Besin alerjileri, yaygın olan ve çok sayıda kişiyi etkileyen alerjilerdir. Hem çocukları hem de yetişkinleri etkileyen alerjilerdir. Genel olarak çocukluk döneminde ortaya çıkmasıyla birlikte, yetişkinlik döneminde de ortaya çıkabilir. Bazı çocuklar, çocukluk çağının ilerleyen dönemlerinde alerjilerini aşarken bazıları ise ömür boyu alerjiye devam ettirir. Bağışıklık sisteminin, bazı besinlerde bulunan proteinleri zararlı olarak algılaması ve o maddeyle mücadeleye girmesi, alerjik reaksiyona neden olur. Herhangi bir besin alerjiye neden olabilirken 8 besin tüm besin alerjilerinin büyük kısmını oluşturur ve şunları içerir; yumurta, inek sütü, soya, buğday, yer fıstığı, balık, kabuklu deniz ürünleri, kabuklu ağaç yemişleri. 

Mercimek Alerjisi Nedir?

Mercimek bakliyat ailesine aittir ve hemen her mutfakta yer alan, kullanım alanı geniş bir besindir. Soya fasulyesinden sonra mercimek kalori başına en yüksek protein oranına sahiptir. Lif, protein, folat, tiamin, fosfor, demir ve çinko gibi besinler mercimeklerde bulunur. Düzenli mercimek tüketimi obezite, diyabet ve kalp problemlerini azaltacaktır. Ancak bu proteinler çok büyük faydalarının yanında alerjik reaksiyonları tetikleyebilir. Mercimek alerjisi belirtileri, olumsuz reaksiyona bağlı olarak hafif veya şiddetli olabilir. Len c1, bir 12 ila 16kDa proteini, Len c2, bir 66 kDa proteini gibi alerjenler, mercimekte bulunan alerjenlerdendir. Bu proteinleri aldığınızda, bağışıklık sistemi onları engellemek için antikorlar ve histaminler salgılar. Bu süreçte deri döküntüleri, solunum problemi ve oral alerji sendromu gibi farklı alerjik semptomlar tetiklenir. Mercimek baklagil ailesine aittir, bu nedenle mercimek içindeki proteinlere aşırı duyarlıysanız, muhtemelen aynı protein yapısına sahip diğer gıda ürünlerine alerjiniz olacaktır. Araştırmalara göre mercimek hassasiyeti olan kişilerin yüzde 50’sinin nohut ve bezelye alerjisi de vardır.

Mercimek Alerjisinin Belirtileri

Mercimek alerjisinin belirtileri, mercimeğe maruz kaldıktan kısa süre sonra meydana gelir. bazen pişen mercimeğin dumanını solumak bile alerjik reaksiyona neden olabilir. Bu belirtilerin şiddeti kişiden kişiye değişiklik gösterir ve şunları içerir:

  • Astım belirtileri,
  • Alerjik rinit belirtileri,
  • Solunum problemleri,
  • Oral alerji sendromu,
  • Dilin, yüzün ve boğazın şişmesi,
  • Kurdeşen,
  • Deride kızarıklık ve kaşıntı,
  • Anafilaksi.

Anafilaksi, acil tıbbi müdahale edilmediği durumlarda ölüme neden olabilen ciddi ve şiddetli bir reaksiyondur. 

Mercimek Alerjisinin Teşhisi

Çocuğunuzda veya sizde yukarıda yer alan belirtilerden herhangi biri meydana gelirse bir alerji uzmanına gitmeniz gerekir. Alerji uzmanınız, alerjeni belirlemek için çeşitli bileşenlerle farklı testler yapacaktır. Deri prick testi ya da kan testi, alerji uzmanınızın kullanacağı testler arasında olabilir. Deri prick testinde, derinizin altına az miktarda alerjen yerleştirilir ve 15-20 dakika gözlemlenir. Kızarıklık, kabarıklık olması, alerjiniz olduğu anlamına gelebilir. Kan testinde, antikor miktarına bakılır. Doktorunuzun teşhiste kullanacağı testi, mevcut durumunuza ve belirtilerinize göre farklılık gösterebilir. 

Mercimek Alerjisinin Tedavisi 

Mercimek alerjiniz varsa, mercimekten ve mercimek içeren her şeyden uzak durmanız gerekir. Bu nedenle ürün etiketlerini dikkatli bir şekilde okumalı ve içeriğinden şüphelendiğiniz yiyeceği tüketmemeniz gerekir. Alerjik reaksiyondan kaynaklanan hafif belirtilerin tedavisi için alerji uzmanınız bazı ilaçlar reçete edebilir. Bu ilaçlar belirtileri tedavi eder anacak alerjik reaksiyon oluşmasına engel olmaz. Alerjiniz şiddetli olma eğilimindeyse, alerji uzmanınız adrenalin oto enjektörü reçete edecektir. Bu enjektörü sürekli yanınızda bulundurmanız gerekir. Alerji uzmanınız, bu enjektörün kullanılması gereken durumlar ve kullanım şekli ile ilgili sizi bilgilendirecektir. Çocuğunuzda mercimek alerjisi varsa, çocuğunuzun bakımından sorumlu olan kişileri, çocuğunuzun alerjisi hakkında bilgilendirmeniz gerekir.