Kabak çekirdeği, antioksidan, antimikrobiyal özelliği olan, iyi bir çinko kaynağı olan popüler bir besindir. Kabak çekirdeği atıştırmalık olarak tüketilmesinin yanı sıra pek çok besine de eklenir. Kabak çekirdeği bazı kişilerde alerjik reaksiyona neden olabilir. Alerjiye neden olan ana suçlu olan cucurbitacin bileşiği içerir. Bir kişi balkabağına duyarlıysa, kabak çekirdeği alerjisi geliştirebilir. 

 Kabak Çekirdeği Alerjisi Belirtileri

Kabak çekirdeği alerjisi her şeyden önce cildinizi etkiler. Kabak çekirdeği alerjisi olan kişilerde deri döküntüleri, kurdeşen ve egzama gelişebilir. Egzama pullu ve kırmızı deriye neden olur. Ayrıca hapşırma ve burun tıkanıklığı gibi belirtiler de meydana gelebilir. Bazı durumlarda kabak çekirdeği alerjisi de alerjik astım hastalığına neden olabilir. Astım atakları nefes almada zorluk ve öksürük ile ortaya çıkar. Alerjinin bir diğer önemli semptomu, ağız boşluğunu içerebilen oral alerji sendromudur. Kabak çekirdeği alerjisinin tipik belirtileri şu şekilde sıralanabilir: 

  • İshal,
  • Kusma,
  • Mide bulantısı,
  • Kabızlık,
  • Karın ağrısı,
  • Kontakt dermatit,
  • Deri döküntüsü,
  • Ağızda karıncalanma, kaşınma,
  • Dilin karıncalanması.

Kabak Çekirdeği İntoleransı

Genel olarak, kabak çekirdeğine bağlı alerjik reaksiyon çok nadirdir. Ancak kabak çekirdeği alerjisinin çoğu durumda kabak çekirdeği intoleransı ile karıştırılır. Kabak çekirdeğinin aşırı kullanımı hoşgörüsüzlüğe neden olabilir. Kabak çekirdeği intoleransının belirtileri şunları içerir: 

  • Baş ağrısı,
  • Karın ağrısı,
  • Mide sorunları,
  • İshal veya gevşek dışkı.

Kabak Çekirdeği Alerjisinin Teşhisi

Kabak çekirdeği tükettikten sonra semptomlar yaşarsanız, teşhis için bir alerji uzmanına gitmeniz gerekir. Alerjilerin teşhisinde genellikle deri testleri ya da kan testleri kullanılır. Ancak standart alerji testleri, kabak çekirdeği alerjisinin teşhisi için yetersiz kalabilir. Bu nedenle alerji uzmanınız moleküler alerji testini kullanabilir. Moleküler alerji testi, az miktarda kan örneği ile alerjinin bileşenini, şiddetini, moleküler yayılımı inceleyerek çapraz reaksiyonla ilgili de bilgi sağlar. 

Kabak Çekirdeği Alerjisinde Çapraz Reaksiyon

Profilin bileşikleri ve lipid transfer proteinleri, bitkiler ve gıda alerjileri arasında çapraz duyarlılığa neden olan yaygın bitki alerjeni türüdür. Kabak alerjisi nadir olmakla birlikte birkaç yoldan ortaya çıkabilir. Huş ağacı poleninden muzdarip olan hastalarda kabak çekirdeği alerjisi görülebilir. Çünkü huş poleni, kabak çekirdeğindeki ile aynı yapıda alerjen içerir. 

Kabak Çekirdeği Alerjisinin Tedavisi

Kabak çekirdeği alerjisi için tedavi seçenekleri, bu besinin tohumlarıyla birlikte kullanılmasından kaçınmaktır. Polen alerjisi olan veya kanarya otu alerjisi olan kişiler özellikle balkabağı meyvesinden kaçınmalıdır. Aksi takdirde ciddi tipte çapraz reaktivite reaksiyonlarına neden olacaktır. Kabak çekirdeklerini yemeklerde kullanmayın ve dışarıda yemek yerken de bunlardan kaçının. Satın aldığınız ürünlerin de kabak çekirdeği içermediğinden emin olun. Bu doğrultuda her etiketi mutlaka okuyun ve içerik etiketi olmayan ürünlerden uzak durun; içeriğinden şüphelendiğini ürünleri tüketmeyin. Deri döküntüleri ve kabarcıkların tedavisinde alerji uzmanınız oral steroidler ve losyonlar, kremler ve merhemler de tavsiye edebilir. Alerjiniz şiddetli olma eğilimindeyse alerji uzmanınız sürekli yanınızda bulundurmanız gereken adrenalin oto enjektörü reçete edecektir. Bu enjektörün kullanım detayları hakkında doktorunuz sizi bilgilendirecektir.