda uzmanlık diploması olan doktorların kaşelerinde ve uzmanlık belgelerinde bu ibare yer almaktadır. Resmi ismi budur.

    Çocuk İmmünoloji ve Alerji Hastalıkları Uzmanları Nasıl Olunuyor?

    Çocuk Alerji Uzmanı olabilmek için öncelikle tıp fakültesi bitirilmelidir. Daha sonra çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanı olunmalıdır. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları uzmanı olanlar yan dal uzmanlık sınavına girmeleri ve bu sınav sonucuna göre kazanabilirse yan dal ihtisası yapmaya hak kazanmaktadır. Üç yıl boyunca üniversite veya eğitim araştırma hastanelerinde Çocuk İmmünoloji ve Alerji Hastalıkları Bölümünde ihtisas yapmalıdır.

    Çocuk İmmünoloji ve Alerji Hastalıkları Uzmanlık Eğitimi Nasıl Olur?

    İhtisas boyunca çocuklarda görülen alerjik hastalıklar, bağışıklık yetmezlikleri alanı olan immünoloji hastaları ve astım hastalarıyla ilgilenir, bu hastalık grubunda poliklinik yapar, yatan hastalara ve konsultasyonlara bakar, eğitim faaliyetlerinde bulunur ve ayrıca Dünya’daki son gelişmeleri takip eder. Üç yıllık eğitim sonrasında yan dal uzmanlık sınavına girip başarılı olması halinde uzmanlık belgesini alabilmek için hak sahibi olur. Ancak bu uzmanlık belgesini alabilmesi için bir buçuk , iki yıl süreyle Sağlık Bakanlığı’nın devlet hizmet yükümlülüğü yapması gerekir. Bu mecburi hizmeti yapması sonrasında artık Çocuk İmmünoloji ve Alerji Hastalıkları uzmanlık belgesini almaya hak kazanır.

    Çocuk Alerji Uzmanlık Eğitimi İçin akreditasyon standartları vardır. Bu standartları uyulması gerekmektedir.

    Çocuk İmmünoloji ve Alerji Hastalıkları Uzman Doktorları Hangi Hastalıklara Bakar?

    Çocuk Alerji doktorların eğitim alarak tecrübeli olduğu alerjik hastalıklar;

    -Astım,

    -Alerjik Rinit,

    -Alerjik Konjunktivit,

    -Besin Alerjisi,

    -Egzama,

    -Ürtiker, kurdeşen,

    -Temas dermatitis (kontakt dermatit),

    -Cilt alerjileri,

    -İlaç Alerjisi,

    -Arı Alerjisi,

    -Anaflaksi (Alerjik Şok),

    -Alerji Aşı Tedavisi (İmmünoterapi),

    -Anjioödem, heriditer anjioödem,

    -İmmün yetmezlik hastalıkları (Bağışıklık yetmezliği).

    Çocuk Alerji Uzmanları bu hastalıklar konusunda özel eğitim almış ve bu konuda deneyim seviyesi çok fazla olan uzmanlardır.

    Bir Doktorun Çocuk Alerji Uzmanı Olduğunu Nasıl Anlarım?

    Çocuk alerji uzmanları yeni adıyla çocuk immünoloji ve alerji hastalıkları uzmanları kaşelerinde bu uzmanlık alanları vardır. Reçetelerin üzerinde bu ibarenin olması gerekir. Bu nedenle sadece kapıda çocuk alerji yazması veya kartvizitte çocuk alerji yazması yetmez. Çocuk alerji uzmanlığı çok az ve popüler bir branş olması nedeniyle gerekte bu uzmanlık belgesi olmayan birçok doktor kendilerini bu alanda uzman olarak tanıtmaya çalıştığı sıklıkla karşılaştığımız bir sorundur.

    Çocuk Sağlığı ve hastalıkları Uzmanları Çocuk Alerji Uzmanı Mıdır?

    Çocuk Sağlığı ve hastalıkları uzmanları çocuk alerji uzmanı değillerdir. Çocuk alerji uzmanları astım, alerjik nezle, egzama gibi alerjik hastalıkların teşhis ve tedavisi konusunda eğitim almış ve bu eğitimleri sonrasında uzmanlık belgesi almış uzmanlardır. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanları Çocuk Alerji Uzmanı olabilmeleri için çocuk immünoloji ve alerji hastalıkları yan dal uzmanlık alanı için sınavda başarılı olup çocuk alerji alanında 3 yıl ihtisas yapmaları ve 2 yıl devlet hizmet yükümlülüğü yapmaları gerekmektedir.

    İç Hastalıkları Uzmanı Çocuk Alerji Uzmanı mıdır?

    İç hastalıkları uzmanları çocuk alerji uzmanı değillerdir. İç Hastalıkları Uzmanları Çocuk Alerji Uzmanı olmaları mümkün olmayıp yetişkinlerdeki alerji hastalıkları uzmanı (Yeni adıyla immünoloji ve alerji hastalıkları uzmanı) olabilmeleri için immünoloji ve alerji hastalıkları yan dal uzmanlık alanı için sınavda başarılı olup alerji alanında 3 yıl ihtisas yapmaları ve 2 yıl devlet hizmet yükümlülüğü yapmaları gerekmektedir.

     Göğüs Hastalıkları Uzmanı Çocuk Alerji Uzmanı mıdır?

    Göğüs Hastalıkları Uzmanları Çocuk Alerji Uzmanı  değillerdir.  Göğüs Hastalıkları Uzmanları Çocuk Alerji Uzmanı olmaları mümkün olmayıp yetişkinlerdeki alerji hastalıkları uzmanı (Yeni adıyla immünoloji ve alerji hastalıkları uzmanı) olabilmeleri için immünoloji ve alerji hastalıkları yan dal uzmanlık alanı için sınavda başarılı olup alerji alanında 3 yıl ihtisas yapmaları ve 2 yıl devlet hizmet yükümlülüğü yapmaları gerekmektedir.

    Deri ve Zührevi Hastalıkları (Dermatoloji) Uzmanları Alerji Uzmanı Mıdır?

    Dermatoloji uzmanları Çocuk Alerji Uzmanı  değillerdir. Deri ve Zührevi Hastalıkları Uzmanları olan uzmanlar çocuk alerji uzmanı olmaları mümkün değildir. Ancak yetişkinlerdeki alerji hastalıkları uzmanı (Yeni adıyla immünoloji ve alerji hastalıkları uzmanı) olabilmeleri için immünoloji ve alerji hastalıkları yan dal uzmanlık alanı için sınavda başarılı olup alerji alanında 3 yıl ihtisas yapmaları ve 2 yıl devlet hizmet yükümlülüğü yapmaları gerekmektedir. Günümüzde dermatoloji uzmanları kozmetik ve estetik konularında ilgilenmeye daha çok eğilimlidirler.

    Kulak Burun Boğaz Uzmanları Alerji Uzmanı mıdır?

    Kulak burun boğaz uzmanları alerji uzmanı değillerdir. Çocuk alerji uzmanları doğumdan 18 yaşına kadar olan çocuklarda görülen astım, alerjik nezle, egzama gibi alerjik hastalıkların teşhis ve tedavisi konusunda eğitim almış ve bu eğitimleri sonrasında uzmanlık belgesi almış uzmanlardır. Kulak burun boğaz uzmanlarının çocuk alerji uzmanlık ihtisası yapmaları Türkiye’de mümkün değildir. Kulak burun boğaz uzmanları çocuk ve yetişkin alerji uzmanı olamaz.

    Hangi Hastalık Belirtilerinde Çocuk Alerji Uzmanına Gitmeliyim?

    Doğumdan 18 yaşına kadar görülen; astım, alerjik nezle, besin alerjileri, kurdeşen, ürtiker, kronik ürtiker, egzama, ilaç alerjileri, arı ve böcek alerjileri, metal alerjileri, evcil hayvan alerjileri, herediter anjioödem, gibi alerji hastalıkları belirtileri gördüğünüzde bu konuda deneyimli olan ve alerji hastalıkları üzerine uzmanlık belgeleri olan çocuk alerji uzmanlarına gitmenizde fayda vardır.

    Sonuç Olarak

    • Çocuk Alerji uzmanı denilince doğumdan 18 yaşına kadar çocukluk yaş grubunda görülen alerji hastalıkları, astım ve bağışıklık sistemindeki bozukluklar konusunda deneyimli olan ve bu hastalıklar konusunda özel eğitim alarak çocuk alerji uzmanı diploması olan uzmanlardır. 
    • Çocuk Alerji Uzmanı adı Sağlık Bakanlığı tarafından 2012 yılında değiştirilerek Çocuk İmmünoloji ve Alerji Hastalıkları olarak değiştirilmiştir.
    • Çocuk Alerji Uzmanı olabilmek için çocuk immünoloji ve alerji hastalıkları yan dal uzmanlık alanı için sınavda başarılı olup çocuk alerji alanında 3 yıl ihtisas yapmaları ve 2 yıl devlet hizmet yükümlülüğü yapmaları gerekmektedir.
    • Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Dermatoloji, iç hastalıkları, göğüs hastalıkları uzmanları çocuk alerji uzmanı değillerdir.