Bağışıklık sisteminin, genel olarak zararsız bir maddeyi zararlı ve tehlikeli olarak, bu maddeye tepki vermesi alerjik reaksiyonun nedenidir. Alerjik reaksiyona neden olan çok sayıda alerjen ve alerji türü vardır. Bu alerji türlerinden biri de evcil hayvan alerjisidir. Evcil hayvan alerjisinde ilk akla gelen kedi ve köpek olabilir. Ancak kedi ve köpek dışında alerjik reaksiyona neden olan bazı evcil hayvanlar da bulunur. Bu hayvanlardan biri tavşandır. Tavşan alerjisi çok sık görülen bir alerji olmamakla birlikte etkileri oldukça rahatsız edici olabilir. Tavşanlara karşı gelişen alerjiler genellikle tavşanların tükürüklerinde ya da deri hücrelerinde olan proteine karşı oluşur. Bir tavşanı sevmek veya ona dokunmak, alerjik reaksiyonun ortaya çıkmasına neden olabilir. İlerleyen yıllarda evcil hayvan olarak tavşan edinmenin artmasının, tavşan alerjisinin artışına yol açacağı düşünülmektedir.
Tavşan Alerjisi Belirtileri
Tavşan alerjisinin belirtileri, evcil hayvan alerjilerinin belirtileri ile aynıdır. Bu belirtilerin şiddeti kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Özellikle astımı, alerjik nezlesi ya da egzaması olan kişilerde belirtiler şiddetli gelişebilir. Tavşan alerjisi, astım alevlenmelerine ve astım belirtilerinin şiddetlenmesine neden olabilir. Tavşan alerjisinin tipik belirtisi şunlardır:
-Hapşırma,
-Burun tıkanıklığı, burun akıntısı ve kaşıntı ile kendini gösteren alerjik rinit,
-Burun tıkanıklığından kaynaklanan sinüs basıncı, baş ağrısı,
-Öksürme, göğüs sıkışması, nefes darlığı ve hırıltı gibi astım belirtileri,
-Alerjik rinit; gözlerde kızarıklık, kaşıntı, sulanma, tahriş,
-Deri döküntüleri ve cilt reaksiyonları,
-Kurdeşen.
Alerji Yapmayan Tavşan Var Mı?
Evcil hayvan alerjilerinin giderek artış göstermesi, akıllara alerji yapmayan evcil hayvan var mı sorusunu da getiriyor. Bazı yerler alerji yapmayan kedi, köpek ve benzeri hayvan türlerini pazarladıklarını iddia ediyor. Ancak böyle bir durum bilimsel olarak kanıtlanmış bir şey değildir. Alerji yapmayan yani hipoalerjenik evcil hayvan bulunmamaktadır. Bazı evcil hayvanların tüyleri diğerlerine göre nispeten azdır bu sebeple bu hayvanların alerji yapmadığı söylenir. Daha az tüyü olan bu evcil hayvanlarda alerjiye neden olur. Çünkü evcil hayvan alerjisi, doğrudan hayvanın tüyü ile alakalı değildir. Hayvanın tükürüğü, deri döküntüleri ve benzeri proteinlere karşı alerji geliştiği için evcil hayvanın tüysüz ya da az tüylü olması sonucu değiştirmez.
Tavşan Alerjisi Teşhisi
Tavşan alerjiniz olduğundan şüpheleniyorsanız vakit kaybetmeden bir alerji uzmanı ile görüşmeniz gerekir. Tavşan alerjisi, farklı nedenlerden kaynaklı gelişebilir. Alerjinin kaynağına inmek ve alerjiye sebep olan maddeyi tam olarak belirlemek, alerjiyi daha iyi anlamaya ve yönetmeye yardımcı olur. Alerji uzmanınız bu doğrultuda moleküler alerji testi yöntemini kullanabilir. Moleküler alerji testi, yüzlerce alerjeni saptayabilen bileşene dayalı, kapsamlı bir alerji testidir. Tavşan alerjinizin nedenini tam olarak saptayabilen bu test, tavşan alerjisi dışında gelişen diğer alerjileri ve çapraz reaksiyon durumlarını ortaya koyar. Vücudun alerjik yapısının da incelendiği bu test ile alerjinizin şiddeti belirlenebilir. Alerjinizin şiddeti ve belirtilerinizin durumuna göre tedavi planınız şekillenecektir.