Astımlı çocukların ve astım riski yüksek çocukların nasıl beslenmesi gerektiği çok merak edilen bir konudur. Astımda beslenme konusu hakkında bilgi azdır. Astımı olan çocuğun beslenmesinde dikkat edeceğiniz küçük ipuçları hayatınızı kolaylaştırabilir.

Süt Tüketimine Dikkat Edin!

Sevgili anneler, bebeklerinizi özellikle ilk 6 ay anne sütü ile beslemeniz, mutlaka ihmal etmemeniz gereken faktörlerden biridir. Bununla birlikte inek sütünü ise 1 yaşından önce vermemelisiniz. Pastörize sütlerden, kutu sütlerden mümkün olduğunca uzak durmalısınız. Süt yerine yoğurt, peynir, kefir gibi geleneksel yöntemlerle mayalanmış süt ürünlerini tercih edebilirsiniz.

Mutlaka Tüketmeniz Gerekenler

Bol su için. Yeterli su kişinin bünyesine göre değişmektedir. Yeterince su içip içmediğinizi idrarınızın renginden anlayabilirsiniz. İdrarınız koyu ise yeterince su içmediğiniz anlamına gelir. Kaynak sularının tercih edilmesi de önemli faktörlerden biridir.

Taze sebze ve meyvenin faydaları su götürmez bir gerçek. Sebze ve meyve tüketimine küçük yaştan itibaren önem vermeniz çocuklarınızın sağlığı için çok önemlidir. Tüm meyvelerin farklı yararlarının olmasının yanında özellikle elma, astımı önlemede etkili olabilir. Meyve yeme konusunda zorlanıyorsanız taze sıkılmış meyve sularını da tercih edebilirsiniz.

Yeterli omega-3 alın. Omega 6 içeren ayçiçeği, mısır, soya, pamuk ve margarin gibi yağları menülerinizden çıkarın. Bunların yerine tereyağı, iç yağı, kuyruk yağı gibi doğal hayvani yağları veya zeytinyağının tercih etmeniz daha sağlıklı bir seçim olacaktır.  Omega 3 kaynağı olan balık tüketimini ihmal etmemeye dikkat edin.

Güneşi kullanın. Sağlığımız için ihtiyacımız olan D vitaminini almak için güneşten faydalanın. Çocuklarınızın vücutlarının yeterince D vitamini ile beslenebilmesi için kış mevsimi de olsa çocuklarınızı dışarı çıkarmalısınız.

Vücudumuzun faydalı mikroplara ihtiyacı vardır. Bunları kefir, yoğurt, turşu, sirke, nar ekşisi ve boza gibi gıdalarla alabilirsiniz.

Bilinmeyen Küçük İpuçları

-Sarımsak ve/veya kuru soğan faydalı olabilir.
-Domatese alerjiniz yoksa domates çorbası ya da domates salçası tüketin.
-Zerdeçal, alerjiye neden olan maddeleri azaltır. 2x 1-2 tatlı kaşığı zerdeçal (soğuk olarak) kistik fibroz ve astımlı çocuklarda çok faydalıdır
-Üzüm çekirdeği tozunun antioksidan ve antihistaminik etkisi vardır. 2x 1-2 tatlı kaşığı (soğuk olarak) almanız astımlı çocuklarda faydalı olabilir.

Yapmamanız Gerekenler

-Şişmanlık astımı artırabilir ve bu nedenle sağlıklı beslenerek ve spor yaparak şişmanlamaktan kaçının.
-Katkı maddesi ilave edilmiş, paketlenmiş gıdaları tüketmeyin.
-Gereksiz yere antibiyotik kullanımı astımı olumsuz etkileyebilir.
-Balık yağı, C vitamini, D vitamini, E vitamini, Magnezyum içeren gıdalar veya vitamin preparatlarını doktorun tavsiyesine göre veriniz. Tuzdan zengin beslenme alışkanlığı kazandırmayınız.
-Bıldırcın yumurtası gibi gereksiz besinlere boşuna para harcamamanızı tavsiye ederim.

Prof. Dr. Ahmet Akçay