Enginar, hindiba, marul ve ayçiçeğini de içeren Compositae botanik ailesinin bir üyesidir. Enginar mükemmel bir lif ve C vitamini kaynağıdır. Lif, sağlıklı ve düzenli sindirim süreçlerini destekler. Lif bakımından zengin gıdalar yemek, daha hızlı ve daha uzun süre tok hissetmenizi sağladığından ve potansiyel olarak genel gıda alımınızı azalttığından, lif kilo kontrolünde yardımcı olabilir. C vitamini demirin emilimine yardımcı olur, yaraların iyileşmesine yardımcı olur ve kıkırdak, kemik ve dişlerin onarılmasına ve korunmasına yardımcı olur. Enginar prebiyotik inülin içerir. Prebiyotikler bağırsaklarımızdaki faydalı bakterileri besler. Enginar, bağışıklık sistemini güçlendirdiği, kolesterol seviyelerini düşürdüğü ve kanser, diyabet, kalp krizi ve felce karşı koruduğu gösterilen çeşitli antioksidanlar içerir. Ancak çoğu bitki gibi, enginar da hassas bireylerde alerjik reaksiyonları tetikleyebilecek bitkisel besinler, bitki bileşikleri içerir. Enginarın neden olduğu alerjik reaksiyonların çoğu temastan kaynaklanmaktadır. Enginardaki kontakt alerjenin, bitki kesildiğinde salınan Cynaropicrin olduğu düşünülmektedir. Bu, kontakt dermatite neden olduğu bilinen bir seskiterpen laktondur.
Enginar Alerjisinin Belirtileri
Enginar alerjisinin belirtileri, diğer besin alerjilerinin belirtileri ile benzerdir. Bu belirtilerin şiddeti kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Bazı kişilerde kızarıklık bir belirti iken bazı kişilerde ise çok daha şiddetli belirtiler meydana gelebilir.
Enginar alerjisinin tipik belirtileri şunlardır:
- Kaşıntı, kızarıklık, kurdeşen,
- Karın ağrısı,
- Kusma, ishal, mide bulantısı,
- Burun tıkanıklığı, burun akıntısı, hapşırma,
- Gözlerde kaşıntı, kızarıklık,
- Baş dönmesi,
- Kan basıncında düşüş, bayılma.
Şiddetli bir alerjik reaksiyon anafilaksi olarak bilinen şoka neden olabilir. Anafilaksi ciddi bir reaksiyondur ve acil tıbbi müdahale edilmesi gerekir. Tıbbi müdahale edilmeyen anafilaksi, ölüme neden olabilir.
Enginar Alerjisinin Teşhisi
Enginar alerjisi belirtilerinden herhangi birini yaşıyorsanız bir alerji uzmanına gitmeniz gerekir. Enginar alerjisi oldukça nadir bir alerjidir ancak teşhis edilmesi gerekir. Alerji uzmanınız, belirtilerinizle ve tıbbi geçmişinizle ilgili detaylı sorular sorduktan sonra, tanı için bazı testler kullanabilir. Deri testleri ya da kan testleri, kullanılabilecek testler arasındadır. Alerji uzmanınızın teşhiste kullanacağı yöntem, belirtilerinize ve mevcut sağlık durumunuza göre değişiklik gösterebilir.
Enginar Alerjisinin Tedavisi
Şiddetli bir alerjiniz varsa, alerjiniz şiddetli olma eğilimindeyse, doktorunuz size bir adrenalin oto enjektörü reçete edecektir. Bu enjektör, anafilaksi gibi şiddetli reaksiyonlara hızlı bir şekilde müdahale edilmesi için kullanılan bir ilaçtır. Hafif reaksiyonların tedavisi için alerji uzmanınız antihistaminik ilaçlar, cilt reaksiyonları için merhemler reçete edebilir.
Diğer besin alerjilerinde de olduğu gibi enginar alerjisinde de en etkili tedavi ve korunma yöntemi, enginardan ve enginar içeren her türlü yiyecekten uzak durmaktır. Bu nedenle dışarda yemek yerken ekstra dikkatli olmanızda yarar vardır. Paketli bir ürün satın alırken ürün etiketini de incelemeniz gerekir. İçeriğinden şüphelendiğiniz ya da içerik bilgisine ulaşmadığınız yiyecekleri, yememeniz yararlı olacaktır.