Çok sayıda kişi tarafından sevilerek tüketilen ve rahatlama hissi uyandıran çikolata bazı kişilerde olumsuz etkilere sebebiyet verebilir. Günlük hayatta pek çok alanda kullanılan çikolata bazı yan etkileri ve alerjenleri de içerisinde bulundurabilir. Oldukça nadir görülen çikolata alerjisinin hafif semptomları olabilirken bazen çok ciddi sonuçlar da doğurabilir. Çikolata yedikten sonra rahatsız bir durum yaşarsanız içerisinde bulunan bir maddeye alerjiniz olabilir ya da çikolata intoleransınız olabilir. Çikolata hassasiyeti ve çikolata alerjisi aynı şeyler değildir ve birbirine karıştırılmamalıdır. Çikolata alerjinizi ya da hassasiyetinizi alerji uzmanları kolay bir şekilde belirler ve izlenmesi gereken yol konusunda size yardımcı olur. 

Çikolata Alerjisi Belirtileri

Yaygın çikolata alerjisi belirtileri, migren, göğüste ağrılı yanma hissi, şişlik, kramp, öksürük, hapşırık, kaşıntı ve kurdeşen olarak belirtilebilir. 

Migren, genellikle çikolatanın ortak bileşenleri olan süt ve süt ürünleri ya da kuruyemişlere olan alerjik bir reaksiyondan kaynaklanır. 

Kaşıntı, kurdeşen; gibi belirtiler vücudun çeşitli bölgelerinde meydana gelebilir ve şiddeti değişkenlik gösterebilir. 

Bu belirtiler çikolata yedikten hemen sonra ya da çikolata ile temas durumunda da ortaya çıkabilir. 

Çikolata Alerjisine Sebep Olabilecek Besinler

Çikolata, yoğun olarak kakaodan oluşmasının yanı sıra içerisinde birtakım çeşitli maddeler de bulunur. Alerjinin nedenini tam anlamıyla kavrayabilmek için çikolatanın içerisindeki malzemeleri de bilmek gereklidir. Çikolatanın içerisinde, süt, fındık, fıstık, soya, buğday ve gluten, kafein, çilek gibi malzemeler yer alır. Çikolata yapımında kullanılan bu malzemeler bazı kişiler için alerjen olabilir. Bu malzemelerden yola çıkarak hangi maddeye alerjiniz olduğu belirlenebilir. Çikolata yapımında kakao yağı da kullanılır ve yeterince sıkılaştırılmayan bu malzeme alerjen olabilir. 

Çikolata Alerjisi Tanı ve Tedavisi

Çikolata alerjisi tanısı alerji uzmanları tarafından yapılan çeşitli testler ile konulabilir. Çikolata içerisinde bulunan maddeler belirlenerek bu maddeler için çeşitli belirleyici testler yapılabilir. Deri altı testleri ile alerjen belirlenebilirken alerji uzmanınız belirleyici farklı methodlar da izleyebilir. Alerjeni belirlemek için bazı durumlarda kan testi de yapılabilir. Alerjen madde belirlendikten sonra çeşitli tedavi yöntemleri uygulanabilir. Uygulanacak tedavi yöntemini belirlemede mevcut durumunuz ve alerjik reaksiyonunuz belirleyici olacaktır. Beslenme düzeni planı oluşturulabilir ya da antihistaminik ilaçlarla alerjik reaksiyon semptomları azaltılabilir, ortadan kaldırılabilir.