Bebeğinizin ve çocuğunuzun cildinde kabarık, kırmızı ve şiş cilt lekeleri olabilir. Bu kaşıntılı cilt lekelerine kurdeşen diğer adıyla ürtiker denir. Bebeklerde ve çocuklarda kurdeşen süreli değişkenlik gösterir ve tekrarlayabilir. Kurdeşen genellikle çocuğunuz veya bebeğiniz bir alerjen, enfeksiyon, böcek ısırığı veya arı sokmasıyla temas ettiğinde ortaya çıkar. 

Bebeklerde ve Çocuklarda Kurdeşen Nedenleri

Kurdeşen, bebeğinizin cildi tahriş olduğunda ve histamin adı verilen bir kimyasal salındığında oluşur. Histamin, potansiyel olarak zararlı olan dış uyaranlara karşı doğal bir savunmadır. Bununla birlikte, histamin büyük miktarlarda salındığında, cildinizin yüzeyinin hemen altındaki küçük havuzlara yerleşir. Bu küçük histamin havuzları bebeğinizde veya çocuğunuzda kurdeşene neden olan şeydir. Kurdeşen, çoğu zaman alerjik bir reaksiyonun sonucudur. Ancak bebeğinizin alerjisi olabileceği birçok farklı tahriş edici madde vardır. Bebeğinizin kurdeşen geliştirmesine neden olabilecek en yaygın tahriş edici maddeler şu şekilde detaylandırılabilir:

Randevu ve Bilgi İçin Sizi Arayalım

    phone

    Bilgi ve Randevu Hattı

    Böcek Isırıkları veya Arı Sokmaları

    Bu durum, hem bebeklerde hem de yetişkinlerde yaygın bir kurdeşen nedenidir. Sivrisinek ısırıkları ve arı sokmaları gibi şeyler herkesi etkilerken, böceklere veya arılara hafif derecede alerjisi olan bebekler için kurdeşen meydana gelir.

    Bitkiler

    Bebeğinizin kurdeşenlerinin nedeni, belirli bir bitkiyle temas ettikten sonra da gelişebilir. Zehirli sarmaşık veya zehirli meşe gibi zararlı bir bitkiler özellikle çocuklarda ve bebeklerde alerjik reaksiyona neden olabilir. 

    Enfeksiyon

    Kurdeşen genellikle alerjik bir reaksiyonun sonucu olsa da, hem viral enfeksiyonlar hem de bakteriyel enfeksiyonlar da çocuğunuzda kurdeşene neden olabilir. Bebeğinizin kurdeşenlerine ateş, ishal ve/veya soğuk algınlığı eşlik ediyorsa, çocuğunuzda viral veya bakteriyel enfeksiyon olma ihtimali yüksektir.

    Yeni Bir Yemek

    Küçük çocuklarda kurdeşenlerin belki de en yaygın nedeni, yeni bir yiyeceğe alerjik reaksiyondur. Fındık, kabuklu deniz ürünleri, yumurtalar ve meyveler en yaygın alerjiye neden olan gıdalardır, ancak hemen hemen her besine karşı bebeğinizde alerji gelişebilir ve bunun neticesinde kurdeşen oluşabilir.

    Cilt Bakım Ürünleri

    Neredeyse tüm bebek cilt bakımı ürünleri küçük çocuklar için doğal ve güvenli olduğunu iddia etse de, çoğu hala bebeğinizin hassas, kolayca tahriş olan cildine zarar verebilecek kimyasallar veya bileşenler içerir. Bu nedenle, bebeğinizde kullandığınız her ürünün, onların güvenliği ve sağlığı göz önünde bulundurularak özel olarak yapıldığından emin olmanız faydalı olacaktır.

    İlaç Tedavisi

    İlaçlar bazen kurdeşen çıkmasına neden olabilir. Bebeğiniz son birkaç gün içinde ilk kez belirli bir ilacı almışsa ve bir kurdeşen vakası varsa, büyük ihtimalle suçlu bu ilacın bileşenlerinden biridir.

    Çevresel Faktörler

    Anlaşılır bir şekilde, aşırı soğuk veya sıcak ortamlar çocuğunuzda kurdeşene neden olabilir, bu nedenle çocuğunuzun ortamındaki değişiklikler (sıcaktan soğuğa geçiş) de kurdeşenleri tetikleyebilir.

    Diğer Tahriş Ediciler

    Bebeğinizin kurdeşenine neden olabilecek başka tahriş edici maddeler vardır. Yeni bir çamaşır deterjanı veya yeni bir giysinin kumaşı sorun olabilir. Bebeğinizin odasındaki kir, toz ve evcil hayvan tüyleri de bunun nedeni olabilir. Bebeğinize kurdeşene yol açabilecek pek çok madde vardır.

    Kurdeşen Belirtileri

    Kurdeşen, böcek ısırıkları gibi görünebilir. Bebeğinizin vücudunda tek bir yerde bulunabilir veya tüm vücuda yayılabilirler. Kurdeşenlerin ortak yerleri yüz, eller, ayaklar ve cinsel organlardadır, ancak vücudun herhangi bir yerinde görünebilirler. Kurdeşen kısa bir süre sonra bir yerde kaybolabilir ve vücudun başka bir yerinde görülebilir. Bebeğiniz farklı sürelerde kurdeşen yaşayabilir. Akut kurdeşen birkaç saatten haftaya kadar sürebilir. Bazen kurdeşen altı haftadan fazla sürebilir. Bunlar kronik kurdeşen olarak bilinir.

    Kurdeşen belirtileri ise şunları içerir:

    • Çeşitli boyutlarda kabarıklıklar,
    • Cildin şişmesi,
    • Ciltte kaşıntı,
    • Batma veya yanma.

    Kurdeşenin cilt yüzeyi dışındaki belirtileri ile şunlardır:

    • Mide bulantısı,
    • Kusma,
    • Karın ağrısı.

    Kurdeşenler, anafilaksi veya anafilaktik şok adı verilen daha ciddi bir durumun belirtisi olarak da ortaya çıkabilir. Bebeklerde yaygın olmamakla birlikte, anafilaktik şok çok şiddetli bir reaksiyondur ve bebeğinizin diğer belirtilerinin yanı sıra solunum güçlüğü, boğaz şişmesi ve bilinç kaybına neden olabilir. Acil tıbbi müdahale gerektirir.