Çok yaygın olmasa da kiraz alerjisi alerjik reaksiyona neden olabilen meyvelerden biridir. Bağışıklık sistemi, genel olarak zararsız bir maddeyi zararlı olarak algıladığında alerjik reaksiyon meydana gelir. Besin alerjilerinde bağışıklık sisteminiz reddettiği besinlerdeki proteinlere saldırır ve olumsuz belirtilere neden olur.
Kiraz Alerjisi Nasıl Olur?
Kiraz alerjileri, birincil veya ikincil reaksiyonlar olarak sınıflandırılabilir. Birincil kiraz alerjisi, meyvenin doğrudan kendisine alerjiniz olduğu anlamına gelir. Bu tip bir kiraz alerjisi daha az yaygındır. Kiraz gibi meyvelere karşı alerjiler genellikle oral alerji sendromu adı verilen bir durumla ilişkilidir. “Polen-gıda sendromu” olarak da adlandırılan oral alerji sendromu, çiğ meyveyi yedikten sonra genel olarak ağız ve yüz çevresinde meydana gelen hafif belirtilerle kendini gösteren bir durumdur. Polen alerjiniz erken yaşlarda, çocukluk döneminde başlayabilir. Daha sonra kiraz gibi bir meyveye karşı ikincil bir alerji geliştirebilirsiniz. Bu durumuna yaygın olarak neden olan polen, huş ağacı polenidir. Huş ağacı polenindeki proteinler ile kirazda bulunan proteinler, benzer alerjenik proteinleri paylaşır. Bu durumunun neticesinde huş ağacı polenine alerjiniz varsa kiraza karşı da alerjik belirtiler gösterebilirsiniz.
Kiraz Alerjisinin Teşhisi
Besin alerjileri ve diğer alerjilerin teşhisi ve tedavisi için alerji uzmanına gitmeniz gerekir. Alerji uzmanınız, belirtilerinizi detaylı bir şekilde anlatmanızı isteyecek ve tıbbi geçmişiniz hakkında sorular soracaktır. Daha sonra teşhise yardımcı olabilecek bazı testler yapabilir. Alerji uzmanınız, yapacağı test, belirtilerinize ve mevcut durumunuza göre belirleyebilir. Alerjilerin teşhisinde genel olarak deri ve kan testleri kullanılır. Bazı durumlarda ise besin yükleme testleri yapılabilir.
Kiraz Alerjisinin Tedavisi
Kiraz alerjiniz varsa, kirazdan kaçınmak en iyi tedavi yöntemidir. Kirazın kendisinin yanı sıra kirazdan elde edilen ürünlerden de kaçınmanız gerekir. Örneğin; jöleler, reçeller, şekerler, bazı pişmiş ürünler ve meyve suları kiraz içerir. İkincil tip kiraz alerjisinde, pişmiş kiraz alerjiye neden olmayabilir. Kirazı pişirerek tüketip tüketemeyeceğiniz konusunda alerji uzmanınız sizi bilgilendirecektir. Ancak birincil tip kiraz alerjisinde, kirazı hiçbir şekilde tüketmemeniz gerekir. Reaksiyonun hafif belirtilerini tedavi etmek için alerji uzmanınız antihistaminik ilaç reçete edebilir. Bu ilaçlar, belirtilerin tedavisinde etkilidir ancak reaksiyon oluşmasını engellemez.
Anafilaksi ve kiraz
Bazen şiddetli gıda alerjisi olan kişiler, anafilaksi adı verilen bir reaksiyon için risk altındadır. Anafilaksi, şiddetli ve ciddi bir durumdur. Tipik belirtileri şunları içerir:
- Nefes almada zorluk,
- Göğüs ve boğazda sıkışma,
- Yüzün şişmesi,
- Kaşınan cilt,
- Kurdeşen,
- Düşük kan basıncı,
- Hızlı kalp atımı,
- Karın ağrısı,
- Mide bulantısı ya da kusma,
- Baş dönmesi,
- Baygınlık.
Anafilaksi, acil tıbbi müdahale gerektirir. Alerji uzmanınız, alerjiniz şiddetine göre size sürekli yanınızda bulundurmanız gereken adrenalin oto enjektörü reçete edecektir. Anafilaksi durumunda bu iğnenin kullanılması hayati önem taşır.
Özetleyecek olursak:
Kiraz alerjileri genellikle oral alerji sendromu ile ilişkilidir. Ancak alerjinizin nedenini öğrenmek ve alerjinizi yönetmek için bir alerji uzmanı ile birlikte hareket etmeniz yararlı olacaktır. Diğer alerji türlerinin aksine, gıda alerjilerinden kaynaklanan komplikasyonları önlemenin tek gerçek yolu, bu gıdalardan tamamen kaçınmaktır. Kazara kiraza maruz kalma durumunda atabileceğiniz diğer adımlar hakkında alerji uzmanınızla konuşmanız gerekir.