Maya bir mantar türüdür. Unlu mamullerde ve bira gibi bazı alkollü içeceklerin yapımında sıklıkla kullanılır. Maya bazı kişilerde aşırı hassasiyete veya alerjiye neden olabilir. Maya aşırı duyarlılığı, bir alerjiden farklıdır. Alerjiye neden olan bağışıklık sisteminin aşırı tepkisidir. Bağışıklık sistemi, zararsız olan bazı maddeleri zararlı olarak algılar ve bu maddelerle mücadeleye girişir. Bu durumun sonucunda alerjik reaksiyon meydana gelir. Besin hassasiyetleri ise sindirim sistemi ile alakalıdır ve bağışıklık tepkisini içermez. Maya alerjisi olan kişilerin, maya ve maya içeren bileşenlerin tümünden uzak durması gerekir.

Maya Alerjisinin Belirtileri Nelerdir?

Maya alerjisinin belirtileri mide ağrısı, gaz ve cilt tahrişini içerebilir. Maya birçok gıdada bulunur. Mayaya alerjisi olan kişilerde hafif ila şiddetli arasında değişen reaksiyonlar olabilir. Belirtiler, ishal, şişkinlik, gaz ve mide rahatsızlığı gibi gastrointestinal problemleri içerebilir. Bazı insanlar kızarıklık veya başka bir cilt tahrişi geliştirir.

Nadir de olsa maya alerjisi, anafilaksi adı verilen şiddetli bir reaksiyona neden olabilir. Anafilaksi son derece şiddetli ve ciddi bir reaksiyondur bu nedenle acil tıbbi müdahale gerektirir. Anafilaksi; nefes almada zorluk, düşük kan basıncı, hızlı ya da zayıf nabız gibi belirtilerle kendini gösterebilir. 

Maya Alerjisinin Teşhisi

Sizde veya çocuğunuzda maya alerjisi olduğundan şüpheleniyorsanız ya da herhangi bir alerji belirtiniz varsa bir alerji uzmanına gitmeniz gerekir. Alerji uzmanları, alerji konusunda üst ihtisas yapan doktorlardır ve alerjilerin teşhisini yapacak en yetkili doktorlardır. Doktorunuz, belirtilerinizle ilgili detaylı sorular soracak, tıbbi öykünüzü alacak ve fizik muayene yapacaktır. Bununla birlikte alerji uzmanınız teşhise yardımcı olması için bazı testler kullanılabilir. Deri prick testi ve kan testleri, alerjilerin teşhisinde sıklıkla kullanılan testlerdendir. Alerji uzmanınızın teşhiste kullanacağı yöntem, belirtilerinize ve mevcut sağlık durumunuza göre değişiklik gösterebilir. 

Maya Alerjisinin Tedavisi

Maya alerjiniz varsa, en etkili tedavi, maya içeren besinlerden kaçınmaktır. Bu sebeple özellikle dışarıda yemek yerken, paketli ürünleri satın alırken son derece dikkatli olmanız gerekir. Paketli gıdaları alırken, etiketlerini dikkatli bir şekilde okumalısınız. Etikette içerik belirtilmiyorsa ya da şüphelendiğiniz bir yiyecekse, o yiyecekten uzak durmanız yararlı olacaktır. 

Alerji uzmanınız, maya alerjisinin belirtilerini yönetmek için antihistaminikler önerilebilir. Mayaya maruz kalan ve alerjik reaksiyon yaşayan kişilerin belirtileri antihistaminik ilaçlarla tedavi edilebilir. Bu ilaçlar, alerjik reaksiyon oluşmasını engellemez, sadece belirtileri tedavi eder. Alerjiniz şiddetliyse ve anafilaksi eğilimindeyse, alerji uzmanınız adrenalin oto enjektörü reçete edebilir. Bu enjektör, anafilaksi gibi şiddetli bir reaksiyonun acil tedavi edilmesine yardımcı olan bir ilaçtır. 

Maya Alerjisinde Kaçınılması Gereken Yiyecekler

Ekşi mayalı ekmekler ve kekler maya içerebilir ve alerjik reaksiyonu tetikleyebilir.

Yanlışlıkla maya tüketme riskini azaltmak için etiketleri dikkatlice okuyun. Maya içeren yiyecekler şunları içerir:

Unlu mamuller: Maya, kekler ve ekşi mayalı ekmekler gibi yiyecekleri mayalamak için yaygın olarak kullanılır.

Alkollü içecekler: Maya, çoğu alkollü içecekte şekeri fermente etmek için kullanılır. Bununla birlikte, damıtılmış alkollü içecekler çok fazla maya içermeyebilir.

Maya alerjisi olan bazı kişilerin küfe karşı da alerjisi olabileceğinden, testler ek gıdaların reaksiyonlara neden olup olmayacağını belirlemeye yardımcı olabilir. Bunlar küfle yapılan peynirleri içerebilir.