Patates alerjileri nadirdir. Ancak nadir olmasının yanı sıra hem çocukları hem de yetişkinleri etkileyebilir. Patates alerjisinde, patatesi yemek ya da patatese dokunmak alerjik belirtilere neden olabilir. Bu belirtileri hafif ya da şiddetli arasında değişiklik gösterebilir. Kişinin patates alerjisi olduğunda, bağışıklık sistemi patateslerdeki patatin veya solanin içerebilen belirli bileşiklere olumsuz tepki verir. Patates alerjisi olan kişiler genellikle patatestekilere benzer alerjenler içeren diğer maddelerle çapraz duyarlılık gösterirler.
Patates Alerjisi Nedir?
Bağışıklık sisteminin, patateste bulunan belirli proteinleri zararlı olarak görmesi alerjik reaksiyonun ortaya çıkmasına neden olur. Bağışıklık sistemi vücudu korumak için zararlı olarak gördüğü maddelerle bir mücadeleye girişir. Bağışıklık sistemi, vücudu korumaya çalışmak için beyaz kan hücrelerini ve IgE antikoru gibi diğer bileşikleri gönderir. Bazı beyaz kan hücreleri ve mast hücreleri histamin salgılar. Bu tepki, patates alerjisinin çok sayıda belirtisine neden olur. Patatin adı verilen bir glikoprotein ve solanin gibi alkaloidler de dahil olmak üzere patateslerdeki çeşitli maddeler alerjik reaksiyonu tetikleyebilir. Patates alerjisi olan biri, diğer gıda alerjileri ve diğer bitki ailelerinin üyelerine de çapraz duyarlılık gösterebilir.
Patates Alerjisinin Belirtileri
Patates alerjisi olan kişiler, patatese maruz kaldıktan kısa süre sonra belirtileri yaşamaya başlarlar. Bazen patatese dokunmak da belirtilere neden olabilir. Belirtiler kişiden kişiye değişebilir, ancak patates alerjisinin tipik belirtileri şunlardır:
- Kaşıntılı gözler,
- Bakıntısı veya tıkalı burun ve hapşırma dahil rinit,
- Kırmızı, kaşıntılı cilt,
- Kurdeşen, egzama veya benzeri döküntüler,
- Boğaz ağrısı veya cızırtılı boğaz.
Risk Faktörleri
Patates bitkileri, domates, patlıcan ve biber de içeren itüzümü ailesinin Solanaceae’nin bir parçasıdır. Patates alerjisi olan kişiler, bu ailede bulunan diğer bitkilere de alerjik olabilir. Solanaceae ailesinin üyeleri şunları içerir:
- Domates,
- Patlıcan,
- Kırmızı biber,
- Tütün,
- Küçük domates,
- Dolmalık biber,
- Pepino kavun,
- Bamya.
Patates alerjisi olan kişiler, aynı ailede bulunan diğer bitkilerle çapraz reaksiyona girebilir. Ayrıca patates alerjisi olan kişilerde latekse karşı da alerjik reaksiyon olabilir. Besin alerjisi olan çocukların tahminen %40’ı birden fazla besine reaksiyon gösterir. Bir gıda alerjisine sahip olmak, diğerine sahip olmak için bir risk faktörüdür.
Patates Alerjisinin Teşhisi ve Tedavisi
Sizde veya çocuğunuzda patates alerjisi belirtileri varsa bir alerji uzmanına gitmeniz gerekir. Alerji uzmanınız, teşhiste kullanacağı bazı testlerle alerjiniz olup olmadığını ortaya koyacaktır. Bununla birlikte aynı bitki ailesinin diğer üyelerine karşı alerjiniz olup olmadığı hakkında da sizi bilgilendirecektir.
Patates alerjisi teşhisi aldıysanız, patatesten ve patates içeren tüm besinlerden uzak durmanız gerekir. Alerjik reaksiyonun hafif belirtilerini tedavi etmek için alerji uzmanınız antihistaminik ilaç almanızı önerebilir. Alerjiniz şiddetliyse alerji uzmanınız sürekli yanınızda bulundurmanız gereken adrenalin oto enjektörü reçete edecektir.
Kaçınılması Gereken Yiyecekler
Patates birçok öğünde, atıştırmalıkta ve hatta içeceklerde bulunan bir bileşendir. Alerjisi olan kişilerin, rahatsız edici ve tehlikeli olabilecek belirtilerin ortaya çıkmasını ve alerjik reaksiyonu önlemek için bu besinlerden uzak durması gerekir. İçerisinde patates bulunan yiyecekler şunları içerir:
- Cips, patates kızartması ve birçok tuzlu atıştırmalık,
- Güveç,
- Gnocchi gibi belirli makarna türleri,
- Birçok çorba, güveç ve püre.
Patates nişastası veya patates unu, pek çok işlenmiş gıdada çeşitli nedenlerle kullanılan gizli bir bileşendir. Yiyeceklerin kıvamını artırmak gibi daha pek çok nedenle patates kullanılır. Patates unu bazen unlu mamuller için tariflerde buğday ununun yerini alır. Özellikle paketli gıdalar satın alınırken etiketlerinin dikkatle incelenmesi gerekir. İçeriğinden şüphelendiğiniz gıdayı almamanız yararlı olacaktır.