Hindistan cevizi alerjisi, daha nadir görülen alerjilerden biridir. Bununla birlikte, Hindistan cevizinin kullanım alanının çok geniş olması, bu alerjiye sahip olan kişilerin, alerjenden kaçınmalarını zorlaştırabilir. Hindistan cevizi, dünyanın her yerinde sıcak tropik ortamlarda bulunan bir ağaç meyvesidir. Hindistan cevizi ve yağı, günlük yaşamın herhangi bir öğesinde bulunabilir. Hindistan cevizi yağı genellikle unlu mamullerde, bebek maması, sütler, çikolatalar, kurabiyeler, soslar ve alkollerde bulunur. Ayrıca Hindistan cevizi, makyaj, vücut yıkama, sabunlar, şampuanlar, saç kremleri, çok amaçlı temizleyiciler, bulaşık sabunları, çamaşır deterjanları ve daha pek çok üründe bulunur. Hindistan cevizini yemek de dokunmak da alerjik reaksiyona neden olabilir.
Hindistan Cevizi Alerjisinin Belirtileri
Belirtiler, Hindistan cevizi ile temas ettikten hemen, birkaç dakika veya birkaç saat sonra ortaya çıkar. Olası bir reaksiyonun tipik belirtileri şunları içerir:
- Ağız, dudak, dil veya boğazda şişme, kaşıntı veya tahriş,
- Astım belirtileri,
- Ciltte egzama,
- Kurdeşen, deride kaşıntılı döküntü,
- Burun tıkanıklığı,
- Baş ağrısı,
- Nefes almada zorluk,
- Mide veya bağırsaklarda kramp ve/veya ağrı,
- Mide bulantısı,
- Kusma,
- İshal,
- Anafilaksi.
Anafilaksi, acil bir durumdur ve belirtileri şunları içerir:
- Boğazın şişmesi veya sıkışması,
- Nefes almada zorluk,
- Göğüs ağrısı veya sıkışması,
- Yutma güçlüğü,
- Baş dönmesi veya bayılma,
- Kan basıncında ani düşüş.
Hindistan cevizi türevi ürünler; bazı saç şampuanları, nemlendiriciler, sabunlar, temizleyiciler ve el yıkama sıvıları gibi kozmetiklerde bulunan kontakt alerjik dermatite neden olabilir. Herhangi bir kontakt dermatitte olduğu gibi, alerjenle temastan bir veya iki gün sonra kaşıntılı kabarcıklı bir döküntü ortaya çıkabilir ve iyileşmesi birkaç gün sürebilir.
Hindistan Cevizi Alerjisinin Teşhisi
Hindistan cevizi alerjisi genellikle tıbbi öykü, fizik muayene ve gıda alerjisi testleri yapıldıktan sonra bir alerji uzmanı tarafından teşhis edilir. Alerji uzmanınız, teşhiste deri testleri ya da kan testlerini kullanabilir. Doktorunuzun kullanacağı test, belirtilerinize ve mevcut durumunuza göre farklılık gösterebilir.
Hindistan Cevizi Alerjisinin Tedavisi
Hindistan cevizi alerjisinin tedavisi, Hindistan cevizinin diyetten çıkarılmasıdır. Alerjik reaksiyondan kaçınmak için Hindistan cevizi içeren gıdalardan tamamen kaçınmanız gerekir. Alerjiniz şiddetli olma eğilimindeyse, alerji uzmanınız adrenalin oto enjektörü reçete edecektir. Bu enjektör, anafilaksi gibi şiddetli reaksiyonların tedavisinde kullanılması gereken bir ilaçtır. Reaksiyonun hafif belirtileri için ise bazı ilaçlar tavsiye edebilir doktorunuz. Merhemler, antihistaminik ilaçlar, belirtilerden kaynaklanan rahatsızlık hissinin giderilmesinde etkilidir.
Hindistan Cevizi Alerjisinde Dikkat Edilmesi Gerekenler
Gıdalarda Hindistan cevizinden kaçınmak için gıda etiketlerini dikkatli bir şekilde okumanız ve içeriğinde şüphelendiğiniz yiyeceği tüketmemeniz gerekir. Hindistan cevizi bir türev olarak birçok gıdada bulunur. Bazı örnekler şunları içerir:
- Kekler,
- Çikolatalar,
- Şekerler,
- Birçok tatlı,
- Bebek mamaları,
- Sabunlar ve şampuanlar.
- Bazı pastalar,
- Dondurmalar,
- Bazı yoğurtlar.
Hindistan cevizi alerjisi geliştirdikten sonra yapabileceğiniz en önemli şeylerden biri gıda etiketlerini nasıl okuyacağınızı öğrenmektir. Malzemeler farklı isimler altında saklanabileceğinden, her zaman tüm etiketi okuduğunuzdan emin olun.
Bazen şirketler etiketlerine “İçerebilir” veya “Şununla aynı tesiste üretildi…” gibi şeyler söylemek için tavsiye niteliğinde açıklamalar yerleştirir. Bu ibarelere de dikkat etmeniz yararlı olacaktır.
Çocuğunuzda Hindistan cevizi alerjisi varsa, çocuğunuzun bakımından sorumlu olan kişileri, okulunu ve/veya kreşini, çocuğunuzun alerjisi hakkında bilgilendirin.