Acı bakla, özellikle acı bakla unu şeklinde Akdeniz’de daha sık tüketilen ve kullanılan bir baklagildir. Acı bakla alerjisi, farklı coğrafi bölgelerde değişken yayılım oranları ile ortaya çıkan bir gıda alerjisidir. Bağışıklık sisteminin bazı besinlerde bulunan ve genellikle zararsız olan proteinleri zararlı olarak algılaması alerjik reaksiyonun nedenidir. 

Acı bakla alerjisinin belirtileri nelerdir?

Acı baklaya karşı alerjik reaksiyonlar, diğer besin alerjilerinde görülen belirtilere neden olur. Bu belirtilerin şiddeti kişiden kişiye değişiklik gösterebilir.

Tipik belirtiler şunları içerir:

  • Kurdeşen,
  • Ağızda kaşıntı,
  • Yüzde, dilde ve boğazda şişme,
  • Karın ağrısı,
  • Mide bulantısı,
  • Kusma,
  • Burun akıntısı,
  • Öksürük,
  • Hırıltı,
  • Gözlerde sulanma,
  • Nefes almada zorluk,
  • Kan basıncında düşüş,
  • Anafilaksi. 

Anafilaksi, acil tıbbi müdahale gerektiren, son derece şiddetli bir durumdur. Kan basıncında düşüş, hızlı veya zayıf nabız gibi belirtilerle kendini gösteren anafilaksi, müdahale edilmediği durumlarda ölüme neden olabilir. 

Astım varlığı, özellikle iyi kontrol edilmeyen durumlarda, diğer besin alerjilerinde de olduğu gibi ciddi alerjik reaksiyonlar için risk faktörüdür. 

Yer fıstığı ve acı bakla alerjisi arasında bir bağlantı var mı?

Acı bakla alerjisi hem yer fıstığı alerjisi olan hem de yer fıstığı alerjisi olmayan hastalarda ortaya çıkabilir. Acı bakla ve yer fıstığı baklagil ailesine ait olduğu için bilinen bir çapraz reaktivite vardır. 

Acı bakla alerjisinin teşhisi

Herhangi bir gıda alerjisinde olduğu gibi, acı bakla alerjisinin değerlendirilmesi ve teşhisi, bir alerji uzmanı tarafından yapılmalıdır. Alerji uzmanınız, belirtilerinize ve mevcut durumunuza uygun yöntemlerle alerjinizi teşhis edecektir. Alerjilerin teşhisinde genel olarak deri prick testi ya da kan testi kullanılır. Deri prick testinde, alerjen madde küçük bir çizik atılarak derinin altına yerleştirilir. Alerjenin yerleştirildiği bölgede kızarıklık, kabarma gibi bulguların olması, alerjiniz olduğu anlamına gelir. Kan testinde, antikor miktarı ölçülür ve yüksek antikor miktarı alerjiye işaret eder. 

Acı bakla alerjisinin yönetimi 

Alerjenden kaçınmaya yardımcı olacak eğitim, acı bakla alerjisinin yönetiminde ilk adımdır. Etkilenen bireyler, yemek yemeden önce tüm gıda etiketlerini okumalı ve çapraz bulaşmayı önlemek için güvenli uygulamalardan haberdar olmalıdır. Alerji uzmanınız size, alerjik reaksiyonun belirtileri ve bir reaksiyonun nasıl tedavi edileceği konusunda bilgiler verecektir. Bununla birlikte alerji uzmanınız, mevcut belirtilere bağlı olarak bir reaksiyonun nasıl tedavi edileceğini ve bir reaksiyon durumunda yanınızda hangi ilacı taşımanız gerektiği ile ilgili sizi bilgilendirecektir. Anafilaksi yaşamı tehdit eden bir reaksiyondur ve hemen kendi kendine enjekte edilebilir adrenalin ile tedavi edilmelidir. Uzmanınız, adrenalin oto enjektörünün kullanılması gereken durumlar ve kullanım şekli hakkında da size detaylı bir eğitim verecektir. 

Hangi ürünler acı bakla içerebilir?

Acı bakla, un veya kepek haline getirilebilir ve gıda üretiminde lif, doku ve protein eklemek için kullanılabilir. Acı bakla glutensizdir ve buğday yerine glutensiz ürünlerde bulunabilir. İçecekler ayrıca süt veya soya alternatifi olarak acı bakla içerebilir. Acı bakla, makarna, sürülebilir çikolatalar, vejeteryan sosisleri, soslar, güveçler, pişmiş soğan halkaları, salatalar, acı bakla ezmesi, dondurmalar, mezeler, ekmek, rulolar, bisküviler ve fırınlanmış ürünler (örn. kurabiyeler, kekler) gibi ürünlerde bulunabilir, ürünlerde soya ikamesi olarak kullanılabilir. Et ve balık yemekleri de acı bakla içerebilir. Acı bakla unu diğer unlarla da karıştırılabilir. Acı bakla, bir üründe görünür bir bileşen olabilir veya bir içerik etiketinde gizli veya bildirilmemiş olabilir.