Bezelye, baklagil ailesinin bir parçası olan bitkilerdir ve kabukları ve etli tohumları genellikle sebze olarak yenir. Yeşil bezelye taze, filizlenmiş, konserve veya dondurulmuş olarak mevcuttur. Bezelye genellikle haşlanır, aromalandırılır ve garnitür olarak tek başına yenir. Bununla birlikte, tatlı lezzetleri ve sert ama yumuşak dokuları için diğer yemeklere de eklenebilirler. Bezelye, makarnalar ve unlu mamuller için bezelye unu olarak da öğütülebilir. Salatalarda, güveçlerde, çorbalarda ve pek çok yiyecekte kullanılır. Baklagiller, çocuklarda ve yetişkinlerde alerjik reaksiyonlara neden olan en yaygın besinler arasındadır. Bir baklagil olan bezelye, duyarlı bireylerde yaygın olarak gıda alerjisi belirtilerine neden olabilir. 

Bezelye Alerjisi Kimleri Etkiler?

Herkesin bezelye alerjisi olabilir. Bununla birlikte, bezelye bir baklagil olduğu için, bezelye ile yer fıstığı ve mercimek gibi diğer baklagiller arasında klinik olarak anlamlı bir çapraz alerjenite veya hassasiyet vardır. Semptomlar atopik dermatit, astım, burun akıntısı, mide bulantısı ve ishali içerir. Baklagil alerjisi olan bazı kişiler tüm baklagillere karşı duyarlıyken, diğerleri baklagillerin çoğunu tolere edebilir ve yalnızca bir veya iki türden baklagile karşı belirti gösterebilir. Bezelye alerjiniz varsa, bezelyeden uzak durmanız gerekir.

Bezelye Alerjisinin Belirtileri 

Bezelye alerjileri, hafif tahrişten ciddi, potansiyel olarak ölümcül reaksiyonlara kadar değişebilir. Alerjiler, vücudunuzun zararsız bir şeyi zararlı bir tehdit olarak yanlış yorumlamasından kaynaklanır. Sizi korumak için bağışıklık sisteminiz, alerjene maruz kaldığınızda alerjik reaksiyonları tetikleyen antikorlar üretir. Yiyeceklere karşı alerjik reaksiyonlar genellikle tüketildikten sonra dakikalar veya birkaç saat içinde başlar.

Bezelye alerjisinin belirtileri şunlardır:

  • Kaşıntı,
  • Kurdeşen,
  • Dudaklarda, dilde veya boğazda karıncalanma/şişme,
  • Göğüste sıkışma,
  • Nefes darlığı/hırıltı,
  • Karın ağrısı,
  • Mide bulantısı,
  • İshal,
  • Baş dönmesi,
  • Bayılma.

Şiddetli vakalarda, bezelye alerjisi olan kişiler anafilaksi yaşayabilir. Anafilaksi durumunda kan basıncında ani düşüş, hava yollarının şişmesi gibi belirtiler kendini gösterebilir. Acil tıbbi müdahale gerektiren anafilaksi, müdahale edilmediği durumlarda ölüme neden olabilir.

Bezelye Alerjisinin Teşhisi

Sizde veya çocuğunuzda bezelye alerjisi belirtileri varsa bir alerji uzmanına gitmeniz gerekir. Alerji uzmanları, alerjik hastalıklar konusunda eğitim alan yetkin kişilerdir.  Alerji uzmanınız, belirtileriniz, mevcut durumunuz ve tıbbi geçmişinizle alakalı detaylı sorular soracaktır. Uzmanınız, teşhise yardımcı olacak bazı tanı yöntemleri kullanabilir. Alerjilerin teşhisinde genel olarak deri prick ve kan testleri kullanılabilir. Deri testinde, derinin altına az miktarda alerjen yerleştirilir ve 15-20 dakika gözlemlenir. Alerjenin olduğu bölgede kızarıklık, kabarıklık olması alerjiniz olduğu anlamına gelir. Kan testinde ise antikor seviyeleri ölçülür. 

Bezelye Alerjisinin Tedavisi

Diğer besin alerjilerinde de olduğu gibi bezelye alerjisinde de en etkili tedavi yöntemi, bezelyeden ve bezelye içeren her şeyden uzak durmaktır. Bezelye işlenmiş gıdalarda da sıklıkla kullanılır. Bu doğrultuda satın aldığınız paketli gıdaların etiketlerini dikkatli bir şekilde incelemeniz yararlı olacaktır. Kendi yaptığınız yemeğin dışında yediğiniz tüm yemeklerinde içeriğini de bilmeniz gerekir. İçeriğinden şüphelendiğiniz yiyeceği, tüketmemeniz yararlı olacaktır. 

Reaksiyon belirtilerini tedavi etmek alerji uzmanınız bazı ilaçlar kullanmanızı tavsiye edebilir. Kremler, burun spreyleri, antihistamin ilaçlar belirtilerinizi tedavi edebilir. Bu ilaçlar, reaksiyon oluşumunu engellemez, belirtileri tedavi eder. 

Şiddetli alerjiniz varsa sürekli yanınızda bulundurmanız gereken adrenalin oto enjektörü reçete edecek olan alerji uzmanınız size bu enjektörün kullanım detayları hakkında da eğitim verecektir.