Baklagiller, neredeyse tüm mutfaklarda kullanılan ve besin değeri açısından yüksek besinlerdir. Ancak baklagiller bazı kişilerde alerjik reaksiyona neden olabilir ve bu alerjiler sık görülen alerjilerdendir. fasulye alerjisi nispeten nadirdir, ancak baklagil ailesindeki diğer gıdalara alerjiniz varsa daha büyük risk altında olabilirsiniz. Yer fıstığı ve soya fasulyesi, alerjik reaksiyona neden olan en yaygın baklagillerden ikisidir. Bu yiyeceklerden herhangi birine alerjiniz varsa, fasulyeye de alerjik reaksiyon gösterme riskiniz daha yüksektir. Fasulye alerjisi, fasulyede bulunan proteinlere karşı aşırı aktif bir bağışıklık reaksiyonunun sonucudur. Fasulyeyi yedikten kısa bir süre sonra vücudunuz yiyeceklerdeki proteinleri tanımaz ve antikorlar ve histamin ile kendini savunmaya başlar. Fasulye proteinleriyle savaşmak için antikorlar salınır ve histamin vücudu enfeksiyondan korumaya çalışır. Çok fazla histamin, vücudun çeşitli yerlerinde yumuşak dokuda iltihaplanmaya neden olur. Bu durum, fasulye alerjisinin çoğu belirtisinin ana nedenidir.

Fasulye Alerjisinin Belirtileri

Fasulye alerjisinden kaynaklanan semptomlar hafif ile orta derecede değişebilir. Nadir durumlarda, anafilaktik şoka neden olabilecek ciddi bir alerjik reaksiyon gelişebilir. Fasulye alerjisinin yaygın belirtileri arasında şunlar bulunur:

  • Mide bulantısı, kusma,
  • Şiddetli ishal ve karın ağrısı,
  • Nefes almakta zorluk,
  • Hırıltı,
  • Öksürme,
  • Hapşırma

Cildiniz vücudun herhangi bir yerinde kurdeşen veya egzama oluşturarak tepki verebilir.

Fasulye ve Diğer Alerjiler Arasında İlişki Var Mı?

Fasulye alerjisi, fasulyesi soya fasulyesi ile ilgilidir ve her iki fasulyeyi de yediğinizde alerjik reaksiyona neden olabilir. Barbunya fasulyesi, çalı fasulyesi, siyah fasulye ve nohut; soya fasulyesi ile yakından ilişkilidir. Bununla birlikte, bir fasulyeye alerjiniz olması, mutlaka diğerine alerjiniz olacağı anlamına gelmez. Birçok insan yer fıstığının ağaç fıstığı olduğunu düşünür, ancak aslında yer fıstığı baklagillerdir. Yer fıstığı, birçok ağaç fıstığı ve diğer baklagillere benzer proteinler içerir. Fıstık veya barbunya fasulyesine alerjiniz varsa, diğer fasulyelere karşı da dikkatli olmanız gerekir. Alerji uzmanınız, ne yiyip ne yiyemeyeceğiniz konusunda sizi bilgilendirecektir.

Fasulye Alerjisinin Teşhisi

Siz veya çocuğunuz herhangi bir besini yedikten sonra alerjik belirtiler yaşıyorsanız bir alerji uzmanına gitmeniz gerekir. Alerji uzmanınız, belirtileriniz, tıbbi geçmişinizi, ailenizin diğer üyelerinde alerji olup olmadığı gibi konularla ilgili detaylı sorular soracaktır. Ardından birtakım testler kullanarak alerjinizi teşhis edecektir. Deri prick testi ya da kan testleri, teşhiste sıklıkla kullanılan testlerdendir. Deri testinde, az miktarda fasulye alerjeni derinizin altında küçük bir çizik atılarak yerleştirilir. Ardından vücudunuzun vereceği tepki gözlemlenir. Kızarıklık ya da kabarıklık olması alerjiniz olduğu anlamına gelebilir. Kan testinde de antikor miktarına bakılır. Alerji uzmanınız, fasulye alerjinizi teşhis ettikten sonra alerjiniz olabilecek ve kaçınmanız gereken diğer besinlerle ilgili de test yapabilir. 

Fasulye Alerjisinin Tedavisi

 Fasulye alerjisi teşhisi aldıktan sonra, fasulyeden ve fasulye içeren her şeyden uzak durmanız gerekir. Bununla birlikte alerjiniz olabilecek başka baklagiller de olabilir ve bunlardan da uzak durmanız gerekir. Alerji uzmanınız, uzak durmanız gereken besinler hakkında sizi bilgilendirecektir. Tükettiğiniz yiyeceklerin içeriğinde halim olmanız gerekir. Alerjen besini dışlamak, olası reaksiyona karşı alınabilecek en etkili önlemdir. Reaksiyondan kaynaklanan belirtilerin tedavi edilmesi için doktorunuz bazı ilaçlar reçete edebilir. Fasulye alerjiniz şiddetli ve ciddi olma eğilimindeyse, alerji uzmanınız sürekli yanınızda bulundurmanız gereken bir adrenalin oto enjektörü reçete edecektir. Bu enjektör, anafilaksi gibi şiddetli reaksiyonların hızlı tedavi edilmesine yardımcı olabilecek bir ilaçtır. Uzmanınız, adrenalin oto enjektörünün kullanımını dize detaylı bir şekilde anlatacaktır.