Solunum yolu enfeksiyonları, astımlı hastaları tetikleme görevi yaparak astımın belirtilerini başlatabilmektedir. Astım belirtilerini en çok viral enfeksiyonlar tetiklemektedir. Bu yazımızda astım ve enfeksiyon ilişkisini anlatacağız.
Enfeksiyonlar akciğeri dışarıdan gelen uyarılardan koruyan mukoza tabakası dediğimiz bölümün hasarlanmasına neden olarak veya astım belirtilerini ortaya çıkaran maddelerin artışına neden olarak astımın tetiklenmesine neden olmaktadır. Ayrıca enfeksiyon, alerjenlerin ve diğer astım krizini tetikleyen faktörlerin etkilerini daha da artırmaktadır.
Astımlı çocuk gribal enfeksiyon geçirirse ne yapılmalıdır?
Gribal enfeksiyon geçirmeye başlayan çocuğun, nefes açıcı salbutamol, bric. gibi tedavilere günde 4-6 defa ve her seferinde 2-4 paf başlanması gerekmektedir. Bu nefes açıcı tedavi öksürük kesilince kesilmelidir. En fazla 2 hafta kullanılmaktadır. Çünkü 2 haftadan sonra etkisi çok azalmaktadır. 1 hafta kadar ara verildikten sonra tekrar başlanabilir. Öksürük 2 haftadan daha uzun süre devam ediyorsa doktorunuzla mutlaka temasa geçmelisiniz.
Nefes açıcı tedavi ile birlikte inhale steroidlerin (fliks., pulmi., infla. gibi pufların) dozları 7-10 gün süreyle 4 kat (maskeyle kullananlarda 8 kat) artırılmalıdır. Örneğin flikso. 125’den sabah ve akşam bir doz kullanıyorsa günde 4 defa 2 paf (maskeyle kullananlarda 4 defa 4 paf) kullanmaya başlamalıdır. 7-10 gün sonra eski dozuna yani sabah akşam bir kez kullanmaya dönmelidir. Ayrıca soğuk algınlığı başlar başlamaz öksürük çok yoğunsa, akciğerlerden ıslık gibi ses duyuluyorsa ve nefes sıkışıklığı varsa ağızdan steroid tabletler kısa süre kullanılabilmektedir. Bu nedenle doktorunuzla temasa geçmenizde fayda vardır. Astım krizini ciddi hale gelip ve hastanede tedaviye devam edilmesi gerekebilmektedir. Limonlu ıhlamur çayı içilmesi de gribal enfeksiyona faydalı olabilir.
Astımlı çocuklarda grip aşısı etkili midir?
Astımlı hastalarda viral üst solunum yolu enfeksiyonlarından korunmak için yıllık influenza aşısı (grip aşısı) önerilmekle birlikte koruyuculuk oranları anlamlı bulunmamıştır.