Et yedikten sonra burnunuz tıkanırsa veya akmaya başlarsa, mideniz bulanırsa veya kızarıklık oluşursa, et alerjiniz olabilir. Sığır, kuzu, domuz, keçi ve hatta balina ve fok gibi her türlü memeliden elde edilen et, alerjik reaksiyona neden olabilir. Et alerjisi nadir olmakla birlikte, son birkaç yılda daha fazla vaka bildirilmiştir ve sayılar artmaya devam etmektedir. Et alerjisi hayatın herhangi bir döneminde gelişebilir. Bir et türüne alerjiniz varsa, tavuk, hindi ve ördek gibi kümes hayvanlarının yanı sıra diğer etlere de alerjiniz olabilir. Araştırmalar, süt alerjisi olan çocukların çok küçük bir yüzdesinin sığır etine de alerjisi olduğunu bulmuştur. 

Et Alerjisinin Belirtileri

Besin alerjileri, vücudun bağışıklık sistemi hassaslaştığında ve çoğu insanda tipik olarak sorun yaratmayan gıda proteinlerine aşırı tepki verdiğinde gelişir.

Et alerjisinin belirtileri kişiden kişiye farklılık gösterir ve tipik belirtileri şunları içerir: 

  • Kusma,
  • Karın krampları,
  • Hazımsızlık,
  • İshal,
  • Hırıltı,
  • Nefes darlığı, nefes almada zorluk,
  • Tekrarlayan öksürük,
  • Boğazda sıkışma, boğuk ses,
  • Zayıf nabız,
  • Kurdeşen,
  • Şişme, dili ve/veya dudakları etkileyebilir,
  • Baş dönmesi,
  • Bilinç bulanıklığı,

Anafilaksi, ciddi, potansiyel olarak yaşamı tehdit eden bir alerjik reaksiyon.

Anafilaksi oldukça şiddetli bir reaksiyondur ve acil tıbbi müdahale edilmeği takdirde ölüme neden olabilir. 

Et Alerjisinin Teşhisi

Et alerjisinin belirtileri kişiden kişiye değişebilir ve her reaksiyonda her zaman aynı belirtileri yaşamayabilirsiniz. Yiyeceklere karşı alerjik reaksiyonlar cildi, solunum yollarını, gastrointestinal sistemi ve kardiyovasküler sistemi etkileyebilir. Et alerjileri de çeşitli yaşlarda gelişebilir. Et alerjiniz olduğundan şüpheleniyorsanız, bir alerji uzmanına görünmeniz gerekir. Alerji uzmanınız, tanı koymak için tıbbi geçmişiniz ve semptomlarınız hakkında ayrıntılı sorular sorabilir. Doktorunuz, teşhise yardımcı olması için cilt testi ve deri testi gibi bazı testler yapabilir. Cilt testleri yaklaşık 15 dakikada sonuç verir. Ön kolunuz veya sırtınız, az miktarda gıda alerjeni içeren küçük steril bir sonda ile delinir. Uygulama bölgesinde kabartı kızarıklık gelişirse alerjiniz olduğu sonucuna varılabilir. Kan testleri, test edilen spesifik gıdalara karşı IgE antikor miktarını ölçer. Alerji uzmanınızın teşhiste kullanacağı yöntem, mevcut durumunuza göre farklılık gösterebilir. 

Et Alerjisinin Tedavisi ve Yöntemi 

Bir et alerjisi teşhis edildiğinde, en iyi tedavi tetikleyiciden kaçınmaktır. Gıda ürünlerinin içerik etiketlerini dikkatlice kontrol edin ve kaçınmanız gereken şeyin başka isimlerle etiketlerde yer alıp almadığını öğrenin. İçeriğinden şüphelendiğiniz ya da içerik etiketi olmayan herhangi bir gıdayı tüketmeyin. Besin alerjisi olan herkes yedikleri yiyeceklere son derece dikkat etmelidir. Çok az miktarda ete maruz kalmak bile şiddetli bir alerji reaksiyona neden olabilir.  

Adrenalin Oto Enjektörü

Et alerjisi de dahil olmak üzere bir besin alerjisi, hafiften hayati tehlikeye kadar değişen belirtilere neden olabilir; her reaksiyonun şiddeti tahmin edilemez. Daha önce sadece hafif semptomlar yaşayan kişiler, aniden anafilaksi de dahil olmak üzere daha şiddetli bir reaksiyon yaşayabilir. Adrenalin oto enjektörü, acil tedavi edilmezse vücudunuzu potansiyel olarak şoka sokabilecek bir kimyasal selini tetiklediğinde ortaya çıkan anafilaksi için birinci basamak tedavidir. Anafilaksi saniyeler veya dakikalar içinde ortaya çıkabilir, hızla kötüleşebilir ve ölümcül olabilir. Et alerjiniz şiddetli olma eğilimindeyse alerji uzmanınız bir adrenalin oto enjektörü reçete edecek ve nasıl kullanılacağını size öğretecektir. Otomatik enjektörünüzü sürekli yanınızda bulundurun ve son kullanma tarihini düzenli olarak kontrol edin.