Sağmaya başlamadan önce:

-Ellerinizi mutlaka yıkayınız.

-Sağılan sütü biriktirmek için temiz bir fincan ya da geniş ağızlı bir kavanozu hazır bulundurun.

-Süt sağarken, yanınızda sütün hızlı fışkırdığı durumlarda ellerinizi silmek üzere temiz bir bez ya da kağıt mendil bulundurun.

-Eğer bebeğinizden uzakta iseniz, sütünüzü sağarken bir fotoğrafına bakmak sağmayı kolaylaştırabilir.

-Olabildiğince rahat olmaya çalışın.

-Ortamın çok sıcak ya da soğuk olmamasına dikkat edin.

-Arada içmek için su ya da meyve suyu bulundurun.

Çalışan anneler sütlerini, sağdıktan sonra, kapağı ve şişesi 15 dakika kaynatılarak mikroplardan arındırılmış cam kavanozlarda saklamalıdırlar.

SÜTÜN SAĞILMASINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN NOKTALAR:

-Küçük parmak göğüs duvarına dayalı ve diğer parmaklar açık bir şekilde memeyi alttan destekleyerek meme ucuna doğru yerleştirilir, işaret parmağı kahverengi kısmın altında tutulur.

-Baş parmak memenin üzerinde, kahverengi bölgenin hemen yanına yerleştirilir

-Baş ve işaret parmakları alttaki dokuyu hissedecek şekilde hafifçe bastırılır. Meme dokusundaki küçük kalınlaşmalar ya da parmakların arasında üzüm salkımı gibi  hissedilen yapılar (süt havuzcukları ) bulunmaya çalışılmalıdır. Bunlar genellikle, kahverengi halkanın sınırları içinde ve meme başının altındadır.

-Süt havuzcuklarından sütü boşaltmak için parmaklar arasında sıkma ve serbest bırakma tekniği kullanılır. Bu hareket düzenli tekrarlanmalı, hızı, basıncı, ritmi anne isteğine göre ayarlanmalıdır.

-Yeterli süt boşaltabilmek için, parmaklar memenin kahverengi kısmının etrafında hareket ettirilmelidir. Bu şekilde memede hazır bulunan süt kolayca boşaltılır.

-Meme çok hassas bir doku olduğu için sıvama şeklinde hareketlerden ve sert el hareketlerinden çekinilmelidir.

-Genellikle 80-90 ml süt elde etmek için sağma işlemini 15-20 dakika sürdürmek gerekir. Sağma işleminin başlangıcında süt hemen gelmeyebilir. Bu durumda anneler endişelenmemeli, işleme devam etmelidirler.

Sağma tekniğini mükemmelleştirecek bazı ek bilgiler

–    Sağma işleminden önce ılık bir duş alınması veya göğüse sıcak havlu konması sağma işlemini kolaylaştıracaktır.

–    Memeyi sıkıp bırakma tekniği uygulanırken, memenizi göğüs duvarına doğru nazikçe bastırınız.

–    Süt akışını arttırmak için, öne doğru eğilip, memeleri hafifçe sallamak size kolaylık sağlayacaktır.

–    Memenizi iki yandan bastırın. Bir elinizi düz olarak memenizin üzerine diğerini de yine düz olarak altına yerleştirip, ellerinizi hiç hareket ettirmeden, aynı anda sıkıştırma ve serbestleştirme tekniğini uygulayabilirsiniz.

–    Parmaklarınızla memenin kenarlarından başlayarak meme ucuna doğru hafif dairesel hareketle yapmamız size yardımcı olacaktır.

–    Sıkıp bırakma tekniği yukarıdaki hareketlerle beraber düzenli tekrarlayın.

–    İki memeden de gelen sütü eş zamanlı olarak ağzı geniş bir kaba sağabilirsiniz. Bunu yapmak için memelerinizi aşağıya sarkıtmak, öne doğru eğmek gerekir. Böylece memenin alt bölgelerinden de sütünüzü boşalır. Sütün sağılacağı kabı dizlerinizin arasına koyun. Bu durumda ellerinizi daha rahatça kullanabilirsiniz.

Anne sütünün saklanma süresi

Anne sütü oda ısısında 6 saat, buzdolabı rafında 24 saat, derin dondurucuda ise 6 ay değerini kaybetmeden bekletilebilir. Saklanan anne sütü hiçbir zaman kaynatılmamalıdır. Bu sütler kullanılmadan önce kavanoz içinde sıcak suda bekletilerek ısıtılmalıdır.

Prof. Dr. Ahmet Akçay