Karabuğday alerjisi dünya genelinde gittikçe yaygınlık gösteren bir alerjidir. Karabuğday, Polygonaceae familyasına aittir ve popülerliğinin artması kullanım alanını da genişletmiştir. Karabuğday unu protein açısından zengindir ve ayrıca diyet lifi, mineraller ve vitaminler içerir. Karabuğday çok az gluten içerir veya hiç içermez, bu da onu çölyak hastalığı olanlar için iyi bir seçenek haline getirir. Karabuğday ununun az miktarda solunması veya yutulması alerjik reaksiyona neden olabilir. Karabuğday, IgE aracılı bir yanıt yoluyla alerjik reaksiyonu tetikleyen oldukça güçlü alerjenler içerir. Karabuğdayda tanımlanan birincil alerjenler arasında Fag e 1, Fag e 10kD, Fag e 16kD, Fag e 19kD ve Fag e TI bulunur. Bağışıklık sistemi bu amino asit dizilerini yabancı ve tehlikeli olarak tanır ve IgE antikorlarının üretimini başlatır. Başta mast hücreleri ve bazofiller olmak üzere pro-inflamatuar bağışıklık hücreleri, histamin ve diğer bağışıklık aracılarını serbest bırakarak bağışıklık tepkisini sürdürür. Histaminin kan dolaşımına salınması, alerjik reaksiyonla ilişkili belirtilere neden olur. Karabuğday alerjisi her yaştan kişide görülebilen bir durumdur. Çoğu çocuğun ilerleyen yaşlarında karabuğday alerjisini aştığını düşündüren çalışmalar mevcuttur. 

Karabuğday Alerjisinin Belirtileri

Karabuğday alerjisinin belirtileri hafiften şiddetliye kadar değişiklik gösterir. Karabuğday ununun yutulması veya solunması duyarlı kişilerde ciddi alerjik reaksiyonlara yol açabilir. Karabuğday ununun yutulması ve ardından histamin salınımı, ağız, dudaklar ve yüzde kaşıntı, şişme ve kızarıklığa neden olur. Karabuğday ununun yutulması veya solunması boğazın ve solunum yollarının şişmesine neden olabilir. Histaminin kan dolaşımına salınması, kılcal damarların geçirgenliğini genişleterek ve artırarak, sıvıların ve toksinlerin cildin üst tabakasına sızmasını sağlar. Ciltte kızarıklık, iltihaplanma ve kaşıntı yaygın olarak görülür. Derinin daha derin katmanlarının şişmesiyle ilgili kurdeşenler de yaygındır. Karın ağrısı, bulantı, kusma ve ishal gibi gastrointestinal semptomlar yaygındır. Karabuğday ununun solunması alerjik rinit, sulu, kaşıntılı gözler, pembe göz, burun tıkanıklığı, hırıltılı solunum, göğüste sıkışma ve solunum güçlüğü ile sonuçlanabilir. Karabuğday ununa maruz kalan kişilerde baş dönmesi, konuşamama, astım ve nefes darlığı sık görülür. Şiddetli vakalarda, kişi anafilaksi olarak bilinen hayatı tehdit eden bir alerjik reaksiyon yaşayabilir. Anafilaksi oldukça şiddetlidir ve acil tıbbi müdahale edilmesi gerekir. 

Karabuğday Alerjisinin Teşhisi ve Tedavisi

Çocuğunuzda veya sizde karabuğdaya maruz kaldıktan sonra bir ya da daha fazla belirti meydana geliyorsa, karabuğdaya alerjiniz olabilir. Karabuğday alerjinizin olup olmadığını doğrulamak için bir alerji uzmanına gitmeniz gerekir. Belirtileriniz ve tıbbi geçmişinizle ilgili detaylı sorular sorduktan sonra alerji uzmanınız teşhise yardımcı olması için deri prick veya kan testi yapabilir. 

Karabuğday alerjiniz kesinleşirse, karabuğdaydan ve karabuğday içeren yiyeceklerin tümünden uzak durmanız gerekir. Bazı kişilerde karabuğday ununu solumak bile alerjik reaksiyona neden olabileceği için son derece dikkatli olmanız gerekir. Son derece dikkatli olsanız bile farkında olmadan da karabuğdaya maruz kalabilirsiniz. Bu gibi durumlarda alerjik reaksiyonun hafif belirtilerini tedavi etmek için alerji uzmanınız bazı ilaçlar reçete edebilir. Alerjiniz şiddetliyse, doktorunuz adrenalin oto enjektörü reçete edecektir ve adrenalinin kullanım detayları hakkında sizi bilgilendirecektir. 

Dikkat edilmesi gereken noktalar:

Karabuğdaya maruz kalmamak için satın aldığınız her ürünün etiketini inceleyin. İçerik etiketi olmayan ve içeriğinden şüphelendiğiniz ürünleri almayın.

Çocuğunuzu, alerjisi hakkında bilgilendirin ve tembihleyin. Çocuğunuz küçükse bakımından sorumlu olan kişileri ve yakınında olan herkesi alerjisi hakkında bilgilendirin. 

Dışarda yemek yerken, yemekte kullanılan malzemeleri sorun.

Adrenalin oto enjektörünü yanınızdan ayırmayın ve son kullanma tarihinin geçmediğinden emin olun.