Kabuklu deniz ürünleri alerjileri yetişkinlerde ve çocuklarda en sık görülen gıda alerjilerindendir. Belirli bir kabuklu deniz hayvanına alerjisi olan bir kişi o kabuklu deniz ürünlerine maruz kaldığında, kabuklu deniz ürünlerindeki proteinler kişinin bağışıklık sistemi tarafından üretilen spesifik IgE antikorlarına bağlanır. Bu, kişinin bağışıklık savunmasını tetikleyerek hafif veya çok şiddetli olabilen reaksiyon belirtilerine yol açar. Deniz ürünleri, kabuklular ve yumuşakçalar diye ikiye ayrılır. İstiridye yumuşakçalar grubundadır ve duyarlı kişilerde alerjik reaksiyona neden olabilir. Deniz ürünleri alerjileri genellikle ömür boyu devam etme eğilimi gösterir. 

İstiridye Alerjisi Nedir?

İstiridye gibi yumuşakçalara karşı alerji, kabuklulara karşı alerjiden daha az yaygındır. Çoğu gıda alerjisinde olduğu gibi, belirtiler genellikle oral alerji sendromu gibi hafiftir, ancak tüketildikten sonra anafilaktik şok gibi şiddetli semptomlar da ortaya çıkabilir. İstiridyede bulunan bazı proteinleri bağışıklık sisteminin zararlı olarak görmesi, alerjik reaksiyona neden olan durumdur. İstiridye alerjiniz varsa diğer yumuşakçalardan da kaçınmanız tavsiye edilir. 

İstiridye Alerjisinin Belirtileri

İstiridye alerjisinin belirtileri hafif veya şiddetli olabilir; kişiden kişiye değişiklik gösterir. Belirtiler ise şunları içerir: 

  • Hırıltılı solunum,
  • Nefes almada zorluk,
  • Öksürük,
  • Karın ağrısı, kusma, ishal,
  • Mide bulantısı,
  • Kaşıntılı, sulu veya şişmiş gözler,
  • Kurdeşen,
  • Şişme,
  • Kan basıncında ani düşüş. 

Önceki alerjik reaksiyonunuz hafif de olsa bir sonraki reaksiyon son derece şiddetli olabilir. Şiddetli reaksiyonlar anafilaksi adı verilen alerjik şoka neden olabilir. Anafilaksi oldukça ciddi bir durumdur ve acil tıbbi müdahale edilmesi gerekir. Müdahale edilmeyen anafilaksi ölüme neden olabilir. Anafilaksi durumunda kan basıncında ani düşüş, nefes almada zorluk gibi belirtiler meydana gelebilir. 

İstiridye Alerjisinin Teşhisi ve Tedavisi

Sizde veya çocuğunuzda istiridye yedikten sonra herhangi bir belirti meydana gelirse bir alerji uzmanına gitmeniz gerekir. Deniz ürünleri alerjileri ciddi ve şiddetli olabilir bu nedenle vakit kaybetmeden bir doktora gitmeniz gerekir. Alerji uzmanınız, alerjinizi teşhis ederken bazı testler kullanabilir. Deri prick ve kan testleri sıklıkla kullanılan testlerdendir. Deri prick testinde, az miktarda alerjen derinizin altına küçük bir çizik atılarak yerleştirilir. 15-20 dakika süren bu testin sonucunda kızarıklık, kabarıklık olması alerjiniz olduğu anlamına gelir. Kan testinde, antikor miktarına bakılır. Alerji uzmanınız, alerjinizi detaylı bir şekilde incelemek isterse moleküler alerji testi de yapabilir. Moleküler alerji testi, alerjinin bileşeni, şiddeti, moleküler yayılımı, çapraz reaksiyon gibi durumları ayrıntılı şekilde ortaya koyan bir testtir.  

İstiridye Alerjisi Tedavisi

İstiridye alerjiniz şiddetli olma eğilimindeyse, alerji uzmanınız size bir adrenalin oto enjektörü reçete edecektir. Bu enjektör, anafilaksi gibi şiddetli reaksiyonların tedavisinde kullanılan bir ilaçtır. Alerjik reaksiyonun hafif belirtileri için doktorunuz, antihistaminik ilaçlar reçete edebilir. Diğer besin alerjilerinde de olduğu gibi istiridye alerjisinde en etkili tedavi, istiridyeden ve istiridye içeren tüm ürünlerden uzak durmanız olacaktır. 

İstiridye Alerjisinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Dışarıda yemek yerken, yemeğinizin içindeki malzemeleri detaylı bir şekilde öğrenin.

Paketli bir ürün satın alırken, içerik etiketlerini detaylı bir şekilde okuyun. 

İçeriğinden şüphelendiniz yiyeceği yememeniz yararlı olacaktır. İçerik etiketi olmayan yiyecekleri yerken dikkatli olun. 

Adrenalin oto enjektörünüzü sürekli yanınızda bulundurun, son kullanma tarihinin geçmediğinden emin olmak için düzenli olarak kontrol edin. 

Çocuğunuzun, okulunu, kreşini, bakımından sorumlu olan kişileri, çocuğunuzun alerjisi hakkında bilgilendirin.