Kurdeşen, kırmızı, kabarık ve kaşıntılı olan yaygın bir cilt rahatsızlığıdır. Her yaştan kişiden görülebilmekle beraber bebeklerde ve çocuklarda çok daha sık görülmektedir. Bebeklerde ve çocuklarda oluşan kurdeşen genellikle sivrisinek ısırığı görünebilir ve aynı zamanda lekeli bir görünüm de olabilir. Kurdeşen çocuğunuzun vücudunun herhangi bir yerinde oluşabilir. Bazen tek bölgede meydana gelen kurdeşenler kendiliğinden kaybolabilir ya da vücudun diğer alanlarına da yayılabilir. Kurdeşen, kronik ya da akut olabilir. Kurdeşene sebep olan çok sayıda etmen vardır. Bu sebeple kurdeşen teşhisi biraz zorlaşabilir. Doktorunuz kurdeşeni fiziksel muayene ve gerekli olması durumunda bazı testler ile teşhis edebilir ve altta yatan nedeni bulabilir.
Kurdeşene Sebep Olan Etkenler
Kurdeşen, bebeğinizin vücudu içerden veya dışardan bir şeyle temas etmesine tepki olarak histamin saldığında ortaya çıkar. Kurdeşene sebep olan pek çok faktör vardır ve özellikle alerjiler kurdeşenin en büyük sorumlularıdır. Kurdeşene neden olan bazı etmenler şu şekilde detaylandırılabilir:
Viral enfeksiyonlar: Soğuk algınlığı, üst solunum yolu enfeksiyonu veya gastrointestinal virüs, kurdeşenleri tetikleyebilir. Bebekler ve çocukların, yetişkinlere göre virüslerden akut kurdeşen kapma olasılıkları daha yüksektir.
Bakteriyel enfeksiyonlar: Bazı bakteriyel enfeksiyonlar da kurdeşene sebep olan yaygın nedenlerden biridir.
Gıdalar: Bebeğiniz temas ettiği veya yediği bir yiyeceğe tepki verebilir. Kabuklu yemişler ve yumurta besinlere karşı alerjik reaksiyon geliştirebilir ve kurdeşen ortaya çıkabilir.
İlaçlar: Kurdeşenleri tetikleyebilecek yaygın ilaçlar arasında antibiyotikler ve nonsteroid antiinflamatuvar ilaçlar bulunur.
Çevresel faktörler: Soğuk ve sıcak ortamlar ya da ortamdaki değişiklikler kurdeşeni tetikleyebilir.
Böcek ısırıkları veya arı sokmaları: Bazı böceklerin zehirleri kurdeşene neden olabilir.
Diğer alerjenler: Bunlar, polen ve kimyasallar ve kokular gibi tahriş edici maddeleri içerir.
Kurdeşen Teşhisi Nasıl Konulur?
Kurdeşen teşhisi çocuk alerji uzmanınız çocuğunuzun detaylı bir tıbbi öyküsünü alacaktır. Daha sonra fizik muayene ile alerji uzmanınız çocuğunuzda oluşan belirtileri inceleyerek gerek görmesi durumunda bir dizi testler yapabilir. Bebeklerde ve çocuklarda görülen kurdeşenin yaygın nedenlerinden biri de besin alerjileridir. Besin alerjileri çocukluk döneminde çok sık görülen alerjilerdendir ve çeşitli belirtileri vardır. Bu sebeple alerji uzmanınız kurdeşenin altında yatan nedeni belirleyebilmek için besin alerjisinde kullanılan deri delme testi ve kan testi yapabilir. Deri delme testinde az miktarda şüpheli alerjen çocuğunuzun derisinin altına yerleştirilir ve o bölge gözlemlenir. Şüpheli alerjenin yerleştirildiği bölgede herhangi bir bulgu varsa alerjisi olduğu sonucuna varılabilir. Bazı çocuklarda deri delme testi yapılması bazı koşullar nedeni ile mümkün olmayabilir. Bu gibi durumlarda çocuk alerji uzmanınız kan testi yöntemi ile çocuğunuzun kanında bulunan antikor miktarını ölçebilir. Kurdeşenin altında yatan nedenin besin alerjisi olup olmadığı bu şekilde belirlenebilir. Çocuk alerji uzmanınız aynı zamanda kurdeşene neden olabilecek diğer alerjenler ile ilgili de dışlayıcı testleri yapacaktır.