Yumurta alerjisi, bebeklerde en sık görülen besin alerjilerinden biridir. Yumurta alerjisi tedavisi, yumurtaya karşı alerji gelişen çocuklara uygulanmaktadır. Tedavide en önemli olan yumurta içeren gıdalara karşı diyet yapmaktır.

Randevu ve Bilgi İçin Sizi Arayalım

    Yumurta Alerjisi Ve Diyet

    Asıl tedavi yumurta içeren gıdalara karşı diyet yapmaktır. Diyetle birlikte yumurta alerjisinin neden olduğu cilt alerjisi ve egzamaya karşı tedavi verilmelidir. Özellikle yumurta içeren ve yumurta ile çapraz reaksiyon yapan gıdalar diyetten çıkarılmalıdır. Anne sütü alan çocuklar da anne de yumurta ürünlerini tüketmemelidir. Çünkü anne sütünden de yumurta proteini geçebilmektedir. Çok az bir miktarı bile çocukta önemli sorunlara neden olabilir.

    Hangi Besinler Yasaklanmalıdır?

    Yumurta ve yumurta içeren gıdalar verilmemelidir. Yumurta içeren besinler ve yumurta ile çapraz reaksiyon oluşturan besinler de tüketilmemelidir. Yumurta içeren besinler, bisküvi, bebe bisküvisi, kurabiye, mayonez, pastalar, tatlılar, hamur işleri, makarna, şekerler, bazı şekerlemeler, dondurma, krema, mayonez, hazır çorba, badem ezmesi, her türlü hamur işi yumurta içerebilir. Tüketilen gıdaların etiketi okunmalı ve yumurta içerip içermediğine bakılmalıdır. Yumurta ile çapraz reaksiyon maddelerden de kaçınılmalıdır. Bu konuda çocuk alerji uzmanlarından yardım istenmelidir.

    Çocukta Beslenme Nasıl Düzenlenmeli?

    Yumurta önemli bir besindir ancak yeri doldurulamaz değildir. Alternatif besinlerle beslenilmelidir. Yumurtada protein, B12 vitamini, B2 vitamini, B5 vitamini, biotin, selenyum vardır. Bu besinleri içeren gıdalarla takviye edilmelidir. Bunlar et, balık, süt, peynir yoğurt, tahıl, baklagiller, sebze, meyve, yeşil yapraklı sebzeler ve domatestir. Genelde yumurta alerjisi ile birlikte süt alerjisi de olduğu için süt ve balık dışındaki gıdalar ile takviye edilmelidir. Besinlerin yanında vitamin takviyesi de yapılabilir.

    Yumurta Alerjisinde İlaç Tedavisi Var Mı?

    İlaç tedavisi daha çok yumurta alerjisi gelişen çocuklarda kaşıntı, huzursuzluk ve cilt bariyerini düzeltmek için uygulanmaktadır. Kaşıntı varsa kaşıntıya yönelik tedavi verilmelidir. Ciltte kuruma varsa cilt bariyerini kuvvetlendirici nemlendiriciler verilmelidir.

    Yumurta Alerjisinde Hangi Aşılara Dikkat Edilmelidir?

    Kızamık-kızamıkçık-kabakulak aşısı ve grip aşısı yapılmadan önce doktorunuza danışmanız gerekir. Çünkü bu aşıların yumurta alerjisi olan çocuklarda dikkatle yapılması gerekir.

    Bu Alerji Neden Önemlidir?

    Bu alerjik yürüyüşün bir başlangıcıdır. Yumurta alerjisi sonrasında egzama ve ileri yaşlarda astım ve alerjik nezle gelişme riski yüksektir. Bu nedenle ilerde bu hastalıkların gelişmemesi için önlemler alınmalıdır.

    Alerjisi olan çocukların besin alerjileri ve alerji hastalıkları konusunda uzmanlar tarafından teşhis edilip tedavi edilmesi çok önemlidir. Çocuk alerji/immünoloji uzmanları çocuklardaki besin alerjileri ve alerji hastalıkları konusunda özel eğitim almış uzmanlardır. Bu nedenle çocuk alerji uzmanları tarafından yumurta alerjisinden şüphelenilen çocukların incelenmesi ve teşhis konulup tedavi edilmesi gerekir.