Besin alerjileri oldukça yaygın olan alerjilerdir ve çok sayıda kişiyi etkiler. Besin alerjisine neden olabilen besinde bulunan proteinlerdir. Bazen bazı polenler ve vücudun aynı olarak kabul ettiği meyveler arasındaki çapraz reaksiyon olan oral alerji sendromuna neden olan meyveler vardır. Mango da bu meyvelerden biridir. Mango, nadiren alerjiye neden olur ve genel olarak mangoya dokunduktan sonra deri döküntüleri ile kendini gösterir. Ancak bazı durumlarda mango alerjisi son derece şiddetli olabilir ve hayati tehlikeye neden olabilir.

Mango Alerjisi ve Oral Alerji Sendromu

Oral alerji sendromu, tipik olarak, bir parça taze meyve yedikten hemen sonra ortaya çıkan ve genellikle tedavi olmaksızın dakikalar içinde düzelen komplike olmayan bir alerjidir. Oral alerji sendromu, mango ve polenlerde (çoğunlukla huş ağacı poleni veya pelin poleni) bulunan proteinlerdeki benzerliklerin bir sonucu olarak ortaya çıkar. Lateks alerjisine sahip olmak, lateks-meyve sendromu olarak adlandırılan bir durum olan mango yerken oral alerji sendromu belirtilerine neden olabilir. Kişinin ağzındaki tükürük genellikle alerjeni oldukça hızlı bir şekilde parçalayabildiğinden, oral alerji sendromu genel olarak ciddi bir durum olarak kabul edilmez. Belirtiler, ağız ve dudak çevresi ile sınırlıdır. 

Mango Alerjisinin Belirtileri

Mango alerjisinin, deri döküntülerine ve anafilaktik şoka neden olabilene belirtileri vardır. 

Mangodan kaynaklanan kontakt dermatit adı verilen bir deri reaksiyonu meydana gelebilir. Bu döküntüler genel olarak dudakları ve ağız çevresini içerir ancak eller ve parmaklar da dahil olmak üzere vücudun çeşitli yerlerini de etkileyebilir. Deri döküntüsü, kısa sürede ya da günler sonra da meydana gelebilir. Maruziyet ne kadar artarsa, döküntülerin de ortaya çıkması o kadar hızlanır. Mangonun neden olduğu döküntü, genellikle döküntüyü tetikleyen madde olan urushiol içerdiğinden, mango toplanmasından veya bitkinin dalları veya yapraklarıyla temastan sonra meydana gelir. 

Anafilaksi

Anafilaksi, son derece şiddetli ve ciddi bir reaksiyondur. Acil tıbbi müdahale gerektiren bu durum, müdahale edilmediği durumlarda ölüme neden olabilir. Nadir de olsa mango alerjisi, anafilaksiye neden olabilir. Anafilaksinin belirtileri şunları içerir: 

  • Nefes almada zorluk,
  • Hırıltı,
  • Kurdeşen,
  • Yüzün şişmesi,
  • Mide bulantısı,
  • Kusma,
  • Karın ağrısı,
  • Göğüste sıkışma,
  • İshal,
  • Baş dönmesi,
  • Bayılma,
  • Hızlı kalp atımı.

Mango Alerjisinin Teşhisi ve Tedavisi

Mango alerjisi belirtilerinden herhangi biri sizde ya da çocuğunuzda varsa bir alerji uzmanına gitmeniz gerekir. Alerji uzmanınız, mango alerjinizin nedenini ve şiddetlini belirlemek için bazı testler yapacaktır. Alerjeni doğrulayabilen bir deri prick veya yama testi de dahil olmak üzere çeşitli testler kullanılabilir. Alerji uzmanınızın teşhiste kullanacağı test ve yöntem, belirtilerinize ve mevcut durumunuza göre değişkenlik gösterebilir. 

Mango alerjiniz varsa, döküntüleri önlemek için mango ile temastan kaçınmanız gerekir. Alerji uzmanınız, belirtileri tedavi etmek için bazı ilaçlar reçete edecektir. Urushiol reaksiyonunun neden olduğu ağız çevresindeki kontakt dermatit, düşük doz topikal steroidlerle tedavi edilebilir.

Mango alerjiniz şiddetli olma eğilimi gösteriyorsa, alerji uzmanınız size bir adrenalin oto enjektörü reçete edecektir. Bu enjektör, anafilaksi gibi şiddetli durumların acil tedavisinde kullanılan etkili bir ilaçtır. Adrenalinin ne zaman kullanılacağı ve ne şekilde kullanılacağı hakkında alerji uzmanınız size detaylı bir eğitim verecektir.