Lahanaya karşı alerjik reaksiyon nadirdir, ancak ciddi reaksiyonlar mümkündür. Lahanayı yedikten birkaç dakika ila bir saat sonra, bağışıklık sistemi lahanada bulunan proteinleri hedef alan IgE antikorları üretmeye başlar. Chitinase, lahananın saplarından ve köklerinden ekstrakte edilen ve alerjik reaksiyonu tetiklediği gösterilen bir protein enzimidir. “Bra o 3” olarak bilinen bir lipid transfer proteini, aynı zamanda bir lahana alerjeni olarak da karakterize edilmiştir. Bağışıklık sistemi bu proteinleri yabancı ve tehlikeli olarak tanımlar ve IgE üreten antikorların üretimine başlar. Bu antikorlar, mast hücreleri olarak bilinen proinflamatuar bağışıklık hücrelerini aktive eder ve bunlara bağlanır. Lahanaya karşı alerjik reaksiyonun belirtileri, mast hücrelerinden histamin ve diğer kimyasal aracıların salınmasından kaynaklanır.
Lahana Alerjisi Belirtileri
Lahana alerjisinin belirtileri genel olarak lahana yedikten kısa bir süre sonra ortaya çıkar. Lahana alerjileri nadir olmakla birlikte, reaksiyonlar şiddetli olabilir. Lahana alerjisinin belirtileri şu şekilde detaylandırılabilir:
- Oral alerji sendromu,
- Dil ve dudaklarda karıncalanma,
- Ağızda kaşıntı,
- Kulak kaşıntısı,
- Boğaz ağrısı.
Gastrointestinal belirtiler:
- Karın ağrısı,
- İshal,
- Mide bulantısı.
Deri reaksiyonları:
- Ürtiker,
- Atopik dermatit,
- Vücutta kızarıklık.
Solunum belirtileri:
- Nefes almada zorluk,
- Öksürük,
- Hırıltı.
Anafilaksi:
Anafilaksi son derece şiddetli ve ciddi bir reaksiyondur ve acil müdahale edilmesi gerekir. Kan basıncında ani düşüş, bayılma, hızlı ya da zayıf nabız gibi belirtileri de bulunan anafilaksi, müdahale edilmediği durumlarda ölüme neden olabilir.
Lahana İntoleransı
Birçok insan belirli gıdalara karşı olumsuz reaksiyonlar yaşar. Olumsuz gıda reaksiyonlarının çoğuna intolerans denir. Hoşgörüsüzlük vücut üzerinde hoş olmayan bir etki olmasına rağmen, yaşamı tehdit edici değildir. Bu reaksiyonlar aşırı duyarlı kişilerde daha yaygındır. Gıda alerjileri ve gıda intoleransları sıklıkla birbiri ile karıştırılır anca iki durum temelde farklı şeylerdir. Gıda alerjiler bağışıklık sisteminin bir tepkisidir; gıda intoleransı ise sindirim sistemi ile alakalıdır.
Lahana Alerjisinin Teşhisi ve Tedavisi
Çocuğunuzda ya da size lahana alerjisi olduğundan şüpheleniyorsanız, durumu netleştirmek alerji uzmanına gitmeniz gerekir. Alerji uzmanınız, mevcut durumunuza ve belirtilerinize uygun testlerle alerjinizi teşhis edecektir.
Lahana alerjisinde en etkili tedavi yöntem, her türlü lahanadan kaçınmayı içerir. Brokoli ve Brüksel lahanası da lahana ile aynı aileye aittir ve bu nedenle benzer proteinler içerir. Bu besinleri tüketip tüketemeyeceğiniz konusunda alerji uzmanınız sizi bilgilendirecektir. Lahana içermediğinden emin olmak için tüm gıda ürünlerinin etiket ve içerik listesini her zaman dikkatli bir şekilde okuyun. İçeriğinden şüphelendiğiniz ürünleri ise tüketmekten kaçının. Alerjiniz şiddetli olma eğilimindeyse, alerji uzmanınız adrenalin oto enjektörü reçete edecektir. Bu enjektör, anafilaksi gibi şiddetli durumların tedavisinde hayat kurtarıcıdır. Reaksiyonların hafif belirtileri için ise doktorunuz antihistamin gibi bazı ilaçlar reçete edebilir.
Özetlemek Gerekirse:
Lahana, beslenmenin güç merkezidir. Zengin bir mineral ve vitamin kaynağıdır. Lahanada bulunan alerjenler çoğu insanda alerjiye neden olur. Alerjik reaksiyon, histamin salınımı ile tetiklenir. Lahana alerjik reaksiyonunu tedavi etmek için antihistaminikler kullanabilirsiniz. Bu nedenle, çoğu insan hafif semptomlar fark ettiğinde bu tür alerjik sebzeleri kullanmaktan kaçınır. Ciltteki reaksiyon belirtileri için iltihap, kaşıntı ve kızarıklığın tedavisi için kremler ve losyonlar kullanabilirsiniz. Hafif ile orta derecede alerjik reaksiyonlar, anafilaksi gibi şiddetli olabilir. Bu nedenle adrenalin oto enjektörünüzü sürekli yanınızda bulundurmanız yararlı olacaktır.