Ter testi kistik fibrozis adındaki doğumsal bir hastalığın teşhisini koymak için kullanılan bir testtir. Bu testte hastanın ön kolundan ter bezleri uyarıldıktan sonra ter toplanarak ve terde klor oranı ölçülerek yapılan bir testtir.
Ter testi neden yapılır?
Kistik fibrozis olarak bilinen ülkemizde her 3000 çocuktan birinde görülen hastalığın olup olmadığını gösteren bir testtir.
Nasıl yapılır?
Peki ter testi nasıl yapılır? Ter testini toplamak için çeşitli yöntemler vardır. Pilokarpin nitrat denilen maddenin deri üzerinden ter bezlerine akım uygulanarak gönderilmesiyle ter toplanmasıyla yapılmaktadır. Amerika Kistik Fibrozis Derneği standartlarına göre Macroduct ter testi ile iletkenlik ölçülmesi tarama testi olarak kabul görmektedir.
Bu test hastanın canını yakmaz. KF’li bireylerin terlerindeki klor oranı yüksektir. Hastalığın tanısı için en az iki kez yüksek değer gösteren test sonucuna ihtiyaç vardır. Bazı hafif hastalığa sahip çocuklarda sınırda klor değerleri görülebilir. Bu konuda doktorunuzun yorumu önemlidir.
Randevu ve Bilgi İçin Sizi Arayalım
Ter testinden önce nelere dikkat edilmeli?
Bu testin doğru sonuç verebilmesi için test yapılma tarihinden önceki akşam çocuğunuza banyo yaptırmanız gerekmektedir. Aynı zamanda 1 gün öncesinde ve test günü fazla koşmaması, yorulmaması gerekmektedir. Test yaptırmaya gelirken çocuğunuzun her iki kolunu bileklerinden dirseklerine kadar bol sabunlu suyla yıkamanız gerekmektedir. Açlık veya tokluk önemli değildir.
Neden önemlidir?
Maalesef ülkemizde, teşhis edilemediğinden bu hastaların büyük çoğunluğu tanı konup tedavi edilmediğinden ciddi sonuçlarla karşı karşıya kalınmaktadır. Çünkü kistik fibrozis teşhisinde tanısında kullanılan ter testi belirli merkezlerde yapılabilmektedir. Testin yapılması için eğitilmiş personelin olması çok önemlidir.
Kimlere yapılır?
Kistik fibrozis belirtilerinden birkaçını gösteren tüm çocuklara yapılması tavsiye edilir. Bu nedenle her astım şüphesi olan, uzun süre öksüren veya akciğerlerinde uzun süreli veya sık tekrarlayan hırıltısı olan veya büyüme gelişme geriliği olan tüm çocuklarda yapılmasında fayda olabilen bir testtir. Ayrıca kistik fibrozis şüphesi olan herkese yapılabilir.
Kaç yaşında yapılır?
Macroduct yöntemiyle ter testti yeni doğanlar dahil olmak üzere her yaşta uygulanabilir.
Yan etkisi var mıdır?
Bir yan etkisi yoktur. Sadece ter testi için kola takılan elektrot yerlerinde hafif kızarıklık ortaya çıkabilir. Bu pilokarpine karşı olan duyarlılıktandır. Cildi hassas olanlarda bu kızarıklık biraz fazla olabilir. Çoğu zaman yanıkla karıştırılır. 2-3 saat içinde kendiliğinden düzelir. Kaybolmadığı durumlarda doktorunuza başvurabilirsiniz.
Yüksek çıkarsa ne olur?
Ter testi yüksek çıkarsa kistik fibrozis yönünden ileri tetkik edilmelidir.