Kuruyemiş alerjileri, oldukça yaygın olan besin alerjilerindendir. Besin alerjisine neden olabilen pek çok besin vardır ancak 8 besin, tüm besin alerjilerinin büyük bir kısmından sorumludur. Bu besinler şunlardır; inek sütü, yumurta, buğday, soya, kabuklu ağaç yemişleri, balık, kabuklu deniz ürünleri, yer fıstığı. Kuruyemiş alerjileri, vücudunuzun bağışıklık sisteminin kuruyemişlerde bulunan proteinlere aşırı tepki vermesidir. Vücudunuz onları potansiyel bir tehdit olarak görür ve onlarla savaşmaya çalışır. Bu tepki alerjik bir tepkidir. Yuttuğunuz veya soluduğunuz çok küçük bir parça bile alerjik reaksiyona neden olabilir ve şiddetli olabilir. Fındık alerjileri de kabuklu ağaç yemişleri alerjilerindendir ve oldukça yaygındır.
Fındık Alerjisinin Belirtileri
Her insanın bağışıklık sistemi farklıdır ve fındık alerjileri, hafif ila şiddetli arasında değişen çeşitli belirtilere neden olabilir. Şiddetli bir alerjik reaksiyondan önce ortaya çıkabilecek hafif alerjik belirtiler şunları içerir:
- Deride kabarık kırmızı yumrular, kurdeşen (ürtiker),
- Dudakların şişmesi,
- Boğazda ve ağızda karıncalanma,
- Kaşıntılı cilt ve döküntü,
- Burun akması,
- Kramplar, mide ağrısı, mide bulantısı veya kusma gibi sindirim belirtileri.
Şiddetli Alerjik Reaksiyon – Anafilaksi
Fıstık ve kabuklu ağaç yemişleri, şiddetli alerjik reaksiyonlara neden olan en yaygın gıdalar arasındadır. Acil tıbbi müdahale gerektiren anafilaksi son derece şiddetlidir ve belirtileri şunları içerir:
- Zor veya gürültülü solunum,
- Dilin şişmesi,
- Boğazın şişmesi veya sıkışması,
- Konuşma zorluğu veya boğuk bir ses,
- Hırıltı veya kalıcı öksürük,
- Kalıcı baş dönmesi veya çökme,
- Küçük çocuklarda solgunluk ve sarkıklık.
Fındık Alerjisi Nedenleri
Tüm alerjiler için, bağışıklık sistemi spesifik alerji tetikleyici moleküllere (alerjenler) tepki verir. Bağışıklık sistemi, alerjeni algılayan ve inflamatuar reaksiyonlara ve histamin adı verilen bir kimyasalın salınmasına neden olan antikorlar üretir. Histamin, kurdeşen, saman nezlesi ve diğer alerjik semptomlara neden olur. Alerjik reaksiyonunuzu tetikleyen moleküller bir dizi gıdada bulunabilir ve bu molekülü içeren gıdalara karşı alerjik reaksiyon gösterebilirsiniz. Bu nedenle bazı kişilerin kaju ve Antep fıstığındaki aynı alerji tetikleyicisine alerjisi vardır. Bu çapraz reaktivite olarak adlandırılır. Fındığa ek olarak, çok çeşitli ağaç kuruyemişleri de bazı insanlarda alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Bunlardan bazıları şunlardır:
- Badem,
- Brezilya fındığı,
- Kaju fıstığı,
- Ceviz,
- Macadamia fıstığı,
- Pikan cevizi,
- Çam fıstığı,
- Antep fıstığı.
Tohum alerjisinin en yaygın türü susamdır, ancak ayçiçeği ve haşhaş tohumu gibi diğer tohum türleri de alerjiye neden olabilir. Büyük bir tohum olan Hindistan cevizi yemeye karşı alerjik reaksiyonlar nadirdir. Bununla birlikte, Hindistan cevizi içeren kozmetik ve ürünlerle temasın neden olduğu alerjik reaksiyon (kontakt dermatit) daha yaygındır. Fıstık, kabuklu ağaç yemişleri ve tohum alerjileri şiddetli ve ciddi olabilir. Bu nedenle herhangi bir belirtiniz varsa vakit kaybetmeden bir alerji uzmanına gitmeniz gerekir.
Fındık Alerjisi Teşhisi
Alerjik belirtileriniz varsa, durumu netleştirmek için bir alerji uzmanına gitmeniz gerekir. Alerji uzmanınız, potansiyel alerjinin türüne bağlı olarak bir dizi yöntem kullanarak alerji testi yapabilir. Fındık alerjinizi teşhis deri prick testinde, az miktarda alerjen, küçük bir çizik atılarak derinizin altına yerleştirilir ve vücudunuzun bu alerjene vereceği tepki gözlemlenir. 15-20 dakika süren bu test sonucunda, kızarıklık ya da kabarıklık olması alerjiniz olduğu anlamına gelir. Kan testinde ise antikor miktarı ölçülür. Alerji uzmanınızın teşhiste kullanacağı test ve yöntem, belirtilerinize ve mevcut durumunuza göre değişiklik gösterebilir.
Fındık Alerjisi Tedavisi
Fındık alerjisinde en etkili tedavi, fındık ve fındık içeren her şeyden kaçınmadır. Paketli ürünleri satın alırken, dışarda yemek yerken yediğiniz şeylerin içeriğine hakim olmanız gerekir. Fındığın kullanım alanı oldukça geniştir ve aklınıza gelmeyen ürünlerde bile kullanılabilir. Bu nedenle içeriğini bilmediğiniz ya da içeriğinden şüphelendiğiniz herhangi bir şeyi tüketmemeniz gerekir. Alerjiniz şiddetliyse, alerji uzmanınız sürekli yanınızda bulundurmanız gereken bir adrenalin oto enjektörü reçete edecektir. Bu enjektör, anafilaksi gibi şiddetli durumların tedavisinde kullanılır. Alerji uzmanınız adrenalinin kullanılması gereken durumlar ve kullanım şekli hakkında sizi bilgilendirecektir.