Diğer isimleri malta eriği, ve sarıkız olan yenidünya meyvesi; tıpkı elma, şeftali, erik, fındık, badem, armut gibi gülgiller ailesindendir. Bu besinlerden herhangi birisine karşı gelişen alerji, gülgiller ailesinden öteki besinlere karşı da gelişebilir. 100 gram ağırlığında bir yenidünya 50 ila 160 kalori aralığındadır. Yenidünya meyvesi içinde çok fazla vitamin ve mineral barındırmaktadır. Yenidünya bir antioksidan kaynağıdır ve kalp üzerinde çok fazla yararlı etkisi bulunmaktadır.
Yenidünya Alerjisi Nasıl Oluşur?
Özellikle huş ağacına karşı alerjisi olan bireylerde yenidünya alerjisi yoğun bir şekilde görülebilmektedir. Yenidünya alerjisinin, spesifik olarak elmaya benzer bir alerjen olduğu söylenmektedir. Bu durum ise daha çok ısıya duyarlı olan bitkilerde bulunan profilin benzeri alerjenlerdir. Yenidünya alerjisi ısıya dayanıklı değildir. Yenidünya alerjisi ısıya karşı duyarlıdır ve tüketildiği zaman genellikle mide asidinde alerjen olma durumunu kaybeder. Bunun yanı sıra genel anlamda ağız içinde ve sümüklü kaka şeklinde belirtileri görülmektedir. Yenidünya tüketilmeye başlandığı anda dilde, dudakta şişme ve kızarma, boğazda gıcıklanma gibi belirtilerle kendini gösterir ve mide asidine ulaştığı zaman genelde alerjen olma özelliğini kaybettiğinden dolayı fazla belirti vermemektedir. Yenidünya alerjisinde genel anlamda ciddi reaksiyonlar beklenmemektedir. Bu sebeple yenidünyaya karşı alerjenlerin gelişme olasılığı oldukça düşük olduğu ve içerisindeki kalori miktarı da fazla olduğu için özellikle diyet yapan anneler için besleyici bir gıda olabilmektedir. Yenidünya, çocuklar için de ek gıdaya başlama sürecinde uygun bir meyve olabilir.
Yenidünya Alerjisi Teşhisi
İlk olarak 18 yaşından küçüklerin çocuk alerji uzmanına, 18 yaşından büyük kişilerin ise yetişkin alerji uzmanına gitmelerinde fayda vardır. Alerji uzmanına muayene olmaya gitmeden bir hafta evvel alerji ve öksürük şuruplarını ve tabletlerini kullanımının kesilmesi gerekir. Muayeneye aç ya da tok gitmek önemli değildir fakat tok gidilmesi daha uygun görülmektedir. Alerji uzmanına görülmeden evvel, yanınızda muayenede kullanılacak bir tane yenidünya numunesi getirilmesi uygun olacaktır çünkü yenidünyanın kendisinden de alerji testi yapılabilir. Alerji uzmanı belirtileri dinledikten sonra yenidünya alerjisinden şüpheleniyorsa buna karşı test yapılır. Yenidünyanın alerji testi için solüsyon bulmak zor olduğu için yenidünyanın kendinden alerji testi yapmak gerekiyor. Yaklaşık 15 dakika içerisinde belirtiler ortaya çıkar ve vücuttaki kabarıklığa göre teşhis konulabilir. Yenidünya alerjisine karşı konulan teşhis hassasiyeti belirlemektedir. Yenidünya alerjisine karşı alerjen reaksiyonlarının az olması halindeyse deneme yapmak gerekmektedir; yenidünya tüketildikten sonra vücutta bir reaksiyon ortaya çıkmıyorsa sorun görülmemektedir. Fakat reaksiyonlar görülüyorsa, bir problemden bahsedilebilir. Bu noktada yenidünyayı 240 derecede beş dakika mikrodalgaya atarak veya fırınlayarak tüketmek faydalı olabilir. Özellikle antiasit veya ülser ilaçları kullanılıyorsa, fırınlama olayına daha çok önem verilebilir. Vücutta yenidünyaya karşı egzama oluşması halinde’ fırınlama işleminin yenidünya alerjisinin çözümüne karşı bir faydası olmayacaktır.
Çocuklarda ek gıdaya başlama aşamasında ise ilk olarak çocuğun diline ve dudağına yenidünya meyvesini dokundurulması ve daha sonrasında eser miktarda verilip, gün gün miktarın arttırılması ve belirtilerinin izlenmesi gerekmektedir.
Yenidünya Alerjisi Tedavisi
Yenidünya tüketildikten sonra kızarma ve kaşınma oluştuysa antistaminikler verilebilir fakat ciddi reaksiyonlar oluşmuşsa adrenalin oto-enjektörü kullanmak gerekebilir fakat genelde yenidünyaya karşı ciddi alerjik şok benzeri alerjiler sık rastlanan bir durum değildir. Ciddi reaksiyonların görülmesi halinde birey yatar pozisyonda, bacaklarının altına yastık koyarak adrenalin oto-enjektörü uygulanmalı ve derhal ambulansa haber verilmelidir. Kişinin huş ağacına karşı alerjisi bulunması halinde polenine karşı alerji aşı tedavisi yapılması yenidünya alerjisini önleyebilir.