Kayısılar küçük boyutludur ve vücudunuzun çalışmasını iyileştirebilecek bol miktarda vitamin içerir. Zengin bir A vitamini, potasyum ve lif kaynağı, sağlık ve cilt hastalıklarını yeterince azaltmaya yardımcı olur. Ancak bu besleyici meyveler, duyarlı kişilerde alerjik reaksiyona neden olabilir. Kayısı alerjileri nadir olmakla birlikte, ortaya çıkarlar. Kayısıya alerjiniz varsa, vücudunuz bu meyvede bulunan maddelerle reaksiyona giren antikor adı verilen proteinler üretir. Bu reaksiyon ağızda karıncalanmaya yol açabilir; dudaklarınızın, dilinizin, yüzünüzün veya boğazınızın şişmesi, kurdeşen veya anafilaksi adı verilen yaşamı tehdit eden bir duruma neden olabilir.
Oral Alerji Sendromu ve Kayısı Alerjisi
Oral alerji sendromu, gıda-polen sendromu olarak da bilinir. Huş poleni alerjiniz varsa kayısı yemek belirtilerinizi tetikleyebilir. Bunun nedeni, kayısı ve huş poleninin aynı proteinlerden bazılarına sahip olmasıdır. Huş ağacı polenine karşı antikorlar, kayısı proteinleri ile çapraz reaksiyona girerek semptomlara neden olabilir. Huş poleni alerjiniz varsa, şeftali, nektarin, erik, kiraz, elma, armut ve diğer bazı meyve ve sebzeler de benzer semptomlara neden olabilir. Semptomlar, ağzınızda veya boğazınızda kaşıntı ve tahrişi içerir. Bu reaksiyon genellikle kayısıyı yedikten birkaç dakika sonra kendiliğinden iyileşir.
Kayısı İntoleransı
Kayısıya karşı gıda intoleransı, kayısı alerjisinden farklıdır. Şişkinlik, gaz, ishal, kabızlık, mide bulantısı ve mide ağrısı rahatsız edici olsa da, bunlar kayısıya karşı alerjinin değil, intoleransının belirtileridir. Kayısı intoleransı, vücudunuzun kayısıları iyi sindiremediği anlamına gelir.
Kayısı Alerjisi Belirtileri
Belirtiler, genel olarak kayısıyı tükettikten kısa süre sonra meydana gelir; hafif bir kızarıklıktan anafilaksiye kadar değişen şiddetlerde meydana gelebilir.
Kayısı alerjisinin belirtileri değişkenlik gösterebilir ve tipik olarak şunları içerir:
- Burun akıntısı, hapşırma ve hırıltı,
- Gözlerde kızarıklık,
- Öksürük,
- Dudakların, dilin, boğazın şişmesi,
- Kusma ve ishal,
- Yüzde şişlik ve kızarıklık,
- Deri döküntüleri, kurdeşen ve dermatit,
- Kan basıncında ani düşüş,
- Baygınlık,
- Anafilaksi.
Kayısıya alerjiniz varsa, anafilaksi adı verilen ciddi ve potansiyel olarak yaşamı tehdit eden bir reaksiyon olabilir. Belirtiler, nefes almada zorluk, ağız ve boğazda şişme, düşük tansiyon, halsizlik ve bayılmayı içerir. Anafilaksi tıbbi bir acil durumdur ve hızlı bir şekilde tedavi edilmezse ölümcül olabilir.
Kayısı Alerjisinin Teşhisi
Çocuğunuzda ya da sizde kayısı yedikten sonra birtakım alerji belirtileri meydana geliyorsa bir alerji uzmanına gitmeniz gerekir. Alerji uzmanınız, kayısı alerjinizin olup olmadığını doğrulayacak ve nedenini belirleyecektir. Alerji uzmanınız, tanıya yardımcı olması için bazı testler yapabilir. Deri prick testi ve kan testi alerjilerin teşhisinde sıklıkla kullanılan testlerdendir. Alerji uzmanınız, yapacağı testi belirtilerinize ve mevcut durumunuza göre belirleyecektir.
Kayısı Alerjisinin Tedavisi
Kayısı alerjiniz varsa, kayısından ve kayısı içeren her türlü yiyecekten, içecekten uzak durmanız gerekir. Kayısı içermediğinden emin olmak için yediğiniz yiyeceklerin bileşenlerini kontrol edin. Satın aldığınız ürünlerin etiketlerini dikkatli bir şekilde okumanız gerekir. İçeriğinden şüphelendiğiniz hiçbir ürünü tüketmeyin. Bazı insanlar, pişmiş kayısıyı sorunsuz yiyebilir; çünkü meyvedeki proteinler ısıtıldığında değişir. Alerji uzmanınız, pişmiş kayısıyı yiyip yiyemeyeceğiniz konusundan sizi bilgilendirecektir.
Alerji uzmanınız, belirtilerin tedavisi için antihistamin ilaçlar tavsiye edebilir. Bu ilaçlar belirtilerden kaynaklanan rahatsızlık hissini ortadan kaldırabilir ancak reaksiyon oluşmasının önüne geçemez. Alerjiniz daha şiddetli olma eğilimindeyse, alerji uzmanınız size bir adrenali oto enjektörü reçete edecektir. Adrenalin, anafilaksi gibi şiddetli reaksiyonların acil tedavi edilmesini sağlayan bir ilaçtır. Enjektörünüzü sürekli yanınızda bulundurmanız gerekir.