Tarçın baharatı, Cinnamomum ağacı kabuğundandır ve aroması, özellikle sinnamal olmak üzere esansiyel bir yağdan gelir. Sinameki ve Seylan olarak bilinen iki ana tarçın türü vardır. Seylan daha saf olarak kabul edilir ve Sri Lanka ve Hindistan’a özgüdür. Tarçın sıklıkla yiyeceklerde kullanılır, ancak aynı zamanda kokular, kozmetikler ve diğer güzellik ürünlerinde de kullanımı oldukça yaygındır. Kullanımı arttıkça, genel popülasyonda tarçın alerjisi de artış göstermektedir.

Tarçın Alerjisi Nedir?

Neredeyse her şeye alerjiniz olabilir, ancak besin alerjileri söz konusu olduğunda, tüm besin alerjilerinin büyük bir kısmından sorumlu olan 8 besin vardır: İnek sütü, yumurta, buğday, soya, balık, yer fıstığı, kabuklu ağaç yemişleri, kabuklu ağaç yemişleri. Baharat alerjileri, tüm gıda alerjilerinin sadece %2’sini oluşturur.

Tarçın da dahil olmak üzere gerçek bir besin alerjisinin belirtileri şunları içerir:

  • Döküntü veya kurdeşen,
  • Hırıltı,
  • Nefes darlığı ve/veya öksürük,
  • Dudakların, yüzün ve dilin şişmesi,
  • İshal,
  • Kusma,
  • Baş dönmesi,
  • Mide bulantısı,
  • Bayılma.

Bu belirtiler genellikle alerjen besini aldıktan sonra birkaç dakika ile bir saat içinde ortaya çıkar.

Gecikmiş bir gıda reaksiyonu yaşayabileceğinizi, yani reaksiyonunuzun tüketimden birkaç saat sonra ortaya çıkabileceğini unutmamak önemlidir. Hayatı tehdit eden bir alerji, şiddetli reaksiyon olan anafilaksidir. Anafilaksi, acil tıbbi müdahale gerektiren bir durumdur ve müdahale edilmediğinde ölüme neden olabilir. 

Tarçın Alerjisinin Teşhisi

Tarçın alerjisinin teşhisi için bir alerji uzmanına gitmeniz gerekir. Alerji uzmanınız, teşhise yardımcı olması için bazı testler kullanabilir. Alerji uzmanınız, belirtilerinizi ve tıbbi öykünüzü de göz önünde bulundurarak bazı testler yapabilir. Alerjilerin teşhisinde genel olarak cilt testleri ve kan testi kullanılır. 

Tarçın Alerjilerinin Diğer Türleri

Hayatı tehdit etmeyen ancak yine de kapsamlı bir değerlendirme gerektiren başka tarçın alerjisi türleri de vardır.

Kontakt dermatit

Tarçın bazen kontakt dermatit olarak bilinen, bir kızarıklığa neden olabilir. Döküntü genellikle kızarıklık, soyulma ve kaşıntı ile güneş yanığı gibi görünür. Bu kızarıklığı tedavi etmenin en iyi yolu tarçın ve tarçın içeren ürünlerden kaçınmaktır. Sinnamal (tarçına baharatını veren sıvı), kontakt dermatite neden olan en olası suçludur. Avrupa’da bir alerjen olarak kabul edilir ve belirli bir miktarın üzerinde mevcutsa içerik listesinde listelenmesi gerekir. Kontakt dermatit teşhisi biraz zor olabilir çünkü kızarıklık, tarçın içeren bir ürüne maruz kaldıktan birkaç hafta, ay veya yıl sonra ortaya çıkabilir. Bir yama testi, en iyi tanı yöntemidir.

Stomatit

Stomatit, ağız veya dudakların iltihaplanmasıdır. Diğer belirtiler arasında ağrı, yanma, ülser ve mukozal soyulma yer alır. 

Tarçın yemenin yanı sıra gargara, diş macunu, tarçınlı sakız ve diğer ürünler de dahil olmak üzere hiç düşünmeyeceğiniz günlük ürünlerde baharata maruz kalmış olabilirsiniz. Tarçın kaynaklı stomatit vakalarının çoğu diş macunu ve sakızdan kaynaklanmaktadır.

Tarçın Alerjisinin Tedavisi ve Yönetimi

Ne yazık ki, kokuları ve baharatları doğru bir şekilde etiketleme konusunda düzenlemelerin yeterli olmaması nedeniyle tarçından kaçınmak zor olabilir. Alerjiniz varsa, yediğiniz gıdalar ve kullandığınız ürünler hakkında son derece dikkatli olmanız gerekir. Yemeğinizin içinde ne olduğunu bilmek için daima içerik etiketlerini okumaya çalışın. Örneğin, beş baharat karışımı tarçın içerebilir. Dışarıda yemek yiyorsanız, restoran görevlisine alerjiniz hakkında bilgi verin. 

Tarçın nedeniyle kontakt dermatit veya stomatitiniz varsa, baharat içeren topikal ürünlerden kaçının. Alerji uzmanınız bu durumlar için size özel bir cilt bakım rutini önerebilir. Topikal steroidler veya diğer kremler iltihabı hafifletmeye yardımcı olur ve antihistaminikler döküntü ile birlikte gelen rahatsız edici kaşıntının giderilmesine yardımcı olur.