Besin alerjileri, gittikçe artış gösteren ve çok sayıda kişiyi etkileyen alerjilerdendir. Alerjiye neden olabilecek pek çok besin varken tüm besin alerjilerinin çoğunu 8 besin oluşturur. Buğday da bu besinlerden biridir. Buğday alerjisi, buğday içeren yiyecekleri yemeye ve bazı durumlarda buğday ununu solumaya karşı alerjik bir reaksiyondur. Genellikle çocukluk çağında ortaya çıkan buğday alerjisini çoğu çocuk ilerleyen yaşlarında aşar.
Buğday Alerjisi Belirtileri
Buğday alerjiniz varsa, içinde buğday olan bir şey yedikten sonra dakikalar veya saatler içinde belirtileriniz olabilir. Buğday alerjisinin belirtileri şunları içerebilir:
- Ağız ve boğazda şişme, kaşıntı veya tahriş
- Ciltte şişme, kaşıntı, kurdeşen veya kızarıklık
- Burun tıkanıklığı,
- Baş ağrısı,
- Nefes almada güçlük,
- Kramplar, mide bulantısı veya kusma,
- İshal.
Buğday alerjisi şiddetli olduğu durumlarda, diğer belirtilere ek olarak anafilaksi adı verilen ve hayatı tehdit eden bir reaksiyona neden olabilir. Acil tıbbi müdahale gerektiren anafilaksinin belirtileri şunları içerir:
- Boğazda sıkışma hissi,
- Göğüste sıkışma veya ağrı,
- Ciddi solunum problemleri,
- Yutma güçlüğü,
- Soluk, mavi ten rengi,
- Baş dönmesi veya bayılma.
Buğday Alerjisinin Teşhisi
Sizde veya çocuğunuzda buğday alerjisi belirtilerinden bir ya da daha fazlası varsa vakit kaybetmeden bir alerji uzmanına gitmeniz gerekir. Alerji uzmanınız, belirtilerinizle ilgili detaylı sorular soracak, tıbbi öykünüzü alacak ve fizik muayene ederek teşhise yardımcı olması için bazı testler yapacaktır. Alerji uzmanınızın şu testleri yapabilir:
Cilt testi: Bu testte saflaştırılmış alerjen özlerinin küçük damlaları küçük damlaları kolunuza veya sırtınıza küçük bir iğne yardımı ile yerleştirilir. Bu bölge 15-20 dakika gözlemlenir; kırmızı, kaşıntılı bir yumru, buğdaya alerjiniz olduğu anlamına gelebilir.
Kan testi: Bir cilt rahatsızlığı veya belirli ilaçlarla olası etkileşimler nedeniyle cilt testi yapılamadığı durumlarda, alerji uzmanınız buğday proteinleri de dahil olmak üzere yaygın alerjenlere karşı alerjiye neden olan spesifik antikorlar için kan testi yapabilir.
Besin yükleme testi: Alerji uzmanınız, alerjiye neden olduğundan şüphelenilen besinleri kademeli olarak yemenizi isteyebilir. Bu yöntemle olası reaksiyonu doktorunuz bizzat gözlemleyecektir. Bu testin, acil durum ekip ve ekipmanlarının olduğu bir sağlık kliniğinden yapılması gerekir.
Buğday Alerjisinin Tedavisi
Buğday alerjisinde en iyi tedavi buğday proteinlerinden kaçınmaktır. Buğdayın kullanım alanın oldukça geniş olması, buğdaydan kaçınmanızı biraz zorlaştırabilir. Bu nedenle buğdayın nerelerde bulunduğunu bilmeniz size yarar sağlayacaktır.
Reaksiyon belirtilerinin tedavi edilmesi için alerji uzmanınız antihistaminik ilaç kullanmanızı önerebilir. Bu ilaçlar, alerjik reaksiyon oluşmasının önüne geçmez ancak reaksiyondan kaynaklanan belirtilerin giderilmesine yardımcı olur.
Şiddetli alerjiniz varsa sürekli yanınızda bulundurmanız gereken bir adrenalin oto enjektörü taşımalısınız. Alerji uzmanınız alerjinizin şiddetine göre bu ilacı reçete edecektir.
Buğdaydan Kaçınma
Bir reaksiyonu önlemek için buğday ve buğday içeren gıdalardan kaçınmanız çok önemlidir. Kendi hazırlamadığınız bir yemeği yemeden önce daima gıda etiketlerini okuyun ve içindekiler hakkında sorular sorun. Amarant, arpa, mısır, yulaf, kinoa, pirinç, çavdar ve tapyoka gibi diğer tahılları arayın. Karabuğday, buğdayla ilgili değildir ve yemek için güvenli kabul edilir.
Buğday veya bu bileşenlerden herhangi birini içeren gıdalardan kaçının:
- Galeta unu,
- Bulgur,
- Tahıl özü,
- Siyez,
- Un (çok amaçlı, ekmek, kek, durum, zenginleştirilmiş, graham, yüksek glutenli, yüksek proteinli, hazır, hamur işi, kendiliğinden kabaran, yumuşak buğday, çelik öğütülmüş, taş öğütülmüş, tam buğday),
- Makarna,
- İrmik.