Kinoa, tahıl ürünü olarak yetiştirilen çiçekli bir bitkidir. Tahıl olarak kullanılmasına rağmen kinoa buğday, arpa veya pirinç gibi gerçek bir tahıl değildir ve aslında ıspanakla yakından ilgilidir. Besin değeri açısından oldukça zengin olan kinoa, protein, diyet lifi, B vitaminleri ve diyet mineralleri açısından zengindir. Kinoa çok yönlü bir malzemedir ve içerdiği yemekler temel gıdalardan baharatlı lezzetlere kadar çeşitlilik gösterir. Gluten içermediği için buğday veya gluten alerjisi olanlar ve çölyak hastalığı olanlar için ideal bir buğday ikamesidir.
Kinoa, bazı kişilerde alerjik reaksiyona neden olabilir. Bağışıklık sisteminin bazı besinlerde bulunan proteinleri zararlı olarak görmesi, alerjik reaksiyona neden olur. Zararlı madde ile savaşmak için bazı kimyasallar salınımı sonucu da alerjik reaksiyon belirtileri ortaya çıkar.
Kinoa Alerjisinin Belirtileri
Kinoaya maruz kaldıktan kısa süre sonra, reaksiyon belirtileri ortaya çıkar. Bazı durumlarda, semptomlar 4-6 saat veya daha uzun süre gecikir. Kinoaya karşı şiddetli bir alerjiniz varsa şu belirtiler meydana gelebilir:
- Nefes almada zorluk,
- Kan basıncında azalma,
- Hızlı kalp atış hızı.
Bu belirtiler son derece önemli ve ciddidir, anafilaksi olduğunu gösterir. Anafilaksi acil müdahale gerektirir, müdahale edilmediği durumlarda ölüme neden olabilir.
Bazı diğer belirtiler ise şu durumları içerir:
- Öksürük,
- Yutma güçlüğü,
- Boğazda sıkışma hissi,
- Mide krampı,
- Dilin şişmesi,
- Kusma,
- Hırıltı.
Alerjiler yaşla birlikte gelişebilir. Geçmişte sorunsuz kinoa tüketen bir kişi, yemeği yedikten sonra aniden alerjik reaksiyon fark edebilir.
Kinoa Alerjisi Teşhisi
Kinoa yedikten sonra alerjik belirtiler yaşıyorsanız ya da alerjiniz olduğundan şüpheleniyorsanız bir alerji uzmanına gitmeniz gerekir. Alerji uzmanınız, belirtilerinizle ilgili detaylı sorular sorduktan sonra tıbbi geçmişinizi alacak ve fizik muayene yapacaktır. Daha sonra mevcut durumunuza uygun yöntemlerle alerji uzmanınız kinoa alerjinizin olup olmadığını teşhis edecektir.
Kinoa Alerjisinin Tedavisi
Kinoa alerjisi varsa, kinoadan ve kinoa içeren tüm yiyeceklerden uzak durmanız gerekir. Kinoa genellikle salataların bir bileşenidir ve yaygın olarak et olmayan burgerlerin kıvamına ve tadına yardımcı olmak için kullanılır. Kinoanın kullanım alanı da günden güne artmaktadır. Durum böyle olunca kinoadan kaçınmak daha zor bir hale gelebilir. Özellikle dışarıda yemek yerken, yemeği hazırlayan kişiye, yemeğin içeriğini sormanız gerekir. Satın aldığınız paketli gıdaların etiketlerini dikkatli bir şekilde incelemeniz yararlı olacaktır. İçeriğinden şüphelendiğiniz yiyecekleri yememeniz gerekir.
Farkında olmadan kinoaya maruz kalmanız durumunda belirtilerden kaynaklanan rahatsızlık hissini azaltmak için alerji uzmanınız antihistaminik ilaç reçete edebilir. Bu ilaçlar, histaminin etkisini azaltarak belirtileri tedavi eder. Ancak alerjik reaksiyon oluşmasına engel olmaz.
Alerjiniz şiddetliyse ve anafilaksi eğilimindeyse alerji uzmanınız adrenalin oto enjektörü reçete edecektir. Bu enjektör, anafilaksiye müdahale edilmesini sağlar ve hayat kurtarıcı olabilir. Alerji uzmanınız, bu ilacın kullanım detayları hakkında size bilgi verecektir.