Balık alerjisi, bağışıklık sisteminin balıkta bulunan bazı proteinleri zararlı olarak algılaması sonucu oluşur. Bağışıklık sistemi bu zararlı madde ile savaşmak için antikor ve histamin gibi kimyasallar üretir. Balık alerjisi olan kişiler, bazı balık türlerine alerjisi olabilirken bazılarına alerjisi olmayabilir. Balığa karşı alerjik reaksiyonların çoğu biri balık yediğinde meydana gelse de, bazen insanlar balığa dokunmaya veya balık pişirirken oluşan buharları solumaya tepki verebilir. Balık alerjisi her yaşta gelişebilir. Geçmişte balık yemiş kişiler bile alerji geliştirebilir. Bazı insanlar zamanla belirli gıda alerjilerini aşar. Ancak balık alerjisi olanlar genellikle hayatlarının geri kalanında bu alerjiye sahiptirler. Balık alerjisi, deniz ürünleri alerjisi ile tam olarak aynı değildir. Deniz ürünleri arasında balık (ton balığı veya morina gibi) ve kabuklu deniz ürünleri (ıstakoz veya istiridye gibi) bulunur. Her ikisi de “deniz ürünleri” kategorisine girseler de, balık ve kabuklu deniz ürünleri biyolojik olarak farklıdır. Bu nedenle, kabuklu deniz ürünleri yalnızca balık alerjisi olan kişide, eğer o kişi de kabuklu deniz ürünleri alerjisi varsa alerjik reaksiyona neden olur.

Çocuklarda Balık Alerjisi Belirtileri

Balık alerjisinin belirtileri, balığa maruz kaldıktan kısa süre sonra ortaya çıkar. Bazı çocuklarda hafif şiddetli olabilirken bazı çocuklarda ise çok şiddetli belirtiler oluşabilir. Balık alerjisinde, önceki bir reaksiyon hafif olsa bile, bir sonraki reaksiyon, anafilaksi adı verilen ciddi bir reaksiyona neden olabilir Bazı kişilerde, balık pişerken oluşan buhar bile alerjik reaksiyona neden olabilir.

Balık alerjisinin belirtileri şunlardır:

  • Kurdeşen veya deri döküntüsü
  • Mide bulantısı,
  • Mide krampları, hazımsızlık, kusma ve / veya ishal,
  • Tıkalı veya burun akıntısı ve / veya hapşırma,
  • Baş ağrısı,
  • Astım,
  • Hırıltılı solunum,
  • Nefes almada zorluk,
  • Öksürük,
  • Ses kısıklığı,
  • Boğaz gerginliği,
  • Kaşıntılı, sulu veya şişmiş gözler,
  • Kırmızı lekeler,
  • Şişme,
  • Kan basıncında bir düşüş, baş dönmesi veya bilinç kaybı, anafilaksi.

Anafilaksi çok şiddetli bir reaksiyondur ve acil tıbbi müdahale gerektirir. Hızlı müdahale edilmeyen anafilaksi, ölüme neden olabilir.

Çocuklarda Balık Alerjisi Teşhisi

Çocuğunuzda, balık yedikten ya da balığa maruz kaldıktan sonra herhangi bir belirti olması durumunda çocuk alerji uzmanına gitmeniz gerekir. Alerji uzmanınız çocuğunuzun muayene edip detaylı bir tıbbi öyküsünü alacaktır. Balık alerjisinin teşhisinde, çocuk alerji uzmanınız deri delme testi veya kan testi yöntemlerini kullanabilir. Deri-delme testinde, test edilen balıktan protein içeren az miktarda bir sıvı sırt veya ön kol üzerine yerleştirilir ve daha sonra sıvının deriye sızmasına izin vermek için küçük, steril bir iğne ile cilt delinir. 15 ila 20 dakika içinde kabarık, kırmızımsı bir nokta oluşursa, bu bir alerjiye işaret edebilir. Kan testinde, test edilen balıktan proteine immünoglobulin E antikorlarının varlığını test etmek için bir laboratuvara bir kan örneği gönderilir. Bu testlerden kesin bir sonuç alınamazsa alerji uzmanınız çocuğunuza kontrollü bir şekilde balık yedirebilir. Tıbbi gözetim altında, bir reaksiyonun gelişip gelişmediğini görmek için az miktarda balık veya bir balık ürünü yiyeceksiniz. Bir reaksiyonun şiddetli olma olasılığı nedeniyle, bu test alerji uzmanınızın ofisinde veya acil durum ekipmanı ve ilaçların bulunduğu bir merkezde yapılmalıdır. 

Çocuklarda Balık Alerjisi Tedavisi

Balık alerjisinin en etkili tedavisi, balık ve balık içeren tüm besinlerden ve ürünlerden uzak durmayı içerir. Balık alerjisinin çok ciddi semptomları olabilir bu sebeple tüm balık türlerinden uzak durmak çocuğunuz için yararlı olacaktır. Hazır yiyeceklerin büyük bir kısmı balık içerir. Bu sebeple paketli bir gıda tüketmeden önce etiketini detaylı okumanız gerekecektir. Alerji uzmanınız, gerekli görmesi durumunda, balık alerjisinin şiddetli reaksiyonlarına anında müdahale edilebilmesi için adrenalin oto enjektörü reçete edebilir. Bu enjektörün kullanım şekli ve kullanılması gereken durumlar hakkında alerji uzmanınız detaylı bir eğitim verecektir.