Bağışıklık sisteminiz, genel olarak zararsız bir maddeyi tehdit olarak algılarsa, herhangi bir yiyecek veya içeceğe karşı alerjik bir reaksiyon meydana gelebilir. Alerjisi olan kişilerde bağışıklık sistemi diğer insanların büyük çoğunluğu için zararsız olan doğal bileşiklere aşırı tepki verebilir. İster sıcak ister soğuk olsun, şekersiz çay genellikle diğer birçok fitokimyasalın yanı sıra tanen, kafein ve teanin içeren siyah çay yapraklarından yapılır. Bu bileşiklere alerjik reaksiyonlar oldukça nadirdir, ancak meydana gelebilir. oldukça nadir olsa da çay alerjisine karşı dikkatli olmak ve belirtileri tanımak gerekir.
Çay Alerjisi Nasıl Olur?
İçeceklere karşı alerjik reaksiyonlar, gıdalara karşı alerjik reaksiyonlar kadar yaygın değildir. Çoğu gıda alerjisine yumurta, balık, deniz ürünleri, fındık, soya fasulyesi, buğday ve süt ürünleri neden olur. Buna karşılık, gazlı içecekler ve enerji içeceklerindeki yapay katkı maddeleri ve yüksek fruktozlu mısır şurubu da birçok soruna neden olsa da, içecek alerjilerinin büyük çoğunluğuna inek sütü neden olur. Bir yiyecek veya içeceğe karşı alerjik reaksiyon, vücudunuz başlangıçta bazı bileşenlere karşı antikorlar oluşturarak tepki verdiğinde ortaya çıkar. Ardından, “etiketlenmiş” bileşen vücudunuza daha sonra yeniden verildiğinde mast hücrelerinden büyük bir histamin salınımı tetiklenir. Siyah çayda alerjik reaksiyona veya diğer yan etkilere yol açabilecek bileşenler arasında tanenler, kafein ve teanin bulunur.
Çay Alerjisinin Belirtileri Nelerdir?
Çay alerjisinin belirtileri, kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Bazı kişilerde belirtiler hafif olabilirken bazı kişilerde ise şiddetli olabilir; genel olarak çayı tükettikten kısa süre sonra ortaya çıkar.
Çay alerjisinin belirtileri, diğer besin alerjilerinin belirtileri ile benzerdir ve tipik olarak şunları içerir:
- İshal,
- Burun akması,
- Kurdeşen veya tahriş olmuş kırmızı cilt,
- Ağızda karıncalanma,
- Gözde tahriş,
- Mide bulantısı,
- Nefes alma zorluğu,
- Astım veya boğaz şişmesi,
- Hapşırma.
Çay Alerjisi ve Çay İntoleransı
Çay içtikten sonra sindirim sistemi ile bazı sorunlar yaşayabilirsiniz. Bu durum çaya karşı hassasiyetiniz olduğu anlamına gelebilir. Besin hassasiyetleri ve besin alerjiler sıklıkla birbiri ile karıştırılır ancak iki durum da temelde farklı şeylerdir. Alerji, bağışıklık sisteminin bir tepkisi olarak ortaya çıkar ancak intolerans sindirim sistemi ile ilgilidir ve genel alerjik reaksiyon kadar ciddi sorunlara neden olmaz. Besin intoleransı ise sindirim sistemi ile alakalıdır ve belirtiler tüketilen besin miktarına göre değişkenlik gösterebilir.
Çay Alerjisinin Teşhisi ve Tedavisi
Sizde veya çocuğunuzda çay alerjisi belirtileri varsa vakit kaybetmeden bir alerji uzmanına gitmeniz gerekir. Çay alerjisi nadir bir alerji olduğu için teşhisi biraz zor olabilir. Bu nedenle alerji uzmanınız belirtileriniz, tıbbi geçmişiniz, ailenizde alerji olup olmadığı, başka alerjiniz olup olmadığıyla ilgili detaylı sorular soracaktır. Daha sonra, mevcut durumunuza uygun tanı yöntemleri ile alerjinizi teşhis edecektir. Çay alerjiniz doğrulanırsa, çay ve çay içeren her türlü üründen dumanız gerekecektir. Alerjiniz olan madde ile ve uzak durmanız diğer maddelerle ilgili doktorunuz sizi bilgilendirecektir. Paketli bir ürün satın alırken, ürün etiketini incelemeniz gerekir. Kendi yaptığınız dışında bir içecek içtiğinizde de içeceği hazırlayan kişiye malzemeleri sormanız yararlı olacaktır.
Alerji uzmanınız, şişlik, kaşıntı ve kurdeşen gibi belirtileri azaltabilecek bir antihistamin reçete edebilir. Bu ilaçlar, alerjik reaksiyon oluşmasına engel olmaz sadece belirtilerin tedavisine yardımcı olur.