Herhangi bir besin, o besine karşı duyarlı kişilerde alerjik reaksiyona neden olabilir. Besin alerjileri yaygındır ve dünya genelinde çok sayıda yetişkini ve çocuğu etkiler. Meyvelere karşı da alerjik reaksiyonlar görülebilmektedir. Çok yaygın olmasa da çilek de bazı kişilerde alerjik reaksiyona neden olabilir. Çilek alerjileri hafif olma eğilimindedir ancak hayati risk oluşturan reaksiyonlara da neden olabilir. Çilek sevilen ve popüler bir meyvedir; dolayısıyla kullanım alanı da oldukça geniştir. Bağışıklık sisteminin çilekte bulunan bazı proteinleri tehdit olarak görmesi, alerjiye neden olan ana durumdur. Bazı kişiler, pişirilmiş çileği herhangi bir alerji belirtisi olmadan yiyebilirler. Ancak bu durum herkes için geçerli değildir.
Çilek Alerjisinin Belirtileri
Çilek alerjisinin belirtileri kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Ancak belirtiler genellikle hafif ve orta şiddette olma eğilimindedir. Çilek alerjisinin belirtileri, çileğe maruz kaldıktan kısa süre sonra ortaya çıkar ve şunları içerir:
- Boğaz ve ağızda kaşıntı,
- Kaşınan cilt,
- Kurdeşen,
- Öksürük ve hırıltı,
- Baş dönmesi veya baş dönmesi,
- İshal,
- Kusma,
- Boğazda sıkışma hissi,
- Tıkanıklık.
Nadir durumlarda, çilek alerjisi, hayatı tehdit eden bir reaksiyon olan anafilaksiye neden olabilir. Anafilaksi oldukça ciddi bir durumdur ve belirtileri şunları içerir:
- Kalp atışında hızlanma,
- Dilde şişme,
- Hava yolunu tıkayan şişmiş bir boğaz,
- Kan basıncında önemli bir düşüş,
- Baş dönmesi ve baş dönmesi,
- Bayılma.
Çilek Alerjisinde Risk Faktörleri
Bazı durumlara sahip olmak, alerji geliştirme riskini artırabilir. Bu durumlara sahip olmak mutlaka alerjiniz olacağı anlamına gelmemekle birlikte şunları içerir:
- Ailede gıda alerjisi öyküsü,
- Huş poleni alerjisi,
- Astım,
- Egzama.
Çilek Alerjisinin Teşhisi
Çileğe karşı herhangi bir belirti gösterirseniz bir alerji uzmanına gitmeniz gerekir. Alerji uzmanınız, belirtilerinizi ve mevcut durumunuza da göz önüne alarak tanıya yardımcı olması için bazı testler kullanabilir. Deri delme ve kan testleri, sıklıkla kullanılan testlerdendir. Deri delme testinde, çilek alerjeninin küçük bir miktarı derinizin altına küçük bir çizik atılarak yerleştirilir ve vücudunuzun alerjene vereceği tepki ölçülür. Alerjenin olduğu bölgede kızarıklık, kabarıklık olması alerjiniz olduğu anlamına gelebilir. Kan testinde ise antikor miktarına bakılır. Alerji uzmanınız teşhiste birden fazla test ve tanı yöntemi de kullanabilir.
Çilek Alerjisinin Tedavisi ve Yönetimi
Sizde veya çilek alerjisi varsa en etkili yöntem, çilekten ve çilek içeren her şeyden uzak durmanızdır. Bu nedenle çilek içermediğinden emin olmak için ürün etiketlerini dikkatlice kontrol etmeniz gerekir. Çilek, kokteyllerde ve içeceklerde de yoğun olarak kullanılan bir meyvedir. Bu nedenle başkası tarafından hazırlanan herhangi bir yiyecek ve içeceği tüketmeden önce mutlaka içeriğini kontrol edin ve şüphelendiğiniz besini tüketmeyin. Alerji uzmanınız hafif reaksiyonların tedavisi için antihistamin gibi bazı ilaçlar reçete edebilir. Antihistaminikler, bağışıklık sisteminin çileklere aşırı tepki vermesini durduracak ve semptomları önlemeye veya şiddetini azaltmaya yardımcı olacaktır. Şiddetli reaksiyonlar için insanların acil tıbbi müdahaleye ihtiyacı vardır. Alerji uzmanınız bu gibi reaksiyonların acil tedavi edilebilmesi için adrenalin oto enjektörü reçete edebilir. Bu enjektörün ne gibi durumlarda ve nasıl kullanılması gerektiği ile alakalı alerji uzmanınız sizi bilgilendirecektir.
Çilek Alerjisinde Kaçınılması Gerekenler
Çilek alerjisi olan kişiler de ahududu ve böğürtlenlere de tepki gösterebilir. Çilek, Rosaceae meyve ailesine aittir. Çilek alerjisi olan kişilerin, bu aileden aşağıdakileri içeren diğer meyvelerden kaçınması gerekebilir:
- Elmalar,
- Kirazlar,
- Ahududu,
- Şeftali,
- Böğürtlen.
Çilek alerjisi olan kişiler ayrıca şunlara da tepki verebilir:
- Lateks,
- Huş poleni,
- Kayısı,
- Kavun,
- Muz,
- Kereviz,
- Havuç.