Kabuklu ağaç yemişlerine karşı gelişen alerjiler oldukça yaygın ve risklidir. Ağaç yemişlerine ve tohumlarına karşı alerji, daha şiddetli olma eğilimindedir, yaşamı tehdit eden ve bazen ölümcül reaksiyonlara neden olur. Ağaç yemiş alerjisi olan kişiler, yakından ilişkili bitki türlerinden gelmese de, genellikle bir dizi farklı yemiş türünün tetiklediği reaksiyonlardan muzdariptir. Genel olarak bu alerjiler, pişirme gibi işlemlere dirençli olan kuruyemiş ve tohumlarda bulunan ana proteinler tarafından tetiklenir. Kabuklu yemişlere ve tohumlara verilen reaksiyonlar, gizli kabuklu yemiş bileşenlerinin veya eser miktarda kabuklu yemişlerin ve gıdanın işlenmesi veya imalatının bir sonucu olarak ortaya çıkan bazı tohumların bir sonucu olarak da meydana gelebilir. Ağaç yemişlerinden biri olan ceviz de şiddetli alerjik reaksiyonlara neden olabilir.
Çocuklarda Ceviz Alerjisi Belirtileri
Ceviz alerjisinin belirtileri hafi ve şiddetli olabilir ve çocuktan çocuğa değişebilir. Ceviz alerji belirtileri, cevize maruz kaldıktan kısa sürede sonra ortaya çıkar. Cevize bağlı alerjik reaksiyonların belirtileri oral alerji sendromu adı verilen hafif şiddette olabilir. Oral alerji sendromunda, ceviz yedikten hemen sonra ağızda ve dilde kaşıntı, karıncalanma gibi belirtiler oluşur ve bu belirtiler kısa süre sonra geçer. Ceviz alerjisinin şiddetli olduğu durumlar anafilaksi yani alerjik şoka neden olabilir. Kan basıncında ani düşüş, nefes almada güçlük çekmek gibi belirtileri anafilaksiyi işaret eden belirtilerdir. Anafilaksi, tipik olarak iki veya daha fazla vücut sisteminden hızlı semptomların başlamasını içeren, yaşamı tehdit eden bir acil durumdur. Anafilaksinin en ciddi belirtileri nefes almada güçlük ve kan basıncında düşmedir, bu da çocuğun zayıflamasına, sersemlemesine veya başının dönmesine ve hatta bayılmasına neden olabilir. Kan basıncında bir düşüş tek başına anafilaksiyi işaret edebilir. Çoğu çocuk kurdeşen ve kızarıklık gibi cilt reaksiyonları yaşar. Diğer yaygın belirtiler boğazda sıkışma, mide bulantısı, kusma ve ishaldir. Deri ve solunum, gastrointestinal ve kardiyovasküler sistemlerin tümü ilgili olabilir.
Çocuklarda Ceviz Alerjisi Teşhisi
Çocuğunuzda ceviz yedikten ya da cevize maruz kaldıktan sonra bir çocuk alerji uzmanına vakit kaybetmeden gitmeniz gerekir. Kuruyemiş alerjilerinin hayati sonuçları olabilir bu sebeple en ufak bir belirtide bile alerji uzmanına gitmeniz çocuğunuz için yararlı olacaktır. Çocuk alerji uzmanınız, çocuğunuzun detaylı tıbbi geçmişini alarak fizik muayene yapacaktır. Daha sonra çocuğunuzun belirtilerine, belirtilerinin şiddetine ve genel sağlık durumuna uygun olan testler ile teşhisi koyacaktır. Besin alerjilerinin teşhisinde genellikle deri delme testi kullanılır. Bu testte az miktarda alerjen, çocuğunuzun derisinin altına küçük bir iğne yardımı ile yerleştirilir. Çocuğunuzun cildine nüfuz eden alerjene karşı, çocuğunuzun vücudunun vereceği tepki 15-20 dakika gözlemlenir. Alerjenin yerleştirildiği bölgede kızarıklık ya da kabarma gibi bulgular olması alerjinin olduğu anlamına gelir.
Çocuklarda Ceviz Alerjisi Tedavisi
Çocuğunuzda ceviz alerjisi varsa, ceviz ve ceviz yağı dahil olmak üzere ceviz içeren tüm ürünlerden çocuğunuzun uzak durması gerekir. Ceviz alerjisinden kaynaklanan reaksiyonlar ciddi boyutlara ulaşabilir. Bu sebeple cevizden uzak durma konusunda son derece dikkatli olunması gereklidir. Özellikle paketli gıdaları almadan önce etiketini mutlaka detaylı bir şekilde incelemeniz gerekir. Ceviz pastalarda, tatlılarda, çöreklerde, ekmeklerde, turtalarda, bisküvilerde ve daha pek çok yiyecekte kullanılır. Dışarıda yemek yenildiği durumlarda çocuğunuzun yediği yiyeceğin ceviz içermediğinden emin olmanız gerekir. Son derece dikkatli olsanız da farkında olmadan çocuğunuz cevize maruz kalabilir. Bu gibi durumlarda, çocuğunuzun alerjisinin şiddetine bağlı olarak, alerji uzmanınızın reçete ettiği adrenalin oto enjektörünün kullanılması gerekir. Adrenalin oto enjektörü, alerjik reaksiyonun şiddetli olduğu ve anafilaksinin meydana geldiği durumlarda kullanılması gereken bir acil müdahale ilacıdır. Bu enjektörün kullanım detayları ile ilgili, çocuk alerji uzmanınız size detaylı bilgi verecektir.