Dünya genelinde besin alerjiler, yaygındır ve bu yaygınlık günden güne artış göstermektedir. Herhangi bir besin, alerjiye neden olabilecekken, 8 besin tüm besin alerjilerinin büyük bir kısmından sorumludur. Bu sekiz besin arasında balıklar da yer alır. Balık alerjileri, çocukluk döneminde meydana gelebileceği gibi yetişkinlik döneminde de meydana gelebilir. Yetişkinlik dönemine kadar balığa karşı alerjik reaksiyon geliştirmeyen kişiler, ileri yaşlarında balık alerjisine sahip olabilirler. Bazı alerjilerin aksine, balık alerjisi ömür boyu devam etme eğilimi gösterir. Somon balığı alerjisi karşı alerjik bir reaksiyon, diğer veya her tür balık ve kabuklu deniz hayvanına karşı duyarlılığı gösterebilir. Bu nedenle somon alerjisi olan kişilerin, diğer balık türlerinden de uzak durması gerekir. 

Somon Balığı Alerjisi Nasıl Gelişir?

Somon, vücudunuzdaki hücre zarlarının önemli bir parçası olan omega-3 yağ asitlerini sağlar. Bu yağ asitleri, bağışıklık sisteminizi güçlü tutmanın yanı sıra kalp, beyin ve akciğer sağlığında da önemli bir rol oynamaktadır. Somon protein açısından zengin ve yağ oranı düşüktür. Mükemmel bir B vitamini, özellikle B12, selenyum ve fosfor kaynağı ve ayrıca iyi bir bakır ve potasyum kaynağıdır. Somon taze, konserve, tütsülenmiş (sıcak veya soğuk) veya salamura edilmiş olarak satılır. Somon, yararlı bir besin kaynağı olmasıyla birlikte, bazı kişilerde bu balığa karşı alerji gelişebilir. Bağışıklık sisteminin, somon balığından ulunan bazı proteinler zararlı bir tehdit olarak görmesi, bu maddeyle mücadeleye girmesine neden olur. Bu aşırı tepki sonucunda alerjik reaksiyon meydana gelir. 

Somon Balığı Alerjisi Belirtileri

Deri, göz, burun ve sindirim sistemi alerjisi belirtileri somona maruz kalmanın etkileri arasındadır. Balığa dokunmak, temas noktasında kaşıntı ve cilt tahrişine neden olabilir. Alerjik bir balığın pişirilmesinden veya yenmesinden kaynaklanan buharın solunması, kaşıntılı ve şişmiş gözlere, dudaklara ve boğaza, burun tıkanıklığına ve kusma ve ishal dahil olmak üzere sindirim bozukluklarına neden olabilir. 

Somon alerjisi, hastaları nadir görülen ancak potansiyel olarak ölümcül anafilaksi riskine sokar. Bu durumda, kan basıncında anormal bir düşüş, solunum yollarının alerjik iltihaplanmasından kaynaklanan solunum problemleriyle birleşir. Anafilaksi, oldukça şiddetli ve ciddi bir alerjik reaksiyondur. Acil tıbbi müdahale gerektiren bu durum, müdahale edilmediği durumlarda ölümcül olabilir. 

Somon Balığı Alerjisinin Teşhisi

Balık alerjileri, potansiyel olarak ciddi alerjilerdir. Bu nedenle sizde ya da çocuğunuz somon yedikten sonra herhangi bir alerji belirtisi meydana geliyorsa vakit kaybetmeden bir alerji uzmanına gitmeniz gerekir. Alerji uzmanınız deri veya kan testleri de kullanarak alerjinizi teşhis edebilir. Deri testinde, az miktarda balık alerjeni derinizin altında yerleştirilir ve vücudunuzun bu alerjen vereceği tepki gözlemlenir. 15-20 dakika süren bu testinde sonucunda, kızarıklık, kabarıklık olması alerjiniz olduğu anlamına gelebilir. Alerji uzmanınız, mevcut belirtilerinize ve durumunuza göre teşhiste farklı testler de kullanabilir. 

Somon Balığı Alerjisinin Tedavisi

Somon balığına alerjiniz varsa, bu balıktan ve alerji uzmanınızın belirttiği diğer balıklardan da uzak durmanız gerekir. Balık alerjileri son derece şiddetli olabilir. Bu nedenle alerji uzmanınız muhtemelen sürekli yanınızda bulundurmanız gereken adrenalin oto enjektörü reçete edecektir. Bu enjektör, anafilaksi gibi şiddetli durumlara hızlı bir şekilde müdahale edilmesini sağlayan bir ilaçtır. 

Bazı durumlarda balık pişerken, dumanı solumak bile şiddetli alerjiye neden olabilir. Balık alerjisi olanların, balık restoranlarından da uzak durması yararlı olacaktır. Alerjik reaksiyonun hafif belirtilerinin tedavisi için doktorunuz antihistaminik ilaçlar kullanmanızı önerebilir. Bu ilaçlar belirtilerden kaynaklanan rahatsızlık hissinin giderilmesine yardımcı olur.