Emzirme, çocuklara yaşam için en iyi başlangıcı sağlar. Anne sütünün önemi çok büyüktür. Dünyada her sene bir milyondan fazla çocuğun anne sütü ile beslenmediği için ishal, solunum yolu ve diğer enfeksiyonlardan öldüğü bilinmektedir. Birçok çocuk anne sütüyle beslenmediğinde yakalanamayacağı hastalıklara yakalanır. Emzirme anne sağlığını korumaktadır.

Dünya Sağlık Örgütü ve UNICEF, her bebeğin doğumdan itibaren 4-6 aylığa kadar yalnız anne sütü ile beslenmesini, bundan sonra da ek besinlerle birlikte olmak koşuluyla en az 2 yaşına kadar anne sütüyle beslemenin devam ettirilmesini önermektedir.

ANNE SÜTÜNÜN YARARLARI NELERDİR?

Mükemmel besin içeriği vardır. Kolay hazmedilir ve etkili bir şekilde kullanılır. Hastalıklardan korur. Yapay beslenmeden daha ucuza mal olur.

EMZİRMENİN YARARLARI NELERDİR?

Anne bebek bağının kurulmasına yardımcı olur. Yeni bir gebeliğin gecikmesini sağlar, annenin sağlığını korur. Yapay beslenmeden daha ucuza mal olur. Annenin enfeksiyonuna karşı oluşan antikorlar sütle salgılanır ve bebeği korurlar.

Anne sütü bileşimindeki değişiklikler nelerdir?

Kolostrum: Annenin doğumdan sonraki birkaç gün boyunca ürettiği süttür.

Olgun süt: Birkaç gün sonra üretilen süttür.

Ön süt: Öğünde en erken salgılanan süttür.

Son süt: Öğün sonunda salgılanan süttür.

Kolostrumun özellikleri nelerdir?

Antikordan, akyuvardan zengin, bağırsakları temizleyici (müshil), büyüme faktörleri ve A vitamininden zengindir. Enfeksiyon ve alerjiden korur. Enfeksiyonlardan korur. Mekonyumu temizler, sarılığın önlenmesine yardım eder. Bağırsağın olgunlaşmasına yardım eder, alerji ve intoleransı önler. Enfeksiyonların ağırlaşmasını önler, göz hastalıklarını korur

ÖN SÜT NEDİR?

Emzirmeye başlandığı zaman ilk gelen süte denir. Ön süt, yüksek miktarda protein, laktoz ve diğer besinleri içerir. Çok miktarda üretilir. Bebek gerek duyduğu bütün suyu bundan karşılar.

SON SÜT NEDİR?

Emzirmenin sonunda gelen süte denir. Daha beyazdır. Daha fazla yağ içerir ve anne sütü ile bebeğin aldığı enerjinin büyük bölümünü karşılar. Fazla yağ içeriğinden dolayı bebekte doygunluk hissi verir.

Emzirmenin psikolojik yararları

Anne ile bebek arasında yakın, sevgi dolu bir ilişki kurulmasına yardım eder. Anne duygusal olarak tatmin olur. Bebeklerine daha şefkatli davranırlar. Bebeğin zeka gelişimine, entelektüel yapısına olumlu etkide bulunduğuna yönelik çalışmalar vardır.

Yapay beslenmenin tehlikeleri

Anneye bağlanmayı önler. Daha fazla ishal ve solunum yolu hastalığı olur.

Malnütrisyon, A vitamini eksikliği, daha yüksek ölüm riski, daha fazla alerji ve süt intolaransı, bazı kronik hastalıkların artma riski, şişmanlama, zeka testlerinde daha düşük puan, kansızlık, over ve meme kanseri riski daha yüksek görülmektedir.

ÖNERİLER

Emzirmeye doğumdan sonra ½-1 saat içinde başlayın.

İlk 6 ay yalnız anne sütü verin.

6 aydan sonra ek gıdaya geçin (tam yaş çocuğa göre değişir).

Emzirmeye 2 yaş veya ötesine kadar devam edin.

Anne sütünün yeterli olduğunu nasıl anlarım?

Anne sütü ile beslenen bir çocuk haftada 150 gr veya ayda 500 gr tartı alıyorsa anne sütü yeterli demektir. Korkulacak bir şey yoktur. Bu değerlerin altında tartı alımı varsa mutlaka doktorunuzla konuşmanız gerekir. Emzirme yöntemiyle ilgili sorunlarınız olabilir. Doğumdan sonra ilk 1 hafta emzirme sorunları veya sütün yeterince olmaması gibi sorunlar olabilir. Bu sürede endişelenmemek gerekir. Sık sık emzirerek anne sütünün miktarının artması sağlanmalıdır. Bebek emdikçe daha çok süt yapılacaktır. Göğüsteki süt keseleri ne kadar çok boşaltılırsa o kadar çok anne sütü yapılması sağlanmaktadır.

Prof. Dr. Ahmet Akçay