Emzirirken nelere dikkat etmeliyim?

Anne sütü bebeğinizin gelişimi için oldukça önemlidir. Emzirirken bebeğinizin yüzü, omuzları ve vücudu memeye dönük, burnu meme ucu hizasında olmalıdır. Kendiniz de rahat bir pozisyonda oturunuz. Bebeğin yalnızca meme ucunu değil, meme ucu etrafındaki koyu renkli bölümü de kavramasına dikkat ediniz. Bu şekilde hem bebek iyi emer, hem de meme ucunuz zedelenmez.

Bebeği emzirirken göğüs uçlarında acıma, çatlak gibi durumlar görülebilir. Bu durum çoğu kez bebeğin yalnızca meme ucunu emmesinden kaynaklanır. Böyle bir sorun ile karşılaştığınızda bebeğinizi yukarıda belirtilen doğru teknikle emzirmeye devam edin, göğüslerinizi kuru tutun, geçmezse doktorunuz veya hemşireniz ile görüşünüz.

 Pratik bilgiler

Her emzirmede ilk gelen süt daha az yağ içeren ‘ön süt’tür. Bebek emmeyi sürdürdükçe sütün bileşimi değişir, yağ miktarı artar. En fazla yağ içeren süt, emzirmenin sonunda salgılanan süttür, buna ‘son süt’ denir. Bebeğin hem ön süte hem de son süte ihtiyacı vardır. Bebek memeye doğru yerleştirilip doyana ve memeyi kendisi bırakana kadar memede tutulursa, hem ön sütü hem de son sütü alır. Bebek daha emmek istiyorsa ikinci meme de verilebilir. Eğer bir meme ile beslenmiş ise, bir sonraki emzirmede diğer meme verilmelidir. İki meme verilmişse bir sonraki öğüne son verilen taraftan başlanır. Birçok bebek, tek memeyi 5-10 dakika emmekle doyar ve uyur. Bazı bebekler ise 20-30 dakikadan önce memeyi bırakmazlar.

Tüm annelerin sütü yararlıdır. Sütünüz size sulu gelebilir, bu anne sütünün özelliğidir. Anne sütü ile beslenen bebekler her beslenmeden sonra az miktarda kaka yapabilirler. Bu durum normaldir, endişelenmeyiniz.

Göğüslerinizde süt yapımını arttıran en önemli etmen bebeğinizin sık aralarla ve yukarıda belirtildiği şekilde uygun teknikle emzirilmesidir.

Emziren anneler her zaman sütyen giymelidirler. Sütyen bol ve pamuklu kumaştan yapılmış olmalıdır.

Göğüslerin boşalması ile süt yapımı artar. Bu nedenle bebeğinizi sık besleyiniz. Bebeğinizin emmediği durumlarda göğsünüzü elinizle sağarak ya da bir süt pompası  kullanarak mutlaka boşaltınız.

Anne sütünün yetersiz olduğu düşüncesi ile doktora danışmadan yeni bir besin vermeyiniz. Başka bir besin vermek gerektiğinde bunun nasıl hazırlanacağını iyice öğreniniz ve temizlik kurallarına çok dikkat ediniz.

Bebeğin yeterince anne sütü aldığı, haftada en az 150 gr kilo alması ve günde en az 6-7 kez bezini ıslatması ile anlaşılır.

 EMZİRMEDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER:

  1. Emzirmeye başlamadan önce ellerinizi yıkayınız.

2. Her gün banyo yapmayan anneler meme başlarını günde bir kez yıkamalıdırlar. Her emzirmeden önce meme başlarını silmeye gerek yoktur.

3. Emzirirken meme ucu ve etrafındaki kahverengi halkanın, çocuğun ağzını tamamıyla kapatacak şekilde olmasını sağlayınız.

4. Bebeğinizi rahat olduğunuz bir şekilde emziriniz. Bu yatarken, otururken ya da ayakta olabilir. Öne eğilmeden bebeği size yaklaştırarak emzirirseniz sırtınızın ağrımasına engel olabilirsiniz. Gerekirse sırtınızı ve bebeğin altını yastık ile destekleyiniz.

5. Beslenme sıklığını ve süresini bebeğinizin isteğine göre düzenleyiniz. Bebeğin sık aralarla emzirilmesi süt yapımını artırır.

 Annelerin beslenmesinde nelere dikkat edilmeli?

Bebeklerini emziren annelerin iyi beslenmesi özellikle anne sağlığı açısından önemlidir. Bu nedenle annelerin, düzenli ve çeşitli yiyecek gruplarından beslenmeleri gerekmektedir. Emziren anne, günde en az 2 su bardağı süt veya yoğurt tüketmeli, her gün tüm besin gruplarından (meyve, sebze, et, tahıllı yiyecekler) düzenli olarak yemelidir. Emziren anneler sigara içmemelidir. Çay ve kahve gibi besleyici değeri olmayan ve uyarıcı içecekler almamalı veya az tüketmelidirler.

Anne bebeğinden ayrı kaldığı zaman memelerini sağarak sütünü biriktirebilir ve bebeğini bu süt ile besleyebilir. Bu nedenle emziren her kadın elle sağma tekniğini bilmelidir.

 Babalara öneriler

Annenin sütünün gelmesinde anne psikolojisi çok önemlidir. Anne doğumdan sonra çok hassaslaşır. En küçük söze alınabilir ve kolay ağlarlar. Bu nedenlerden dolayı anneye sık sık güzel sözler söylenmeli ve kötü sözlerin söylenmesi engellenmelidir. Bu şekilde davranmakla anne sütü daha çok olacaktır ve bebeğiniz daha sağlıklı olacaktır.

Prof. Dr. Ahmet Akçay