Nadir de olsa armut, bazı kişilerde alerjik reaksiyona neden olabilen bir besindir. Armut alerjisi, bağışıklık sisteminiz armutla etkileşime girdiğinde ve armutta bulunan bazı proteinleri zararlı olarak algıladığında meydana gelir. Daha sonra alerjeni sisteminizden çıkarmak için vücudunuzda başta histamin ve immünoglobulin E olmak üzere çeşitli maddeler salgılar. Bu durum alerjik reaksiyon olarak bilinir. Besin alerjileri bazen besin intoleransları ile karıştırılır. Tahammülsüzlük bağışıklık sistemi ile alakalı bir durumdur ve ciddi olma riski oldukça azdır. Semptomlar sindirim ile ilgili sorunlarla sınırlı olma eğilimindedir. Gıda intoleransıniz varsa az miktarda armut tüketebilirsiniz. Örneğin, laktoz intoleransı olan bazı insanlar, sindirimi kolaylaştırmak için laktaz enzim hapı alabildikleri için hala düzenli olarak peynir yiyebilirler.

Armut Alerjisinin Belirtileri

Armutlara karşı alerjik reaksiyonlar, çok az miktarda meyveyi tüketmekle bile tetiklenebilir. Reaksiyonun şiddeti kişiden kişiye göre değişiklik gösterebilir. Armut alerjisinin belirtileri şunları içerir: 

  • Yüzün, dilin, dudakların veya boğazın şişmesi,
  • Kurdeşen ve egzama dahil kaşıntılı cilt,
  • Ağzınızda kaşıntı veya karıncalanma,
  • Hırıltı, sinüs tıkanıklığı veya nefes almada zorluk,
  • Mide bulantısı ya da kusma,
  • İshal.

Armut alerjisi, şiddetli olduğu durumlarda anafilaksiye neden olabilir. Anafilaksi hayati risk oluşturan son derece şiddetli bir reaksiyondur ve acil tıbbi müdahale edilmediği durumlarda ölüme neden olabilir. Anafilaksinin belirtileri şunlardır: 

  • Hava yollarınızın sıkışması, 
  • Boğazın veya dilin nefes almayı zorlaştıracak şekilde şişmesi,
  • Zayıf ve hızlı nabız,
  • Kişinin şoka girmesine neden olabilecek kan basıncında ciddi düşüş,
  • Baş dönmesi veya baş dönmesi,
  • Bilinç kaybı.

Armut Alerjisinin Tedavisi ve Önlenmesi

Armut alerjisi belirtileri yaşıyorsanız, armuttan ve armut içeren besinlerden uzak durmanız yararlı olacaktır. Farkında olmadan da armuda maruz kalabilirsiniz. Bu gibi durumlarda reaksiyon belirtilerini hafifletmek için alerji uzmanınız size antihistaminik ilaçlar reçete edebilir. Bu ilaçlar, alerjik reaksiyon oluşmasına engel olmaz; belirtilerin tedavisinde yardımcı olurlar. Daha şiddetli reaksiyonlar yaşama riskiniz varsa, alerji uzmanız size adrenalin oto enjektörü reçete edecektir. Bu enjektörü anafilaksi gibi şiddetli durumların tedavisinde kullanmalısınız. Adrenalinin kullanılması gereken zamanlar ve kullanım şekli ile ilgili detaylı bilgiyi size alerji uzmanınız verecektir. 

Polen-gıda sendromu

Oral alerji sendromu olarak da bilinen polen-gıda sendromu, polende bulunan alerjenler çiğ meyvelerde (armut gibi), sebzelerde veya kuruyemişlerde bulunduğunda ortaya çıkar. Yani armuda alerjiniz, başka bir alerjinizden kaynaklanabilir. Bağışıklık sisteminiz, yiyeceğinizde potansiyel bir alerjenin (alerjiniz olan bir polene benzer) varlığını algıladığında, alerjenler çapraz reaksiyona girer ve bir reaksiyonu tetikler.

Polen-gıda sendromunun belirtileri ve tedavisi

Polen-gıda sendromu, besin alerjisine benzer semptomlara sahiptir. Aşağıdaki belirtiler genellikle dil, dudak veya boğaz gibi ağzınızın etrafındaki bir alanla sınırlıdır:

  • Kaşıntı,
  • Karıncalanma,
  • Şişme.
  • Bir bardak su içmek veya bir parça ekmek yemek, yukarıdaki hislerden herhangi birini nötralize etmede yardımcı olabilir.

Polen-gıda sendromunun risk faktörleri

Belirli polen türlerine alerjiniz varsa, armut yerken polen-gıda sendromu yaşamanız daha olasıdır. Ancak pişmiş armutları tepki vermeden yiyebilirsiniz. Bunun nedeni, yiyeceklerdeki proteinlerin ısıtıldığında değişmesidir. Polen-gıda sendromunun diğer risk faktörleri şunları içerir:

Huş poleni alerjisi: Huş ağacı poleni alerjiniz varsa, armut, elma, havuç, badem, fındık, kereviz, kivi, kiraz, şeftali veya eriklere karşı reaksiyon yaşayabilirsiniz.

Yaş: Polen-gıda sendromu genellikle küçük çocuklarda görülmez ve gençlerde veya genç yetişkinlerde daha sık görülür.

Armutlara karşı alerjik bir reaksiyonunuz olduğunu düşünüyorsanız, bir alerji uzmanından randevu almanız gerekir. Alerji uzmanları, alerjilerin doğru teşhisi, tedavisi ve yönetimini en iyi şekilde yapacak olan doktorlardır.