Milyonlarca yetişkin ve çocuğun gıda alerjisi var ve bu sayı gittikçe artıyor.  Bu insanların bazılarının çiğ veya pişmiş mısıra alerjisi var. Mısır alerjisi, çok yaygın bir alerji değildir ancak meydana geldiğinde son derece şiddetli olabilir. Belirtiler kaşıntı, kızarıklık ve burun tıkanıklığından hırıltılı solunum, boğaz şişmesi ve şoka (anafilaksi) kadar değişebilir.

Mısır Alerjisinin Nedenleri

Mısır alerjisinin gelişiminde çevresel ve genetik faktörlerin rol oynadığı düşünülmektedir. Mısır, şüpheli suçlu olan bir protein olan zein içeren bir tahıl tanesidir. Vücut bu proteini zararlı bir istilacı olarak tanımlar ve proteine ​​saldırmak için antikorlar olan immünoglobulin E’yi (IgE) serbest bırakır, alerjik reaksiyon ortaya çıkar. IgE daha sonra bağışıklık sistemindeki hücreleri, belirtilerden sorumlu olan histamin gibi maddeleri salgılaması için uyarır. Hem çiğ hem de pişmiş mısırın alerjiye neden olmasının yanı sıra işlenmiş gıdalarda bulunan mısır da alerjik reaksiyona neden olabilir. Mısır içeren cerrahi eldivenler veya damar içi sıvılarla temas bile sorunlu olabilir. Mısır alerjisi olanlar mısır poleni, çimen poleni ve mısır nişastasına da tepki verebilirler.

Astım, egzama, kurdeşen, saman nezlesi veya diğer gıda alerjileri olan kişiler daha büyük risk altında görünmektedir. Bu durumların aile öyküsü, özellikle bir kardeşte mısır alerjisi varsa, daha yüksek bir riskle ilişkilidir. 

Mısır Alerjisinin Belirtileri

Mısıra karşı alerjik reaksiyonlar farklı şekillerde olabilir. Tipik belirtiler şunları içerir:

  • Kurdeşen,
  • Özellikle ağız içinde veya çevresinde kaşıntı (oral alerji sendromu), 
  • Kızarıklık,
  • Saman nezlesi benzeri belirtileri; hapşırma, burun tıkanıklığı, burun akıntısı,
  • Hırıltı, astım,
  • Baş ağrısı,
  • Karın ağrısı,
  • Bulantı ve/veya kusma,
  • İshal.

Nadir de olsa anafilaksi meydana gelebilir ve şu belirtileri içerir: 

  • Dudakların, dilin, boğazın, boynun veya yüzün şişmesi ve/veya sıkışması,
  • Nefes almada zorluk,
  • Boğuk ses,
  • Baş dönmesi,
  • Hızlı kalp atış hızı,
  • Uyuşukluk, kafa karışıklığı veya bilinç kaybı.
  • Mısır alerjisi nadir olsa da, reaksiyon neredeyse anında gerçekleşir ve şiddetli olabilir. 

Mısır Alerjisinin Teşhisi

Alerji belirtileriniz varsa bir alerji uzmanına gitmeniz gerekir. Alerji uzmanınınız, belirtilerinizle ve tıbbi geçmişinizle ilgili detaylı sorular soracaktır. Ardından teşhise yardımcı olması için bazı testler yapabilir. Deri prick testi ve kan testleri yaygın kullanılan alerji testlerindendir. Deri prick testinde kolunuza veya sırtınıza içinde küçük bir mısır parçası olan bir damla solüsyon konulur. Ardından, solüsyonun küçük bir miktarının cildinizin altına girmesini sağlamak için cildinizi biraz delinir. Test, tırnağınızla çizilmiş gibi hissettirir ve acı ya da kanamaya neden olmaz. Çizilen yerde bir yumru belirirse, bu genellikle alerjiniz olduğu anlamına gelir.

Önleme ve Tedavi

Mısır alerjiniz varsa mümkün olduğunca mısırdan uzak durmanız gerekir. Mısır; mısır ekmeği ya da mısır yağı gibi beklediğiniz yiyeceklerde bulunur. Ama aynı zamanda sizi şaşırtabilecek yiyeceklerde de mısır vardır. Örneğin şarküteri etinde, tahıl gevreğinde, reçelde, atıştırmalıklarda, ekmekte, salata sosunda, konserve, meyve ve meyve sularında bulunabilir. Yoğurt, peynir ve soda da mısır formlarına sahip olabilir. Bu nedenle gıda etiketlerini dikkatlice kontrol etmeniz yararlı olacaktır. Her zaman mısırdan kaçınmak zor olabileceğinden, hafif belirtiler için alerji uzmanınız antihistamin verebilir. Ayrıca, kötü bir reaksiyonunuz olması durumunda, adrenalin adı verilen bir ilacı her zaman yanınızda bulundurmanızı önerebilir. 

Mısırdan kaçınmak için bazı ipuçları şunlardır:

Sunulan yemeğin içinde ne olduğunu bilmediğiniz zaman dikkatli olun, endişeniz varsa o yemeği yemeyin.

Gıda alerjiniz olduğunu belirten bir tıbbi uyarı bilekliği takabilirsiniz.

Çocuğunuzda mısır alerjisi varsa, okul veya kreşlerinin bunu bildiğinden emin olun.

Mısırdan kaçınmanın iyi bir yolu, taze (işlenmemiş veya paketlenmemiş) yiyecekler satın almaktır. Meyveleri, sebzeleri, tam tahılları, %100 meyve suyunu ve yağsız proteini (tavuk veya et) seçin. Ve içinde mısır bulunabilecek bu ürünlere dikkat edin; kabartma tozu, mısır unu, mısır yağı, bitkisel yağ, mısır şurubu, yüksek fruktozlu mısır şurubu, mısır ve mısır kepeği.