Hurma, vitaminler, antioksidanlar, lifler ve mineraller açısından oldukça zengin bir besindir. Ancak tüm bu faydalarıyla birlikte, bu meyve duyarlı kişilerde alerjik reaksiyona neden olabilir. Alerji, bağışıklık sisteminin genel olarak zararsız bir maddeyi zararlı olarak algılaması sonucu ortaya çıkan bir durumdur; herhangi bir besin alerjik reaksiyona neden olabilir. Hurma alerjisi nadir görülen bir durumdur; çoğu reaksiyon, ağız ve boğazda kaşıntı ve iltihaplanma ile sınırlıdır, ancak diğerleri daha ciddi semptomlar yaşayabilir, genel olarak, üç tür kuru hurma alerjisi vardır.

Hurma – Küf Alerjisi

Hurma alerjisine büyük olasılıkla küf veya sülfit neden olur. Kurutulmuş hurma, yaygın bir küf kaynağıdır. Çok fazla maruz kalmanız hırıltılı solunum, nefes almada zorluk, burun tıkanıklığı veya akıntısı, gözlerde kaşıntı ve sulanma ve deri döküntüleri gibi semptomlara neden olabilir.

Hurma – Sülfit Duyarlılığı

Sülfitler genellikle kurutulmuş meyvelere koruyucu olarak eklenir. Bazı, insanlarda sülfitlere karşı duyarlılık vardır. Duyarlılık yaşamın herhangi bir döneminde gelişebilir ve nedenleri bilinmemektedir. Semptomlar genellikle astım semptomlarına benzer ve hafif bir hırıltıdan acil tıbbi müdahale gerektiren hayatı tehdit eden anafilaktik reaksiyona kadar değişebilir.

Hurma – Meyve Poleni

Bu tür hurma alerjisi olan bir kişiler, dudaklarda, ağızda veya boğazda ani karıncalanma, şişme veya kaşıntı gibi belirtiler yaşarlar.

Hurma Alerjisinin Belirtileri

Hurma alerjisinin belirtileri, diğer besin alerjilerinin belirtileri ile benzerdir. Belirtilerin şiddetli kişiden kişiye değişiklik gösterir ve şunları içerir: 

Burun semptomları; burun akıntısı, tıkalı burun, sık hapşırma ve kaşıntılı burun,

Göz belirtileri; kaşıntılı gözler, kızarıklık, şişlik, gözyaşı ve ışığa duyarlılık,

Solunum semptomları; nefes darlığı ve hırıltı,

Vücudun genel belirtileri; yorgunluk ve sinirlilik.

Meyve alerjilerinin çoğu genellikle ağız boşluğunda dudakların şişmesine ve dilin karıncalanmasına neden olan lokal alerjiler olarak görülür. Cildin tahrişi, meyvenin kabuğunda bir alerjen bulunduğunda vücudun bağışıklık sisteminin tepki vermesine neden olan hurma alerjisinin başka bir belirtisidir.

Hurma Alerjisinin Teşhisi

Yukarıda listelenen alerjik belirtiler çoğu meyve alerjisinde yaygındır. Bu belirtilerden herhangi birini yaşıyorsanız bir alerji uzmanına gitmeniz gerekir. Alerji uzmanınız, alerjiyi tetikleyen gıda maddesini belirlemek için deri prick testi yapabilir. Bu testte, az miktarda alerjen derinizin altına yerleştirilir. Alerjenin olduğu bölgede, kızarıklık, kabarıklık olması alerjiniz olduğu anlamına gelir. Alerji uzmanınız, belirtilerinize ve mevcut durumunuza göre teşhiste farklı yöntemler de kullanabilir. 

Hurma Alerjisinin Tedavisi ve Önlenmesi 

Genel bir kural olarak, hurma da dahil olmak üzere gıda alerjenlerine karşı alerjileri tedavi etmenin en kesin yolu, bunlardan kaçınmak ve kaçınmaktır. Bu meyveye karşı şiddetli alerjik reaksiyon gösteren kişiler için hurma meyveleri ve bu meyveden elde edilen gıda ürünlerinin tüketiminden kaçınmak gerekir.

Semptomların ve yan etkilerin şiddetli olmadığı durumlarda hurma tüketiminden kaynaklanan alerjik yan etkilerin kontrolü ve tedavisi ile ilgili olarak alerji uzmanınız antihistaminik ilaçlar reçete edebilir. 

Hurma hassasiyeti olan kişiler meyve suları, özellikle de karışık meyve suları tüketirken dikkatli olmalıdır. Bu tür meyve sularında az miktarda bulunan hurma ekstresi kişide alerjik reaksiyonlara neden olabilir.

Bir kişinin bir tür hurma alerjisi varsa, diğer hurma çeşitlerinin tüketiminden dolayı alerjik reaksiyon olasılığı çok yüksektir!

Hurma meyvesi, Cladsporium türleri veya diğer mantar veya küf türleri gibi mantar ve küf sporlarını (mantarlarını) taşıyabileceğinden, mantar veya küfe duyarlı kişiler de hurmaya karşı reaksiyon gösterebilir.