Hayvanlara karşı alerji deyince ilk akla gelen alerjiler kedi ve köpek alerjilerdir. Ancak bunların dışında başka hayvanlara karşı da alerji gelişebilir. At alerjisi de bu duruma örnek olarak verilecek alerji türlerinden biridir. At alerjilerinin detayları sizler için detaylandırdık.
At Alerjisi Nedir?
Kedi ve köpek alerjilerine benzer şekilde, bir atın tükürüğündeki ve deri hücrelerindeki maddeler, bazı insanlarda bağışıklık sistemi tepkisini tetikleyebilir. Sonuçlar hapşırma, astım ve hatta şiddetli alerjik reaksiyonlar olabilir. Bağışıklık sistemi atın tükürüğünde veya tüylerinde bulunan maddelere aşırı tepki verdiğinde at alerjisi ortaya çıkar. Zararlı olarak gördüğü bu maddeler ile mücadeleye girişen bağışıklık sistemi histamin gibi kimyasallar salgılar ve bu kimyasallar alerjik reaksiyonun belirtilerini oluşturur.
At Alerjisine Ne Sebep Olur?
Atlara maruz kalmak at alerjisine neden olabilir, ancak bu maruziyetin nasıl gerçekleştiği de önemli bir etmendir. İnsanlar genellikle atın serum albüminine karşı alerji geliştirir. Bu, atın kanında doğal olarak bulunan, deri hücrelerinde veya tüylerinde de bulunan bir proteindir. At tükürüğü de bu proteinin önemli konsantrasyonlarını içerebilir. Bir kişi at albüminine maruz kaldığında, bağışıklık sistemini IgE antikorları olarak bilinen antikorlar oluşturmak için tetiklenebilir. Bu antikorlar, hapşırma ve öksürme gibi at alerjileriyle ilişkili belirtilere neden olabilen alerjik bir tepkiyi tetikler. Hayvan albüminleri ile ilişkili bazı çapraz duyarlılıklar da vardır. Bu durum, kedilere veya köpeklere alerjiniz varsa, atlara da alerjiniz olma ihtimalinizin olduğu anlamına gelir. Albümin protein yapıları tam olarak aynı olmasa da benzerdir. Atlarla birlikte ne kadar fazla vakit geçirirseniz, ata alerjiniz olma olasılığı o kadar artar. Atlarla profesyonel veya kişisel olarak çalışanların yanı sıra, binicilik kıyafetleri aracılığıyla atlarla temas edenlerin de at alerjisi belirtileri gösterme olasılığı daha yüksektir. Atların olmadığı boş bir ahırda yürümek bile bazı insanlarda alerjik tepkilere neden olabilir.
At Alerjisinin Belirtileri Nelerdir?
At alerjisi belirtileri, bir atın etrafında dolaştıktan hemen sonra ortaya çıkabilir. Bazı durumlarda gecikmiş bir tepki de verebilirsiniz çünkü at tüyleri, siz ahırdan ayrıldıktan sonra bile uzun süre giysilerinizde kalabilir. Evinizdeki biri ata binerse veya atların olduğu yerde bulunursa da belirti yaşayabilirsiniz. At alerjisi belirtilerinden bazıları şunları içerir:
Kaşıntılı sulu gözler,
Burun akıntısı,
Hapşırma,
Burun tıkanıklığı.
Ayrıca astım belirtileri de yaşayabilirsiniz. Astım belirtileri göğsünüzde bir gerginlik, nefes alma sorunları ve hırıltıyı içerir.
Anafilaksi (Alerjik Şok)
At alerjisine sahip olmanın en endişe verici yönlerinden biri, belirtilerin anafilaksi ile ortaya çıkma olasılığının yüksek olmasıdır. Anafilaksi, nefes almanızı etkileyebilecek ciddi bir alerjik reaksiyondur. Kedi ve köpek gibi diğer hayvanlara karşı alerjilerin, at alerjilerinin yapabileceği kadar anafilaksiye neden olma olasılığı yoktur. Anafilaksi tıbbi bir acil durumdur ve tıbbi müdahale gerektirir. Anafilaksi belirtileri şunları içerir:
-Baş dönmesi,
-Kurdeşen,
-Düşük kan basıncı,
-Mide bulantısı,
-Boğazda ve dilde şişme,
-Kusma,
-Zayıf, hızlı nabız,
-Hırıltılı solunum.
At Alerjisinin Teşhisi
Ata karşı alerjik bir tepki verdiğinizi düşünüyorsanız vakit kaybetmeden bir alerji uzmanına başvurmanız gerekmektedir. Alerji uzmanınız, şikayetlerinize ve mevcut durumunuza uygun yöntemlerle kapsamlı bir muayene yapacaktır. Bazı durumlarda alerjiler çapraz reaksiyondan kaynaklanabilir ya da mevcut alerjiniz çapraz reaksiyona neden olabilir. Bu sebeple alerji uzmanınız, alerjinizin ciddiyetinin ölçüldüğü bir test olan moleküler alerji testini yapabilir. Moleküler alerji testi, bileşene dayalı bir alerji testidir ve alerjiye neden olan molekülleri de inceleyerek alerjinizin ciddiyetini ortaya koyar. Çapraz reaksiyon hakkında da bilgi veren bu test aynı zamanda tedavi konusunda belirleyici sonuçları ortaya koyabilir.
At Alerjisinin Tedavisi Nasıl Yapılır?
At alerjileri için en etkili tedavi, atlardan, ahırlardan ve atlarla temas etmiş olabilecek kıyafetlerin veya diğer eşyaların etrafında olmaktan kaçınmaktır. Ancak, bu her zaman mümkün olmayabilir ve şu tedaviler uygulanabilir:
İmmünoterapi: Alerji aşısı olarak da bilinen bu tedavi, vücudunuzun uyum sağlamasına izin vermek için sizi küçük dozlarda at alerjenlerine maruz bırakmayı içerir. Zamanla, bir atın etrafındayken vücudunuzun tepki verme olasılığı azalana kadar doz artırılır. Alerji aşısında başarı oranı oldukça yüksektir. 3 ile 5 yıl sürebilen bu tedavi yönteminde at alerjenine karşı duyarsızlaşmanız hedeflenir.
Antihistaminikler: Bu ilaçlar alerjik reaksiyonlara neden olan maddelerin etkilerini engeller. Ancak bu ilcalar alerjinizi tedavi eden ilcalar değildir sadece belirtilerinizi tedavi ederler.
İnhalatörler: Atlara karşı astım tipi reaksiyonlarınız varsa, bir inhalere ihtiyacınız olabilir. Bu, solunum yollarınızı açmaya ve hırıltıyı azaltmaya yardımcı olmak için soluduğunuz ilaçtır.
Adrenalin oto enjektörü: Atlara karşı anafilaktik reaksiyonları olan kişilerin adrenalin oto enjektörü taşıması gerekebilir. Adrenalin oto enjektörü bir acil durum ilacıdır ve anafilaksi gibi ciddi reaksiyonlarda kullanılması hayati önem taşır.